עוזי (צילום: ויקיפדיה)
העוזי הוא אחד הרובים המבוקשים בעולם, ובמיוחד באפריקה | צילום: ויקיפדיה

מדינת ישראל הקטנה מובילה בעולם בייצוא בתחומים רבים בהם טכנולוגיה, חקלאות, מערכות טיהור מים וכמובן – התחום הביטחוני. ישראל נמצאת בעשירייה הפותחת של ייצואניות הנשק הגדולות, ובעולם הגדול ניתן למצוא שלל מערכות נשק כחול לבן החל מרובה סער ועד לטכנולוגיה ששינתה את שדה הקרב כמו מערכות תקשורת, אמצעי שו"ב, מל"טים ובעצם מה לא. די אם נספר שבשנת 2012, למרות המשבר העולמי, ייצאה מדינת ישראל מערכות נשק בהיקף של 7 מיליארד דולר.

אז לאיפה באמת מגיעים כל כלי הנשק המיוצרים בארץ? חלק ניכר מהיצוא מורגש בתמונות מלחמה שמגיעות ממדינות אפריקה, שם ניתן לראותם חמושים בגליל מקלעי הנגב ורובה העוזי שהפך כבר מזמן לכוכב עולמי. אותו הדבר ניתן לראות במדינות דרום אמריקה ובשנים האחרונות גם במזרח הרחוק. מצד שני, באופן מפתיע למדי את מערכות הנשק הישראליות ניתן למצוא גם במדינות שנחשבות למובילות בתחום, כמו צרפת שמפעילה מל"טים על בסיס ישראלי ואפילו מעצמת הנשק הגדולה בעולם, ארה"ב, שרכשה לא מעט טכנולוגיות ישראליות בתחום.

טורקיה

מזל"טים תוצרת ישראל (צילום: חדשות 2)
מל"ט ישראלי בשירות צבא טורקיה | צילום: חדשות 2

מי מאתנו שיצא לו לשמוע את ההצהרות המתלהמות של נשיא טורקיה, ארדואן, יופתע לגלות שבתחילת השנה, הרבה לפני ההתנצלות על המרמרה, חתמה חברת "אלתא" על עסקה לאספקת מערכות לוחמה אלקטרונית למטוסי הביון של חיל האוויר הטורקי. במהלך חודש פברואר התקינה החברה מערכות לחימה אלקטרוניות על מטוסי בואינג 737, שמשמשים את החיל הטורקי כמטוסי בקרה אווירית ולוחמה אלקטרונית. צבא טורקיה רווי במערכות נשק ישראליות כמו למשל מטוסים ללא טייס ומערכות אלקטרוניות בעזרתן השביחו הישראלים את מטוסי הפנטום של הטורקים, וגם טנקי מערכה. לכל אלה יש להוסיף גם את רובה התבור אותו רכשו הטורקים עבור הכוחות המיוחדים.

תאילנד

תבור בשירות צבא תאילנד
רובה תבור בשירות צבא תאילנד

מדינה נוספת באזור, תאילנד, רכשה עד היום למעלה מ-15 אלף רובי תבור עבור הצבא. התבור אגב הצטרף לנשק ישראלי נוסף, הגליל, ממנו יש להם עוד כמה אלפים וכמובן לעוזי הנפוץ. בצבא המלכותי ניתן למצוא גם כמה מאות מקלעי נגב מקלע בעל משקל קל שאהוב על הכוחות שם. בקוטר גדול יותר ניתן למצוא בצבא התאילנדי גם תותחים ישראלים כמו ה-M-71, תותח נגרר בקוטר 155 מ"מ שמשרת גם במערך המילואים של צה"ל.

גאורגיה

חייל גאורגי (צילום: צבא גאורגיה)
חייל גאורגי. גם שם תמצאו טכנולוגיה ישראלית | צילום: צבא גאורגיה

מדינה נוספת שרכשה לא מעט כמויות של נשק מישראל היא גאורגיה. עד הסכסוך האחרון של הגאורגים עם רוסיה היה ידוע כי במדינה ישנו בעיקר נשק ישראלי קל, רובי תבור ואקדחי יריחו, ובנוסף מעט מטוסים ללא טייס מסוג הרמס 450. במהלך המערכה על שטח אבחזיה גילו הרוסים כי בין השלל הגאורגי שנפל לידם היו גם מערכות נ"מ מסוג ספיידר מתוצרת רפאל. מדובר במערכת קטלנית שמסוגלת ליירט כלי טיס בטווח של 15 ק"מ. אגב אז התברר כי חיל האוויר הרוסי ספג אבדות כבדות במערכה ואת האבדות יחסו הרוסים למערכת זו. הם סרבו לפרסם כמה מטוסים הופלו אולם הערכות מדברות על 25 עד 30 מטוסים. יש לציין כי המערכת נפלה בידי הרוסים כשהיא שלמה אחרי שהחיילים הגאורגים נטשו אותה וקיים חשש שמידע מסווג שלה זלג למדינות שנמצאות במצב מלחמה עם ישראל.

קולומביה

חיילים קולומביאנים באימון (צילום: ויקיפדיה)
אוהבים את כלי הנשק הישראלים. חיילים בצבא קולומביה | צילום: ויקיפדיה

בצד השני של האוקיינוס, דרום אמריקה, ניתן למצוא מערכות נשק במרבית מדינות היבשת. בקולומביה ניתן למצוא את רובי התבור, גליל ומקלעים מסוג נגב. אבל לא רק נשק קל רכשה המדינה מישראל. קולומביה רכשה מישראל מל"טים מסוג הרמס 450 והרמס 900 בשווי מיליוני דולרים. בנוסף צבא קולומביה נמצא במגעים מתקדמים לרכישת טנקי מרכבה סימן 4, כאשר גורמים בתחום אומרים שלמעשה העסקה כבר סגורה.

צ'ילה, ברזיל, אקוודור

בצ'ילה ניתן למצוא ספינות דבור, ספינות טילים שהוצאו משרות חיל הים ואפילו מערכות אלקטרוניות שהותקנו על מטוסי F-16. בנוסף מכרה התעשייה האווירית לצ'ילה מערכת פאלקון ומספר מטוסים ללא טייס. כמו כן מפעיל חיל הים של צ'ילה תותחים מסוג M-71. בברזיל ניתן למצוא מערכות תצפית אלקטרו-אופטיות מתקדמות שנמכרו לפני כחודשיים כחלק מפרויקט מקומי להגנת הגבולות, ובאקוודור עדיין טסים מטוסי כפיר כחול לבן אליהם נוספו לאחר מכן גם טילי אוויר-אוויר מסוג פיתון.

פינלנד

המדינה המפתיעה בה יותר בה ניתן למצוא מערכות נשק ישראליות, יש שיגידו מערכות נשק בכלל, זו פינלנד. בשנה שעברה זכתה אלביט מערכות בחוזה אספקת מערכות בתחום המודיעין והתצפית לצבא הפיני. צבא פינלנד רכש מערכות תצפית מסוג MARS ובנוסף תוכנות שמגבירות את ההתמצאות הסביבתית של הלוחם, מערכות קשר ומערכות מחשוב נוספות בתחום המודיעין והשו"ב. כמו כן רכשו הפינים מל"טים טקטיים מדגם אורביטר.

ארה"ב

טייס (תמונת AVI: חדשות1 ערוץ 2)
קסדות ישראליות מגיעות גם לטייסים האמריקאים | תמונת AVI: חדשות1 ערוץ 2

בין המדינות המפתיעות ביותר בהן ניתן למצוא בהן מערכות נשק ישראליות. ארה"ב, ללא ספק המעצמה מספר אחד בתחום, רכשה מישראל כבר לפני שלושים שנה מטוסי כפיר. אלו נועדו לדמות עבור טייסי קרב מטוסי אויב מסוג מיג. מאז רכשו האמריקאים מטוסים ללא טייס תוצרת כחול לבן – רק בתחילת השנה זכתה אלביט לחוזה שמן במסגרתו תספק לאמריקאים מזל"טים מסוג סקיילארק. על מטוסי הקרב ניתן למצוא קסדות תוצרת ישראל ולא מעט מערכות אלקטרוניות מסווגות הן לתצפית והן ללוחמה אלקטרונית, כמו למשל פודי לייטנינג. ארה"ב רכשה מישראל אפילו טילים, אחד מהם זה טיל פופאי שמסוגל להשמיד מטרות על הקרקע ממרחק של עשרות קילומטרים. אגב מדובר בטיל שניתן למצוא גם באוסטרליה הרחוקה.

צרפת, בריטניה וגרמניה

טיל ספייק (צילום: רפאל)
טילי ספייק, מיוצאים גם לגרמניה | צילום: רפאל

מדינות מפתיעות נוספות שרכשו מערכות ישראליות הן צרפת ובריטניה, שגם להן יש תעשייה ביטחונית איכותית ומרשימה. באזורים אלו ניתן לראות בעיקר טכנולוגיה ישראלית ששדרגה את המערכות המקומיות וכמובן מטוסים ללא טייס, תחום בו נחשבת ישראל לאחת המובילות. הצרפתים מפעילים את ה"וואצ'קיפר" שהוא בעצם פרויקט המשותף לאלביט מערכות ולחברת טאלס, ומבוסס על ההרמס 450 שאותו ניתן למצוא בשורות הצבא הבריטי ובשמי אפגניסטן. הצרפתים אף הצהירו כי ירכשו מישראל מלט"ים נוספים מסוג הרון. מדינה אירופאית נוספת בה ניתן למצוא נשק ישראלי היא גרמניה. מלבד מטוסים ללא טייס רכשו הגרמנים טילים מסוג ספייק אותם ניתן לשגר ממסוקים ומפלטפורמות קרקעיות.

מהי המדינה המסתורית שלא מפסיקה לרכוש מישראל?

ישנה מדינה מסתורית אחת ששמה לא פורסם, שרכשה במהלך אוקטובר 2012 מערכות ישראליות לתצפית ובנוסף ארטילריה. חלק מהערכות מדברות על ווייטנאם שרכשה בעבר רובי סער מישראל. באוקטובר 2012 פרסמה אלביט כי מכרה לאותה מדינה מספר תותחים אוטונומיים מסוג ATMOS. מדובר בתותח נייד שניתן להרכיב על כלי רכב שונים ונחשב כבעל שרידות גבוה. אותה מדינה מזרח אסייתית רכשה במקביל מערכות קשר ישראליות בהיקף של 20 מיליון דולר. חודש לאחר מכן פורסם שוב כי מדינה אסייתית ששוב שמה לא פורסם רכשה מערכת תצפית ומעקב לטווחים קרובים ובינוניים מסוג "אביב", שנועדה לסייע בהגנה של מתקני צבא רגישים באותה מדינה.

אם נצרף את המדינות המפתיעות למדינות בהן צפוי יותר שיהיו עסקאות נשק עם ישראל, נגלה שבעצם מעטות המדינות בהן אין מערכות נשק כחול לבן. אם הכל היה הולך כמתוכנן, לפחות עבור חברת אירונאוטיקס, היינו יכולים לספר לכם על מדינה מפתיעה נוספת שרכשה מערכות ישראליות, אבו דאבי. מדינת המפרץ הייתה אמורה לקבל מטוסי ללא טייס תוצרת ישראל. אולם העסקה בוטלה בסופו של דבר על ידי משרד הביטחון. עצם ניסיון הוצאת העסקה לפועל גורם לנו לחשוב שאולי, רק אולי, יש עוד כמה מדינות מפתיעות בהן ניתן למצוא נשק שמקורו בתעשיות הביטחוניות בארצנו הקטנטונת.

>> הפיתוחים הישראלים המצליחים ביותר בעולם