לוחמים מצטיינים בספינת חיל הים עישנו גראס במהלך פעילות מבצעית. זה היה המידע שהגיע בפברואר השנה לשלוחת מצ"ח "ערבה", אחד משבעת המוקדים של המשטרה הצבאית החוקרת במרחב דרום. כשהספינה המדוברת עגנה באילת, החוקרים עלו על הסיפון. הם ידעו בדיוק מה הם מחפשים, ועדיין הופתעו כשמצאו את זה.
באחד החדרים שבבטן הספינה המבצעית מותקנת כספת ייעודית לחפצים מסווגים של הלוחמים וציוד לחימה לשעת חירום. החוקרים פתחו בהיסוס מסוים את הדלת הכבדה, וגילו בתוכה ערימות של גראס. זה היה אמור להיות האות לסיומה של פשיטה מוצלחת, אבל זאת הייתה רק ההתחלה: חבויים בתוך תאי הספינה, ומאוחר יותר בחדרי המגורים בבסיס שבו משרתים החיילים, התגלו מאות גרמים של גראס. כדי לסבר את האוזן, בחדר אחד בלבד נתפסו 50 גרם גראס ועשרות גרמים חשיש. בנרתיקי משקפיים של לוחמים ובארונות הבגדים שלהם נמצאו שרידי מריחואנה, כלי עישון וג'וינטים מגולגלים, מוכנים לעישון.
בגלל רגישות העניין והאופי המבצעי של הספינה נאלצו אנשי "ערבה" לחקור מיידית את כל אנשיה. החיילים, לוחמים בדרגת רב"ט שהיו אמורים לצאת בתוך זמן קצר לקורס קצינים ולשרת ביחידות מבצעיות בחיל הים, נכנסו ללחץ. הם החלו להתלחש כדי לתאם גרסאות, לא להפליל אחד את השני ולהסתבך. באופן אירוני, זה בפני עצמו כבר סיבך אותם.
"שמע, זה לא עוד מקרה של חייל שנתפס על שכטה", אומר גורם בכיר בחיל הים. "אלה לוחמים מהטובים בחיל הים, חבר'ה שנבחרו בפינצטה ושהיו אמורים לשרת בעתיד בתפקידים בכירים".
איך היית מגדיר את התחושה בחיל אחרי הפשיטה, הלם? זעזוע?
"אכזבה".
זה שפתח את הכיס וזה שפתח את הפה
לפשיטה קדמה חצי שנה של שמועות סביב כלי השיט שנחשב, מילולית, לאחד מספינות הדגל של חיל הים. בתחילה דובר על לוחמים שמעשנים בחופשות, כשהספינה עוגנת בנמל חיפה או באילת. עם הזמן התחילו לצוף עניינים חמורים יותר. "היו דיבורים על לוחמים שמביאים מהבית גראס וחשיש ומעשנים על הסיפון, אבל אף אחד לא האמין שזה נכון", אומר חייל שמשרת בחיל הים. "חשבו שזאת סתם רכילות, הרי החבר'ה פה הם הטופ שבטופ. זה אנשים שמתקבלים אחרי מבחנים קשים, מבדקי אמינות. הערכיות שלהם אמורה להיות ברזל, זה הבסיס".
מפקד הספינה שדרגתו סגן אלוף, סגנו, הרס"ר – אף אחד מהם לא ראה לנכון לעדכן את חוקרי מצ"ח לגבי השמועות. הבכירים רצו לקחת את הזמן, לברר את העובדות במסגרת היחידה ולא להכתים את הלוחמים או להיות חשופים לביקורת בעצמם. אבל אז בא אירוע שלא השאיר להם ברירה: חובל בדרגת סגן נחשף במקרה לתכולת הכיס של אחד הלוחמים, והשמועות הפכו בבת אחת לעובדה מוגמרת. "הוא הבחין בנייר שבצבץ החוצה מהכיס וביקש מהחייל להוציא את כל מה שיש לו שם", משחזר אחד מהלוחמים שנכחו במקום. "הקצין קלט שזה גראס והחייל נלחץ וביקש ממנו לא לספר לאף אחד, אבל הקצין דיווח למפקד הספינה, שיצר קשר עם מצ"ח. ככה החקירה נפתחה".
בדיעבד היו סימנים די ברורים לנוכחות של סמים קלים על הספינה, למשל חיילים שהחזיקו בחדרים גריינדרים, מטחנות ייעודיות לגראס. "כל הזמן היו דיבורים על שימוש בסמים, אבל המפקד לא טרח לתחקר את החיילים או לבקש מהמפקדים תחתיו לעשות את זה", טוען גורם בחיל הים. "זה סוג של מחדל, כי אם היו מערבים את מצ"ח קודם לכן, כל המבוכה הייתה נחסכת. פשוט לא רצו להאמין שזה נכון. העובדה שהלוחמים היו צריכים לצאת לקורס קצינים באותה תקופה בטח לא תרמה לעסק".
כל זה מסביר את הכאילו-סתירה בין פשיטה שמטרתה איתור סמים קלים וגילוי של – הפתעה! – סמים קלים. החוקרים פשוט לא העלו בדעתם את הכמויות, לא של הגראס ולא של המעשנים. העובדה שחלקם התמסטלו בפעילות מבצעית הייתה בכלל בלתי נתפסת. הלוחמים מצדם לא האמינו שעלו עליהם; רובם הכחישו על הסף את החשדות והצהירו על נכונות לעבור בדיקות פוליגרף. חלקם נתנו דגימות שתן שנמצאו נקיות מסם. ועדיין נמצאו די ראיות מוצקות לגבי מספר לא מבוטל של לוחמים.
"הם באו מוכנים לחקירה מבחינה מנטלית. רובם הכחישו שעישנו לא רק במסגרת היחידה, אלא בכלל", אומר קצין במצ"ח. "היה קשה לשבור אותם, החקירות נמשכו עמוק לתוך הלילה וכמה העדיפו לשמור על זכות השתיקה. בסופו של דבר הצלחנו לגרום לחייל אחד להפליל את כולם".
קודקוד, יש שווארמה בחדר הקטן
עוד נגיע אל החייל שסיפק את ראיית הזהב, אבל קודם ראוי להתעכב על הטקטיקות שהפעילו חוקרי מצ"ח בחקירות החיילים.
אנשי מצ"ח ערבה היו נחושים להתיש את הלוחמים. החקירות נמשכו שמונה או עשר שעות; חלקן הסתיימו בארבע לפנות בוקר. החיילים סירבו בכל תוקף לספר מתי הביאו את הסמים לספינה ומתי השתמשו בהם, אבל בשלב מסוים הודו שהם נרכשו באמצעות "טלגראס". בניסיון להתחקות אחר הנסיבות שבהן לוחמים בתחילת שנות ה-20 לחייהם צורכים גראס, החוקרים שאלו את החייל ד' מתי עישן לראשונה ומי "אירגן אותו". ד' סיפר שגדל בקיבוץ וכיום הוא מתגורר בו עם חברים מבוגרים יותר שצורכים סמים קלים באופן קבוע. כך התנהלה השיחה:
חוקר: "אתה מכיר את חוק העונשין לגבי שימוש והחזקת סמים, ואיך שמתייחסים לחוק הזה בצה"ל?".
ד': "כן, אני יודע שאסור לעשן סמים בצבא".
חוקר: "איזה סוגי סמים אתה מכיר?".
ד': "קוקאין וגראס".
חוקר: "איזה סוגי כלים לשימוש בסמים אתה מכיר?".
ד': "אני רק מכיר באנג".
למרות המידע שנידב, ד' הכחיש כל קשר לעישון סמים על הספינה. כשנשאל למה נמצאו שרידי חשיש בתיקו הוא הפיל את האחריות על אחיו: "כן, יכול להיות שהתיק הזה היה גם אצל אחי לפני כמה שבועות. אני עצמי לא מעשן סמים, גם לא סיגריות". כשנשאל אם חבריו לספינה מעשנים סמים, ד' השיב שהוא "לא יודע".
החוקרים לקחו את הטלפונים הסלולריים של החייל ועברו על הודעות ווטסאפ שלו עם חברים ליחידה, משם אספו אינפורמציה לחקירת החיילים האחרים. חייל אחד עומת עם העובדה שעישן ג'וינטים לפני שגויס, בטיול לסרי לנקה, ולא דיווח על כך. הוא השיב בחקירה: "פחדתי שזה ישפיע על קורס הקצינים שאני אמור להתחיל בשבוע הבא".
בין השאר התגלה ש"שווארמה" הייתה מילת הקוד לגראס בשיחות הפנימיות של הלוחמים. "בדיוק הזמנתי שווארמה. אחי, הקססונית של ע' עם החומר והכל אצלי", כתב אחד הלוחמים לחברו. ניתוח של תכתובות הווטסאפ הראה שהלוחמים עישנו מאות פעמים בתוך תאי בספינה. בכמה עשרות מקרים זה קרה בזמן פעילות מבצעית או במנוחה לקראת מבצע, ככל הנראה כדי להפיג את המתח.
העולם הולך לכיוון של לגליזציה או לפחות סלחנות בכל הנוגע לסמים קלים, אבל כל מי שמכיר את השגרה היומיומית על ספינה מבצעית יודע שלוחמים שמרשים לעצמם לאבד שליטה במובן הזה, בתנאים האלה, לא רק מפרים חוק ופקודות אלא גם לוקחים סיכון גדול. בספינה נשמרת שגרה קבועה של כוננות; ארבע שעות שמירה בלילה וארבע שעות שמירה ביום מוטלות על רוב החיילים, ובין לבין נדרשת תחזוקת הציוד בספינה. לזה, כמובן, צריך להוסיף מבצעים חשאיים.
לא מסטול, סתם עייף
עם התקדמות החקירה התמקדו החשדות ב-15 לוחמים. ע', לוחם ותיק בדרגת סמל, היה זה שפרץ את הסכר עבור החוקרים כשהחליט לפתוח את הפה ולחשוף את הרגלי צריכת הסמים של החיילים. ע' עצמו נתפס על חם עם גראס על גופו, תוחקר בידי שני קצינים בכירים וחשף את המקום שבו הוחבאו הסמים. "החדר הקטן" הם קראו לו, החדרון שבתוכו הכספת. ע' סיפר שהוא שימש כפינת העישון הספינתית; על פי גרסתו, במשך חצי שנה תחזקו החיילים את מנהגם לעשן על הספינה.
"בפעם האחרונה שעישנו זה היה באימון", סיפר ע'. "הפעם הראשונה שאני עישנתי כאן הייתה באוגוסט 2018, והאחרונה ביום רביעי האחרון (פברואר 2019), שבו הגעתם. במקור זה היה יום אימון. עם החייל ש' יצא לי לעשן עשר פעמים כשהספינה לא עוגנת וזה תמיד היה בחדר הקטן, בכל פעם עם אנשים אחרים". לפי ע', רוב העישונים על הספינה היו בעיצומה של פעילות מבצעית, אימון, או כשסגרו שבת.
על אחד הלוחמים שעישן איתו ועם אחרים סיפר ע': "ראיתי אותו כמה פעמים תחת השפעת סמים, כששנינו על הספינה. פעם אחת הוא ו-ש' עישנו גראס בחדר הקטן, דפקתי בדלת והם נבהלו. זה קרה לפחות 20 פעם בחצי השנה האחרונה, היינו יורדים לחדר הקטן עם חומר שכל אחד מביא לעצמו ומעשנים שם, מתחלקים באביזרים ומגלגלים".
ע' סיפר על מקרים שבהם עישנו על הסיפון ולעיתים גם על הרציף. באחד המקרים, סיפר, הוא ולוחם אחר עישנו במקום מסווג. "עישנו גם בחרטום ובירכתיים. מחוץ לצבא היינו מעשנים בתחנות הרכבת בבאר שבע ובירושלים ובברים באילת ובתל אביב".
כשעדותו של סמל ע' הובילה למעצרם של 15 לוחמים, הוא החליט לקחת צעד אחורה: ימים לאחר החקירה הראשונית חזר בו מעדותו המפלילה כלפי חבריו לספינה. "בחקירה הקודמת אמרתי דברים לא נכונים, הייתי אחרי שלושה ימים של שמירות בלילה והגעתי לחקירה אחרי 20 שעות ללא שינה. היא נמשכה חמש שעות ככה שיצא שלא ישנתי 25 שעות ובגלל זה כל מה שאמרתי היה בהשפעת עייפות כבדה", נימק ע' את ההתנערות מהעדות המקורית. הוא הכחיש שהשתמש בסמים, טען שהדברים שאמר לא היו ולא נבראו ושאין לו מושג אם לוחמים בכלל עישנו או לא.
בשלב זה כבר עימתו החוקרים את הלוחמים עם העדות המפלילה של סמל ע'. חלקם הודו שעישנו סמים בנסיבות אזרחיות אבל לא במסגרת צבאית. אולי מתוך תחושה שהדברים הולכים לכיוון של הודאה, ע' סיפק גרסה חדשה שלפיה השתמש בגראס רק בשלושה מקרים. "הבנתי בדיעבד שלספר הכל זה אומר לסבך את עצמי ואת החברים, אפילו שבזמן החקירה הרגשתי שרק ככה החוקרים והקצינים יסתכלו עליי בעין טובה. בחקירה עצמה לא הייתי בפוקוס, קפאתי מקור והייתי רטוב. מה שדרבן אותי לפתוח הכל היה חקירה מוקדמת שעברתי עם מפקד הספינה, נגד בכיר והמפקד הישיר שלי, כולם אמרו לי שאני צריך לשתף פעולה".
ע' עצמו הרגיש כנראה שהגרסה השלישית הזו הייתה אחת יותר מדי. כשהבין שלא יוכל יותר לסגת מהדברים שמסר בחקירה הראשונית אמר לצוות מצ"ח: "אני ילד בוגר שעשה מעשה של ילד טיפש. אני לוקח אחריות מלאה על המעשים שלי וארצה את העונש".
אבן שזרק סטלן לבאר, אלף חובלים לא יוציאו
עדותו של ע' חשפה שמפקד הספינה, הרס"ר וגם קצין המכונה והאלקטרוניקה בספינה חקרו אותו על צריכת הסמים שלו ושל חבריו. אבל בהכנת הכתבה עלה שוב ושוב שהמפקדים לא התאמצו לחפש אחראים או אשמים.
מפקד הספינה, קצין בדרגת סא"ל שנדרש לתת עדות לחוקרי מצ"ח ולגולל את התפתחות הפרשה מנקודת מבטו, סיפר על חקירה ראשונית שעשה לחייל ע': "הוא סיפר לי שלא רק הוא עישן סמים ומסר לי רשימה של 15 חיילים, ואז הסברתי לו איך זה מסבך את המצב", העיד המפקד. "כשהוא שאל מה הזכויות שלו הסברתי לו שמי מטפל בזה יסביר לו הכול". מפקד הספינה הודה שלא לחץ על סמל ע' לדבר ולא איים עליו, ושיתף את החוקרים בחשש שבשבוע שבו יצאה היחידה לפעילות מבצעית היו על הסיפון לוחמים תחת השפעת סמים.
"מספיק שאחד החיילים מסטול אחרי שעישן גראס והספינה יכולה לטבוע כתוצאה מתקלה פשוטה", אמר הסא"ל. "חייל כזה עשוי גם לפלוט פרטים על פעילות היחידה, לצלם את הספינה מבפנים או בטעות להתעסק עם הנשק בזמן שהוא מסטול ולסכן חיי אדם. במידה וחייל יפעיל מערכת שלא צריך להפעיל זה יכול לסכן את הספינה".
רס"ר היחידה העיד שהריח את "האבקה הירוקה", כהגדרתו, שמצא על גופו של ע'. "כששאלתי אותו מה זה הוא לא ענה והבחנתי בחבילה. שלפתי לו את החבילה מהכיס ובתוכה היה גריינדר עם שאריות של אבקה ונייר מקופל. הבנתי במה מדובר, ביקשתי מכל מי שהיה בחדר לצאת ושאלתי אותו אם זה מה שאני חושב. הוא ענה שכן וטען שהשקית לא שלו ושמישהו העביר לו אותה, אמר שהוא לא היחיד ושיש עוד 16 חיילים שמעורבים".
כמה מהלוחמים אמרו לחוקרים שנגד בדרגת רס"ל כפה עליהם בפקודה לשתף פעולה עם חוקרי מצ"ח והצהיר שהוא רוצה לראות אותם בכלא. הנגד נחקר באזהרה בעניין זה ובחשד לשיבוש הליכי החקירה. "אמרתי ללוחמים, אתם חייבים לשתף פעולה עם החוקרים, עדיף שתספרו הכל ולא תסתירו כלום [...] יכולים לעלות על זה בהמשך הדרך ואתם תסתבכו יותר", הסביר הנגד. "זה לא היה בקטע של איום או משהו, זה היה יותר בקטע של עצה או טיפ לחיים. הם שאלו אותי בשיחה מה להגיד, מה לא להגיד ומה לעשות, אז אמרתי להם פשוט להגיד את האמת".
חלק מהחיילים הוחזקו בבית המעצר בבסיס שיזפון. "ליוויתי אותם למעצר, וידאתי שהם מקבלים את החדר שלהם, מתקלחים, מקבלים אוכל. אחרי זה הם התקלחו והלכו לישון", סיפר הנגד. "הם היו שם יומיים והיו הורים שהתקשרו והתלוננו על התנאים. אמרתי ללוחמים שיחזיקו מעמד ושאנחנו נעמוד מאחוריהם בכל מה שהם יצטרכו. בכל זאת, אנחנו יחידה מובחרת. לא כל יום קורה אצלנו אירוע כזה, מה גם שהם ספציפית חיילים טובים שלא רצינו שיפגעו".
הפרקליטות הצבאית הגישה באחרונה כתבי אישום נגד הלוחמים, כולל העד הראשי סמל ע', לבית הדין הצבאי של חיל הים. רוב החיילים כבר נשפטו במסגרת הסדרי טיעון ונגזרו עליהם עונשי מאסר בפועל של חודשיים עד שלושה והורדה בדרגות.
"אנחנו עדיין אוספים פה את השברים", מסכם השבוע גורם ביחידה. "מבחינתנו זו מכה קשה. אפשר לומר שזה קו פרשת המים".
דובר צה"ל מסר בתגובה: "בחודש פברואר 2019 הוגשו לבית הדין הצבאי כתבי אישום נגד חיילים המשרתים בחיל הים, בהם יוחסו עבירות של שימוש בסם בנסיבות אזרחיות וצבאיות, לרבות על כלי שיט. צה"ל מוקיע כל שימוש בסמים וימשיך לנקוט במגוון אמצעים על מנת לסכל ביצוע עבירות סמים בשורותיו".