עוד פיגוע קטלני בטורקיה, עוד סדרה שלמה של פיגועים בעיראק, בתימן ואפילו באיראן: מפת הטרור העולמי מלמדת שהתמנון המדמם הזה המשיך לשלוח זרועות עמוק לתוך שנת 2016.

לא רבים יודעים, אבל משרד החוץ הצרפתי דירג את מדינות העולם לרמות של איום טרור בסולם של 1 עד 4 מהקל אל הכבד, ולא פחות מ-40 מדינות נכנסו לקטגוריה 4 – "איום ברמה גבוהה" - בהן צרפת עצמה, מדינות מערב אירופה וצפון אפריקה וכמעט כל המזרח התיכון (ר' מסגרת). אפילו אוסטרליה נכנסה לקטגוריה הזו. רבות אחרות נכנסו לקטגוריה 3, "איום טרור כללי".

למה יש כל כך הרבה יעדים לפיגועים? מי נגד מי במלחמה הזאת, ומי מושך בחוטים מאחורי הקלעים ולמה? כך נראית מפת הטרור הגלובלית ערב שנת 2017.

טורקיה: שני כאבי הראש של ארדואן

הפיגוע בטורקיה (צילום: Sebnem Coskun/Anadolu Agency/Getty Images)
נשים בוכות מחוץ לבית החולים ביום שאחרי הפיגוע בשדה התעופה של איסטנבול בחודש יוני האחרון | צילום: Sebnem Coskun/Anadolu Agency/Getty Images

רק בשבוע שעבר ספגו הטורקים פיגוע קשה שבו נהרגו 38 בני אדם, רובם שוטרים, באיסטנבול. זה קרה כשהזיכרונות מהפיגוע בשדה התעופה של העיר, שבו שלושה מחבלים רצחו 36 בני אדם, עדיין טריים. בחודש יוני נרצחו במדינה 11 בני אדם, באפריל נפצעו 13 בפיגוע שביצעה מחבלת מתאבדת ובמרץ נהרגו ונפצעו עשרות במספר פעולות נפרדות. למען הסר ספק, זאת רשימה מאוד חלקית.

מי נגד מי: הטורקים מתמודדים מול שני שחקנים עיקריים - דאע"ש והמחתרת הכורדית. יש עוד כמה שחקני משנה, בעיקר ארגונים שתומכים במשטר אסד בסוריה. דאע"ש מבצעים פיגועים בטורקיה בגלל התקיפות של ארדואן בסוריה, ולאור העובדה שאנקרה הפנתה להם את הגב אחרי שיתוף פעולה שהתנהל מתחת לפני השטח בין הטורקים לארגון המדינה האסלמית. המאבק של דאע"ש כאן הוא גם חלק מהחזון של ח'ליפות אסלאמית, שמותנה בערעור המשטרים הקיימים.

הכורדים מצדם מנהלים כבר עשרות שנים מלחמה נגד הטורקים כחלק מהמאבק שלהם להקמת מדינה עצמאית. המלחמה הזו מתנהלת במזרח טורקיה, לא פעם היא גולשת לעיראק, ובשנים האחרונות זה קורה גם בזירה הסורית.

הארגונים שתומכים במשטר הסורי, שחקני המשנה בסיפור, מבצעים בעצם פעולות תגמול פוליטיות: הטורקים רוצים לראות את אסד, שנוא נפשו של ארדואן, עוזב את השלטון. תומכיו מנסים לפגוע בטורקיה איפה שאפשר.

שחקנים מאחורי הקלעים: מאז הפלת מטוס הקרב הרוסי, ולמרות שיקום היחסים, הרוסים עושים לא מעט כדי לסייע למי שפועל נגד ארדואן. הכורדים זוכים גם לסיוע ממדינות המערב, משום שהם נחשבים לכוח הקרקעי העיקרי שפועל נגד דאע"ש. גם האיראנים הם צד בסיפור הזה, אבל במעמד של סוכן כפול: בסוריה הם בצד של אסד, אבל במקרה של הכורדים הם עם ארדואן.

סוריה: כולם נגד כולם

ההריסות בחאלב (צילום: ap)
ילדים בין הריסות העיר חאלב בסוריה | צילום: ap


הרבה יותר מדי ידיים בוחשות במלחמת האזרחים בסוריה. במדינה המרוסקת פועלים עשרות רבות ואולי גם מאות ארגוני טרור, ואין יום ללא פיגוע קטלני.

מי נגד מי: הארגון הנוכח ביותר בפעולות נגד משטר אסד הוא דאע"ש, ולצדו ארגון ג'הבת אל נוסרה שהתפצל מאל קעידה. שני הארגונים מקדמים, כל אחד בדרכו, את הרעיון של הפלת השלטון הסורי והקמת מדינת-על אסלאמית.

צבא סוריה החופשית פועל להפלת המשטר ולהחלפתו, כך שהוא נלחם גם נגד ארגוני הג'יהאד. גם הכורדים נלחמים נגד המשטר ונגד דאע"ש כחלק ממאבקם להקמת מדינה עצמאית (בהקשר הזה צריך להזכיר את "היחידות להגנת העם", מליציה שפועלת באזורים הכורדיים של סוריה). חיזבאללה נלחם כדי להגן על משטר אסד, ובתקופה האחרונה גם כדי להגן על גבולות לבנון, או ליתר דיוק על האינטרסים שלו במדינה.

ולדימיר פוטין לפזם (צילום: Pressphotos, GettyImages IL)
ולדימיר פוטין. בוחש במלחמה | צילום: Pressphotos, GettyImages IL

שחקנים מאחורי הקלעים: הטורקים פועלים במדינה נגד הכורדים, וכאמור גם נגד המשטר. ארה"ב ומדינות המערב מגבות את הכורדים ואת צבא סוריה החופשית למען שתי המטרות שלו – הפלת המשטר והמלחמה בדאע"ש. האיראנים והרוסים נמצאים כמובן בצד של אסד ומגבים את חיזבאללה ואת המיליציות האיראניות. גם הסעודים ומדינות המפרץ בוחשות בקלחת הסורית: כל עוד המדינות הללו מעוניינות להישאר מדינות, יש להן אינטרס להצר את צעדיו של דאע"ש.

עיראק: חלום המסדרון לישראל

המיליציות בעירק (ארכיון) (צילום: חדשות 2)
פעילי דאע"ש בעיראק. הצבא מנהל מלחמת חורמה נגד דאע"ש | צילום: חדשות 2


ארה"ב אולי הכריזה על סיום המלחמה בעיראק ואפילו על נסיגת הכוחות שלה משם, אבל אלפי חיילים אמריקאים עדיין נמצאים שם, מטוסי הקרב ממשיכים לתקוף והמדינה עדיין מדממת מפיגועים קשים.

מי נגד מי: צבא עיראק מנהל מלחמת חורמה נגד דאע"ש ונעזר לשם כך במיליציה הכורדית בעיראק, ה"פשמרגה" (דאע"ש מעוניין לבטל את הגבול בין סוריה לעיראק בדרך להקמת הח'ליפות שלו, ואילו הכורדים הם הכוח הקרקעי המסייע במאבק נגד הארגון הזה). אל קאעידה עדיין מפוצצים שם מחבלים מתאבדים ומכוניות תופת, ובכאוס שותפות מליציות של המשטר ושל האיראנים. גם הטורקים משמיעים שם את קולם. 

שחקנים מאחורי הקלעים: האיראנים מסייעים למשטר בבגדד מצד אחד, אבל עושים זאת בכדי להפוך את עיראק למדינת השפעה שיעית; איראן רוצה בעצם להפוך את עיראק ללבנון שנייה, ולייצר רצף קרקעי עם שטחי סוריה שמגיע עד לישראל. חיזבאללה מצדו נלחם בעיראק נגד דאע"ש, והמליציות התומכות במשטר מסייעות מטבע הדברים לצבא עיראק.

ארה"ב מנהלת עם מדינות המערב את המלחמה מול דאע"ש, והיא גם לא רוצה לראות את עיראק הופכת למדינת חסות איראנית. הסעודים והמפרציות, שמשתתפים בלחימה האווירית נגד דאע"ש, פועלים שם מהסיבות שהוזכרו לעיל.

תימן: המלחמה שלא מדברים עליה

בזמן שהעולם מרוכז בזוועות בסוריה, מתנהלת במזרח התיכון מלחמה לא פחות אכזרית. בתוך מלחמת האזרחים הזו מתנהלים ארגוני טרור שמייצרים כמות אדירה של פיגועים ויש גם ירי טילים מצד לצד, תקיפות אוויריות וסיכולים ממוקדים. בינואר למשל הצליחו החות'ים לכבוש את הארמון המרכזי. במרץ רצח דאע"ש כ-140 אזרחים בשני פיגועים, ובין לבין ביצעה שם ארה"ב סיכולים ממוקדים ממטוסים מאוישים ולא מאוישים.

מי נגד מי: החות'ים, שהם זרם שיעי, מנהלים מלחמה נגד השלטון המרכזי בתימן כדי לתפוס את השלטון. זאת רק מלחמה אחת שמתנהלת כרגע בתימן: אל קעידה ודאע"ש מנהלים משם עוד חזית של טרור, בעיקר נגד כוחות אמריקאים במדינה אבל גם נגד הסעודים ובני בריתם. הם גם מנסים להוציא מתימן השסועה פיגועים למדינות המערב. מולם פועלים ארגונים פרו-סעודיים.


שחקנים מאחורי הקלעים: איראן שתומכת בחות'ים, ככל הנראה גם בשטח – באמצעות נוכחות כזאת או אחרת של משמרות המהפכה. סעודיה מובילה קואליציה של מספר מדינות כדי לסייע צבאית לשלטון המרכזי. גם ארה"ב מסייעת לשלטון המרכזי, וכאמור מנהלת מלחמה נגד דאע"ש ואל קאעידה.

מצרים: סיני וצרות אחרות

בדואי חמוש בסיני (צילום: Mosa'ab Elshamy, GettyImages IL)
הסכנה מדרום. בדואי בסיני, אילוסטרציה | צילום: Mosa'ab Elshamy, GettyImages IL


מצרים ידעה פיגועים קשים מאוד. עשרות שנים סובלים שם מטרור, והבעיה רק החמירה בשנים האחרונות. באוקטובר שנה שעברה הופלה טיסה 9268 משארם א-שייח לרוסיה, אסון שהסתיים עם 224 הרוגים; רק לפני כמה ימים נהרגו שם 25 אזרחים בפיגוע בכניסה קופטית. חוץ מפיגועים סובלים המצרים גם ממתקפות על היחידות שלהם בסיני, שהפכה לשטח מלחמה לוהט, ולזה יש להוסיף גם התנקשויות בקצינים בכירים.

מי נגד מי: האחים המוסלמים חולמים כבר עשרות שנים על שלטון אסלאמי סוני בקהיר. ארגון אנצאר בית אל-מקדס המוסלמי-סלאפי דוגל במלחמה נגד השלטון בקהיר ונגד ישראל, ואילו מועצת השורא – בעצם סניף של אל קאעידה – פועל בו בזמן נגד השלטון המצרי, הנוצרים וישראל. אותו הדבר נכון לגבי ג'יש אל-אסלאם, ארגון ג'יהאדיסטי שמזוהה עם האחים המוסלמים ונוכח גם בסוריה. 

שחקנים מאחורי הקלעים: ארגוני הטרור בעזה מסייעים לחלק מארגוני הטרור בסיני. מהצד השני, יש טענות שישראל מסייעת לשלטון המצרי. ארה"ב מסייעת בוודאות למצרים, בעיקר בתחום המודיעין, וייתכן שחלק ממדינות מערב אירופה עושות כמוה. לגבי האחים המוסלמים, יש גורמי מודיעין הטוענים שהם מקבלים סיוע מאל קאעידה - עד כדי שהם סניף של הארגון באופן מעשי.

אפגניסטן: שום דבר לא נגמר

אוסמה בן לאדן (צילום: wikipedia.org)
אוסמה בן לאדן. אמנם כבר לא באפגניסטן, אבל המלחמה רחוקה מלהסתיים | צילום: wikipedia.org


עוד מלחמה שטענו כי הסתיימה ועדיין קוטלת אזרחים. אין כמעט יום שבו לא מדווח על פיגוע באפגניסטן, לרוב בקבול הבירה.

באופן רשמי הסתיימה המלחמה של ארה"ב נגד ארגוני הטרור במדינה ב-2014; מעשית יש שם כ-10,000 חיילים אמריקאים ומספר דומה של חיילים ממדינות מערב אירופה. רק במאי האחרון חיסלה שם ארה"ב את אחטר מוחמד מנסור, מנהיג הטליבן. והוא לא הראשון שחוסל מאז הכאילו-סיום של המלחמה.

מי נגד מי: הטליבן, בסיוע אל קאעידה פועל כדי להחזיר לעצמו את השליטה באפגניסטן.

שחקנים מאחורי הקלעים: ארה"ב ומדינות המערב מסייעות לשלטון המרכזי. פקיסטן פועלת נגד אל קאעידה והטליבן, אולם יש טענות שגורמי מודיעין פקיסטניים משחקים משחק כפול, ובמקומות מסוימים מסייעים להם.

מדינות מערב אירופה: דאגות ספרדיות, מטרות ישראליות

גרמניה, צרפת, בריטניה, בלגיה וספרד נמצאות כולן ברמת הסיכון הגבוהה ביותר. צרפת ספגה את המכות הקשות ביותר בשנים האחרונות, עם פיגועי טרור שהביאו לרצח של מאות אזרחים ופציעה של אלפים. הגרמנים ספגו פיגועי דקירה בעיקר, אולם פרסומים מלמדים שהביון הגרמני הצליח לסכל פיגועים גדולים והדבר נכון גם לגבי הבריטים. הספרדים מתמודדים חוץ מכל זה גם עם טרור מבית, שמטרתו עצמאות לחבל הבסקים.

מי נגד מי: דאע"ש הוא השחקן המרכזי. אירופה היא מבחינתו חזית נוספת במלחמה בסוריה. אל קאעידה מנסה לפעול ביבשת כחלק מהאידאולוגיה של מלחמת ג'יהאד, וארגון אטא נאבק על עצמאות לחבל הבסקים בספרד. לצד אלה, חיזבאללה ומשמרות המהפכה פועלים באירופה ספציפית נגד מטרות ישראליות.

שחקנים מאחורי הקלעים: מלבד המדינות עצמן יש סיוע צבאי ומודיעיני מארה"ב. בכל מקרה שקשור לישראל מעורבת גם איראן.

הודו ופקיסטן: קשמיר כזירת קרב

הצמד הגרעיני הזה מנהל סבבים של מלחמה, ובין הסבבים פועלים ארגוני טרור. מדי פעם יש פיגועים קשים במדינות או לאורך הגבול, אולם רוב הסכסוך מתנהל בחבל קשמיר. חלק מארגוני הטרור, למשל לשקר א-טייבה, הקצינו עמדות וחברו לאל קאעידה כדי להיות חלק מהג'יהאד העולמי. בקיץ האחרון חוסל מנהיג הבדלנים בקשמיר, בוהראן וואני, שנורה למוות על ידי ההודים - מה שגרם לאלפי אזרחים לצאת לרחובות ולהתעמת עם השוטרים והחיילים. לפחות מאה הרוגים נספרו. עוד עשרות נהרגו בפשיטות של הבדלנים על בסיסים הודיים.

מי נגד מי: לשקאר א-טייבה, ג'יש מוחמד, חיזבול מוג'הידין, חראקת אול-מוג'הידין - כל הארגונים האלה פועלים נגד הודו במטרה להשיג עצמאות לקשמיר. חלקם הכריזו שבכוונתם להפוך את הודו למוסלמית, חלקם חברו כאמור בשנים האחרונות לאל קאעידה. באופן טבעי, הארגונים האלה מקבלים סיוע הדוק מהמודיעין הפקיסטני.

שחקנים מאחורי הקלעים: ארה"ב מסייעת גם להודו אבל גם לפקיסטן, בעיקר במודיעין ונשק. גם הרוסים נכנסו לשם לאחרונה, בעיקר במכירה של נשק. עבור האמריקאים הודו היא סוג של חומה מול ההתפשטות הסינית.

אוקראינה: בקרים היה רק המבוא

המלחמה באוקראינה אולי הפסיקה לייצר כותרות, אבל עדיין מתנהלים שם קרבות ולא מעט מעשים של התנקשות ורצח. אחרי שכבש את קרים, פוטין ממשיך לנהל מלחמה במזרח אוקראינה (במיוחד במחוזות דונייצק ולוהנסק), שם פועלים שכירי חרב ובדלנים פרו-רוסיים שמקבלים סיוע צמוד מאוד מהצבא הרוסי.

צבא אוקראינה (צילום: צבא ארצות הברית)
צלף אוקראיני. שכירי חרב ובדלנים פרו-רוסיים מקבלים סיוע מפוטין | צילום: צבא ארצות הברית

מי נגד מי: רוסיה נגד אוקראינה. שני הצדדים מפעילים מליציות במה שמכונה מלחמת "פרוקסי" או מלחמה באמצעות שליחים, אם כי הרוסים הם הצד החזק גם בהקשר הזה.

שחקנים מאחורי הקלעים: ארה"ב ומדינות ברית נאט"ו שתומכות באוקראינים.

אזרבייג'ן: משיכות חבל

בחודש אפריל פרצו קרבות בחבל נגורנו-קראבך, שנמצא באזרבייג'ן אבל נשלט בידי בדלנים פרו-ארמניים. האזור הזה ספג כבר מלחמות שקטלו עשרות אלפי בני אדם, והקרבות שמתנהלים שם כיום נחשבים לקשים ביותר מאז הפסקת האש בשנת 1994. הצדדים הנצים הם אזרבייג'ן, שרוצה לשמר את השליטה שלה בחבל, וארמניה שרוצה אותו לעצמה. ההסלמה הנוכחית באה ככל הנראה על רקע  המתיחות בין רוסיה לטורקיה, שכל אחת תומכת בצד אחר.

מי נגד מי: הבדלנים הארמנים מול שכירי חרב ומיליציות פרו-רוסיות ופרו-אזריות.

שחקנים מאחורי הקלעים: רוסיה תומכת בארמניה למרות קשרים טובים יחסית עם אזרבייג'ן. טורקיה תומכת באזרבייג'ן משום שחלק מהדרישות של הארמנים הוא הכרה ברצח העם שעשו להם העות'מניים – תנאי שארדואן לא מוכן לקבל. במובן מסוים יש גם קשר ישראלי, כי ישראל מוכרת לאזרבייג'ן נשק וציוד.

מדינות אפריקה ובעיקר מערב היבשת: יאללה בלגן

אין תמונה
בוקו חראם. פועל נגד השלטון בניגריה


כמעט כל מדינות צפון ומערב אפריקה נמצאות בקטגוריה 4 ברמת איום הטרור. לוב מפורקת ממלחמת אזרחים, וכך גם סומליה במזרח וניגריה במערב. פיגועים, התנקשויות וחטיפות הם חלק מהיומיום בחלקים האלה של היבשת.

מי נגד מי: דאע"ש ואל קאעידה פועלים במדינות כמו לוב, סומליה, מאלי ואחרות כחלק מהמאבק למען ח'ליפות אסלאמית. בוקו חראם פועל נגד השלטון בניגריה (ונטען כי חלקים ממנו חברו לאל קאעידה). א-שבאב, שמסונף לאל-קעידה, מקדם את מטרותיו הג'יהאדיסטיות בסומליה, ניגריה וקניה.  

שחקנים מאחורי הקלעים: מי לא. ארה"ב, צרפת, בריטניה, סעודיה, סין, איראן, ישראל - וזאת רשימה חלקית בהחלט. מי שלא מעורב ישירות מוכר נשק, מסייע ביטחונית או "מייעץ".

 

אלו 42 המדינות המאוימות ביותר לפי הא"ב

1. אפגניסטן

2. אלג'יריה

3. אוסטרליה

4. בחריין

5. בנגלדש

6. בלגיה

7. בורמה (מיאנמר)

8. קמרון

9. צ'ד

10 קולומביה

11. מצרים

12. אתיופיה

13. צרפת

14. גרמניה

15. הודו

16. אינדונזיה

17. עיראק

18. ישראל

19. חוף השנהב

20. ירדן

21. קניה

22. לבנון

23. לוב

24. מלזיה

25. מאלי

26. מאוריטניה

27. מרוקו

28. ניז'ר

29. ניגריה

30. פקיסטן

31. הפיליפינים

32. רוסיה

33. ערב הסעודית

34. סומליה

35. ספרד

36. סוריה

37. תאילנד

38. טוניס

39. טורקיה

40. איחוד האמירויות

41. סהרה המערבית

42. תימן