באחד מערבי חודש יוני צפתה סימה ימין בחדשות, כשעל המסך הציג כתב המשפט גיא פלג חלקים נבחרים משיחה אינטימית שלה עם קולגה. בשיחה שהוקלטה בלי ידיעתה שטחה סגנית הניצב דאז, ראש היחידה לבטחון מידע במשטרת ישראל, האחראית על בדיקות אמינות ופוליגרף, את דעתה הכנה על סגן המפכ"ל ניצב זוהר דביר ("הוא לא מבין מה מדברים איתו"); על סגניתה ("היא עושה פוליגרף רק למי שחתיך"), ועל שורה של מינויי בכירים. המידע שחלקה כחלק משיחה סגורה הפך ברגע לנחלת הכלל. מאותו רגע מעמדה של ימין במשטרה התערער. הקידום אליו הייתה מיועדת הוקפא, היא נאלצה לעזוב את היחידה שעמדה בראשה ולעבור תפקיד, ובמהרה מצאה את עצמה בבית החולים עם החמרה פתאומית של מחלת הזאבת ממנה סבלה. לפני כשבועיים סימה ימין מתה מסיבוך במחלה, כשהיא בת 49 בלבד.
"הכי כאב לה שלפני כמה שבועות היחידה שבראשה עמדה עד לפני רגע קיבלה את פרס היחידה המצטיינת של המשטרה, והיא לא היתה בטקס, אפילו לא הזכירו את שמה", סיפר אחד ממקורביה, ששהה איתה בבית החולים כמה ימים לפני מותה. "אף אחד מבכירי המשטרה לא טרח להרים טלפון, להתעניין בשלומה כשהיא מאושפזת. אחרי 30 שנה במשטרה פשוט מחקו אותה, כאילו מעולם לא פיקדה על היחידה".
ימין, לפי מקורבים, ביקשה מפורשות לפני מותה שלהלוויה ולשבעה לא יגיעו המפכ"ל, הסמפכ"ל ולא ראש אגף משאבי אנוש. לאחר מותה הועלתה לדרגת ניצב משנה, אבל הפרשה של מי ששירתה באחד התפקידים הרגישים ביותר בארגון ממשיכה להסעיר את צמרת המשטרה. מפלתה המהירה של מי שחרצה גורלות וקבעה את קידומם או אי קידומם של קצינים בכירים מטלטלת את הארגון עד כדי כך שבכירים קוראים למפכ"ל להקים ועדת חקירה. מה קרה בחודשים שבין פרסום ההקלטה לבין מותה? האם סימה נפלה קרבן לניסיון חיסול באמצעות נשק ההדלפות, שהפך נפוץ בין קציני המשטרה? זהו סיפורה של אשת הפוליגרף שאמרה אמת אחת יותר מדי.
"היו עליה לחצים כבדים לעגל פינות ולאשר מינויים"
ימין החלה את הקריירה שלה במשטרת ישראל בשנות התשעים כשוטרת הערכה ביחידה המרכזית של משטרת מחוז תל אביב, שם הכירה את שאול, מי שהיה לבעלה, ששירת כבלש משימתי וכיום משרת כקצין ניהול ולוגיסטיקה בתחנת משטרת מודיעין. אחותה גם היא התגייסה למשטרה בעקבותיה. בשנים האחרונות ימין התגוררה עם משפחתה בשכונת השוטרים במודיעין, כמה בתים מביתו של תת ניצב אפרים ברכה ז"ל. היא הותירה מאחוריה שני ילדים: רועי, לפני גיוס, ומעיין, קצינה בצה"ל.
מסירותה של סימה למשטרה הגיעה עוד מהבית, מאביה, סנ"צ בדימוס מנחם יפת ז"ל, שזכה לכינוי 'אימת העבריינים' כששימש כראש ענף מודיעין ובילוש בימ"ר תל אביב. "סימה ראתה באביה מודל של יושר והגינות. אלו ערכים שהיא לא התפשרה עליהם גם במחיר של קידום. היא גדלה בבית שנשם וחי משטרה", סיפר סמפכ"ל המשטרה לשעבר, ניצב בדימוס ניסים מור, "כל קצין בכיר שרצה להקים יחידה חדשה או לבנות פרויקט חדשני, רצה את סימה איתו. היא הייתה אלופה מקצועית, עבדה מסביב לשעון. אין אצלה קיצורי דרך. היא אדם נדיר, אכפתי מאוד. מסוג השוטרים שכמעט ולא קיימים היום במשטרה. היא תמיד לקחה ללב וזה השפיע עליה בהמשך הקריירה ועל בריאותה".
סימה שירתה בימ"ר תל אביב בתקופת תור הזהב של מה שהוגדרה כיחידה היוקרתית והנחשבת במשטרת ישראל, ובהמשך יצאה לקורס קצינים. "סימה הייתה שוטרת יסודית, חרוצה", נזכר המפכ"ל בדימוס דודי כהן, ששימש באותם ימים מפקד היחידה. "כשוטרת הערכה ניתחה דוחות מודיעיניים על ארגוני פשיעה ועבריינים. היא תמיד חשבה מחוץ לקופסא. ראש גדול, יצירתית מאוד. תמיד חשבה לטווח ארוך. הייתה לה יכולת ניתוח מאוד מעמיקה. היא תמיד הובילה מהלכים, סייעה להקמת פרויקטים".
חלק גדול מהקריירה שלה עשתה ימין בתפקידי מודיעין במטה הארצי. סנ"צ בדימוס שמעון אלימלך, קצין חקירות שפענח פרשות רצח ופשיעה חמורה רבות, הכיר את ימין במהלך עבודתו. "היא הייתה קצינת עניינת, אישה קשה מאוד, אבל הגונה וישרה. פעלה על פי הנהלים. אין אצלה גמישות, נוהל זה נוהל. זה לא הפתיע אותי שהיא נפטרה בנסיבות כאלה. למערכת כמו המשטרה קשה להכיל אנשים כמוה שמצוינות זו דרך חייהם".
לאורך שנים הייתה ימין חולה במחלת הזאבת, מחלה אוטואימונית שבה הפעילות התקינה של מערכת החיסון משתבשת. המחלה היא כרונית, אינה ניתנת לריפוי אבל ניתן לרסן אותה ולהשתלט עליה, בין השאר בהימנעות מלחץ נפשי. "סימה אף פעם לא ביקשה הנחות בגלל המחלה שלה. היא הייתה ונשארה פרפקציוניסטית למרות הטיפולים שעברה", סיפרה קצינה שהכירה היטב את ימין, "היא שימשה עבורנו מודל לחיקוי, הייתה לה מוטיבציה עילאית כאילו זה היום הראשון שלה בעבודה. לא נתנה למחלה לפגוע ביכולות שלה".
לפני כשלוש שנים מונתה לתפקיד הרגיש והמסווג ביותר במשטרת ישראל: ראש מחלקת ביטחון מידע. אלו היו ימים קשים למשטרת ישראל, ניצבים וקצינים בכירים במשטרה שחלקם היו מועמדים לתפקיד המפכ"ל הסתבכו בפרשות הטרדות מיניות, רובם נאלצו לפרוש מהמשטרה. המפכ"ל הנכנס, רוני אלשיך, הורה לבצע בדיקות פוליגרף לקצינים המועמדים לתפקידים בכירים כדי לוודא שלא יתגלו שלדים בעברם, שעלולים להזיק עוד יותר לתדמית המשטרה.
הכניסה לתפקיד לא הייתה חלקה. כבר לפני שנה עלתה ימין לכותרות בפרשה אחרת שהסעירה את המשטרה, סביב קצין בכיר שבנו שירת ביחידה סמויה ונכשל בסיווג הביטחוני. היחידה של ימין עורכת בדיקות מעמיקות, כולל בדיקת פוליגרף ותחקיר ביטחוני, כדי לבדוק האם המועמדים כשירים להתקדם. ימין קבעה בחוות דעתה שבנו של הקצין אינו ראוי לתפקיד הרגיש, מאחר ונכשל בתחקיר הביטחוני, שכלל שאלות הנוגעות לאמינות. משמעות הדבר שיש להדיחו מתפקידו ואולי אף משורות המשטרה. אלא שעל פי עדויות שהגישו למחלקה לחקירות שוטרים, מפקד יחידת להב 433 ניצב רוני ריטמן וקצין המודיעין ביחידה, ניצב משנה קובי זריהן, הפעילו מכבש לחצים על ימין, במטרה שתשנה את חוות דעתה ותכשיר את בן הבכיר. "סימה עמדה בלחצים קשים ביותר ועמדה בהם בכבוד. זו סימה. אצלה אין הנחות לאף אחד. חברים, לא חברים - כולם שווים. ניסו לעשות לה את המוות, כל מיני גורמים במשטרה. לגרום לה להתקפל, להתגמש, אבל היא סירבה, אז עקפו אותה", סיפר קצין מודיעין, "מישהו אחר היה נכנע, לא סימה. היו לה עקרונות ברזל".
על פי החשד, על מנת לעקוף את המכשול בדרך למינוי, בנו של הבכיר עבר בדיקה נוספת ופחות מעמיקה במחלקה המשפטית - וקיבל אישור לתפקיד הרגיש. הפרשה הועברה לטיפול מח"ש בזמנו, וימין מסרה עדות מפורטת אודות הלחצים שהופעלו עליה. "סימה לא עשתה חשבון לאף אחד. רק לאמת. היו עליה לחצים כבדים לשנות חוות דעת או לעגל פינות ולאשר מינויים, אבל היא עמדה כמו חומה בצורה והדפה את כולם", סיפר קצין במטה הארצי שהיה עד ללחצים, "במרבית המקרים המפכ"ל אימץ את ההחלטות של סימה. היו מקרים שהוא לא הסכים עם חוות הדעת שהגישה לו, אבל הוא העריך אותה מאוד על היושר שלה ועל כך שהיא לא מהססת להביע את דעתה, גם אם היא לא נעימה לו".
"זה לא נעים שאתה מדבר על הבוס שלך וצריך לפגוש אותו במסדרון"
ואז הגיעה פרשת הקלטת שהודלפה. לפני ארבעה חודשים חשף כתב חדשות2 גיא פלג הקלטת שיחה שניהלה ימין עם קצין בכיר מאוד במשטרה, שבה הביעה את דעתה על התנהלות בכירים בארגון ועל מינויים והחלטות שביצע המפכ"ל. על ניצב ג'מאל חכרוש, הניצב המוסלמי הראשון, המכהן בראש המנהלת לשיפור שירותי המשטרה בישובים ערביים, אמרה ימין: "הוא לא יכול לעבור פוליגרף... אמרתי לו (למפכ"ל אלשיך) תן לו את הדרגה ותעביר אותו בפוליגרף ליחידה 670 לפני נוהל ניצבים... הוא לא היה מוכן (כלומר המליצה להעביר את חכרוש בדיקת פוליגרף מצומצמת)".
על סגן המפכ"ל, ניצב זוהר דביר אמרה באותה שיחה: "הוא לא מסוגל. בדיון רב משתתפים... הקשב שלו... הוא לא מסוגל... הוא לא מבין מה מדברים איתו... אם עולות בדיון יותר משתי סוגיות הוא מאבד את הכיוון". גם על סגניתה, רפ"ק רינת סגל, דיברה ימין באותה שיחת משרד: "זוהר (הסמפכ"ל), מי שעשתה לו את שיחת התחקיר זו רינת. יש לה מין קטע כזה, שהיא בוחרת למי היא עושה בדיקות לפי איך שהם נראים... כל מי שהוא חתיך... לי אין בעיה".
היא התייחסה גם למינויים שנעשו בתקופה בה כיהן דודי כהן כמפכ"ל: "הבעייתיים לא התחילו אצל המפכ"ל אלשיך, אלא עוד אצל רב ניצב בדימוס דודי כהן. אם דודי כהן היה צריך לעמוד לדין על כל מינוי שעשה הוא היה ישן בבית הדין. אמרתי לו את זה".
"היא הייתה בהלם מהפרסום", סיפר אחד מחבריה על הגילוי שהוקלטה בחשאי. "היא בטחה באנשים, סמכה עליהם. היא לא האמינה שמישהו שהכירה, ושדיברה איתו באופן פתוח כפי שעושים רבים במשטרה או בכל מקום עבודה, ימכור אותה בשביל האינטרסים שלו". ימין התקשתה לתפקד בימים שלאחר מכן. "זה לא נעים שאתה מדבר על הבוס שלך וצריך לפגוש אותו במסדרונות. זו תחושה לא נעימה. חלק מהחברים הטובים עודדו ותמכו בה, אבל היו כאלה שעשו לה פרצופים חמוצים, הפנו לה עורף, הפסיקו לדבר איתה ונתנו לה להבין שהיא לא רצויה. הייתה אווירה לא נעימה. הרגישה לעיתים די בודדה", סיפר קצין במטה הארצי, "הראו לה את הדרך החוצה. סימה אדם מאוד רציונלי, היא הבינה שאין לה מה לחפש שם, שלא יהיה לה נעים לעבוד בסביבה כזו והחליטה לעבור לתפקיד אחר בעל כורחה. לא באמת הייתה לה ברירה".
"קצינים בכירים במשטרה חיכו לסימה בפינה. הם שמחו על מה שקרה לה. שמחו לאידה. כאלה שלא קודמו בגלל חוות דעתה וכאלה שהיא נטרלה מנויים של מקורביהם", גילה קצין בכיר במטה הארצי. בלית ברירה ימין עברה לתפקיד באגף ההדרכה, וניסתה להרחיק את עצמה מהסיטואציה שנוצרה ולשקוע בעבודה. אך תוך מספר שבועות מחלת הזאבת תקפה ביתר שאת. לדברי הקצין, הפרשה העיבה מאוד על מצב הרוח של ימין. "סימה הייתה קצינה עם ביטחון, חייכנית, ופתאום הפכה לשבר כלי. היחידה לבטחון מידע הייתה הבייבי שלה, והמעבר שלה לאגף ההדרכה הייתה מכה עבורה. במקום לטפל בקצין שהדליף את ההקלטה, כל האש הופנתה אליה. היא הרגישה נבגדת", הסביר הקצין.
בעקבות הקלטת שהודלפה מונה קצין בודק במשטרה בדרגת סנ"צ מיחידת להב 433, שהיה אמור לחקור את המקרה. העלאתה בדרגה הוקפאה עד לסיום הבדיקה בעניין, אך עד ליום מותה הדוח בנושא לא חובר. לפני כחודשיים מצבה הרפואי של ימין החמיר והיא אושפזה לסירוגין בבית החולים. "היו תקופות שהיא היתה מאושפזת למשך שבועיים רצופים", סיפר שוטר שביקר אותה. "עברה עליה תקופה קשה מאוד. החברים הטובים עטפו אותה בהרבה חום ואהבה, אבל ראיתי אישה כבויה, פגועה, לא סימה שהכרתי כל השנים".
חברים קרובים וקצינים המקורבים לה ביקרו אותה כמה ימים לפני מותה, תמכו ועודדו אותה. לפני כשבועיים היא נפטרה בבית החולים. "בני המשפחה לא רצו שום הלוויה ממלכתית-משטרתית, אבל שכנעו אותם שצריך לכבד אותה בדרכה האחרונה לאור שירותה הממושך ותרומתה למשטרה ולמדינה והם הסכימו", סיפר קצין במשטרה. כ-3,000 איש ליוו את ימין בדרכה האחרונה, כאשר את ארונה נושאים קצינים בכירים במשטרה, ובוצע מטח ירי ככבוד אחרון.
לאחר שנודע דבר מותה של ימין תקפה העיתונאית הדס שטייף, כתבת המשטרה של גלי צה"ל, את צמרת המשטרה. "סימה ימין הועלתה במותה לדרגת ניצב משנה. מגיע לה בזכות ולא בחסד. מה היה כל חטאה? שדיברה סרה עם הבוס שלה על הסמפכ"ל והוא האיש הרע הקליט והעביר לפרסום. השיימינג והיחס לו זכתה ממפקדיה פצעו את ליבה", כתבה בפוסט חריף בפייסבוק. "היא אמרה את מה שכולם חושבים. את מה שכולם עושים. מרכלים, כולם מדברים סרה על המפכ"ל ועל הסגן ועל כולם. בגלל זה מתעמרים בקצינה שנחשבה למצטיינת והקדישה את חייה לארגון? בסך הכול ריכלה כמו כולנו. כמו כולם. זה הכול. בטוחה שאם היה קצין בכיר ולא קצינה היחס אליו היה שונה", אמרה.
ניצב משנה בדימוס ד"ר פיני יחזקאלי, כתב על הפרשה: "המדליף שהקליט אותה לא עניין אף אחד. תחי הקומבינה! ימין יצאה מהמשחק, המפקדים נגררו והתקשורת גיבתה - וכל זה דווקא בקדנציה של מפכ"ל שנלחם בכל כוחו בהדלפות". פרשת ניצב משנה ימין שופכת אור על תופעת חיסולי החשבונות בתוך המשטרה: קצינים שמקליטים עמיתים בסתר כדי להפליל אותם ולמנוע את קידומם. "במקום שהמפכ"ל יתעלם מרעשי הרקע, כל פעם מחדש הוא נופל בפחים שאותם קצינים טומנים לו", אומר בזעם מפכ"ל לשעבר. "סימה לא עשתה שום דבר רע, אין קצין אחד במשטרה - כולל המפכ"ל בכבודו ובעצמו - שלא מנהלים שיחות רכילות, ואם דברים כאלה יצאו החוצה לא יישארו ניצבים ותתי ניצבים במשטרת ישראל", הוסיף. "סימה זו קצינה שאסור היה לוותר עליה. אפשר היה להעיר לה על השיחה שהודלפה, אבל מה שעשו לה זה עוול נוראי".
הדו"ח שמחבר הקצין שבודק את הפרשה טרם הושלם, וצפוי להגיע למפכ"ל בקרוב.