יותר מחודשיים מפגינים מאות אלפי ישראלים נגד הרפורמה המשפטית או המהפכה המשפטית, תלוי מי מתנסח. ההפגנות הראשונות היו שקטות, אולם לאחרונה פינו שוטרים בכוח את נתיבי איילון שנחסמו בידי המוחים, ובשבוע שעבר הורגשה עלייה בעוצמת האלימות לאחר שהמשטרה – לכאורה בהוראת איתמר בן גביר, השר לביטחון לאומי – הפעילה אמצעים חריגים כמו השלכת רימוני הלם והפעלה של פרשים ומכת"זיות. כעשרה מפגינים פונו לקבלת טיפול רפואי בבתי החולים ו-41 נעצרו בתום ההפגנה שנערכה ביום רביעי שעבר (1.3) בתל אביב; בתקשורת וברשתות החברתיות היו מי שביקרו קשות את המשטרה, והיה גם מי ששיבח אותה על התגובה הנחרצת לחסימת הצירים.
על רקע ההכרזה של מארגני המחאה על "יום התנגדות" שנערך היום (חמישי), אנחנו מביאים כאן את דבריהם של שמונה שוטרים ושוטרות שנמצאים בשטח. בלי לחשוף את זהותם, הם חושפים את תחושותיהם ומחשבותיהם כמי שניצבים מול המפגינים וגם מול מפקדיהם, וצריכים איכשהו לשלוט בגובה הלהבות – מכל הצדדים האפשריים.
קצין ביחידת סיור מרחבית: "לא הייתה שום הצדקה לרימוני הלם"
"ראיתי את כל סוגי ההפגנות כמי שמשרת הרבה מאוד שנים ביס"מ, ומה שקורה בתל אביב זה ילדי הפרחים. נכון שהם סוגרים צירים, ואחרי זה יש את הריטואל הקבוע שהם נשכבים על הכביש כדי שלא נצליח לפנות אותם, אבל בסך הכל ההפגנות די רגועות. גם כשהמפגינים עושים פרובוקציות, אנחנו מקפידים לשמור על איפוק ועל כבודם. הבעיה, לפחות כמו שאני רואה את זה, היא שיש לחץ רציני על הפיקוד הבכיר. מי שאומר שרוח השר לא מורגשת – משקר, פשוט משקר.
שוטר שמזדהה כאיש ליכוד: "חברים שלי נפצעו בהפגנה בתל אביב בשבוע שעבר, מאיר סויסה יצא גבר שהוא זרק את רימון ההלם. לא מעניין אותנו מה התקשורת חושבת על זה"
"המדיניות של מפקד מחוז תל אביב הייתה לתת למפגינים לחסום צירים לזמן קצר, לפרוק לחץ ואז לפנות אותם. לדעתי זאת הייתה מדיניות מאוד נכונה של הממ"ז בהתאם לנסיבות ולאופי ההפגנות, וזה בסך הכל עבד טוב מאוד: הפינויים היו רגועים יחסית. פה ושם היו תקריות, לא משהו רציני. אבל בשבועיים-שלושה האחרונים התחלנו להרגיש את הלחץ על הפיקוד הבכיר. המפכ"ל גיבה את השוטרים בשטח, אבל אתה מרגיש שגם הוא מתנדנד.
"מצד אחד, בהפגנה הסוערת שהייתה בתל אביב בשבוע שעבר פעלנו חד-משמעית על פי הנהלים ובמסגרת החוק. מצד שני, קרה שם משהו שלא קרה בחודשיים האחרונים. אפשר לומר שיש לנו כמשטרה איזושהי תרומה להסלמה הזאת, כי החלטנו להקפיד יותר ולא לשמור על איפוק. דברים שהתירו בהפגנות קודמות נאסרו הפעם. היה לי ברור שזה יהיה הכיוון כבר בשלב ההכנות והתדריכים, ולדעתי הממ"ז פעל הפעם תחת המפכ"ל, שמצדו נתן ללחצים של השר להשפיע.
"אני לא הייתי מפעיל שם רימוני הלם, בטח שלא כמו שזה נעשה. זה היה מאוד לא חכם, מאוד. עקרונית גם לא הייתה לזה שום הצדקה: הנהלים של המשטרה אוסרים על זריקת רימוני הלם כמו שזה נעשה, לתוך קהל צפוף, על עיוור. הנהלים שלנו לא דומים למה שנהוג בצה"ל או במג"ב כשהם פועלים באיו"ש: אתה צריך לתת אזהרות, ואז לזרוק למקום כמה שיותר בטוח כשאתה בקשר עין עם מקום נפילת הרימון.
"אני חייב להגיד עוד משהו: לא משנה מה הדעות שלך, באיזה צד אתה או כמה אתה מנסה לשמור על מקצועיות, בסוף האווירה חודרת אליך בלי שאתה שם לב. אנחנו עושים הכל כדי שזה לא יקרה, אבל כשאתה סופג קריאות, כשהאווירה מתוחה והסביבה אלימה – זה חודר אליך. אז יש כאלה שמצליחים לשמור על איפוק ולהיות מקצועיים, ויש כאלה – בעיקר מי שפחות מיומן – שנותנים לאווירה להשפיע על ההחלטות ועל הפעולות שלהם בשטח".
שוטר שמזדהה כליכודניק: "לא מכיר דרך לפזר הפגנות אלימות בצורה יפה"
"אני לא מבין את המפגינים והסרבנים האלה. לא יכול, וגם וואלה, לא רוצה להבין. איך שלא תסובב את זה, כבר חודשיים הם עושים בלגן בתל אביב וחוסמים פה כבישים. משתקים את כל העיר בקטע הזוי. מה לעשות שהתפקיד של המשטרה זה לשמור על החיים התקינים של האזרחים, ואם זה אומר לכופף אותם ולהיכנס בהם, אז זה מה שאנחנו נעשה.
קצין יס"מ: "בשבועיים-שלושה האחרונים התחלנו להרגיש את הלחץ על הפיקוד הבכיר. מי שאומר שרוח השר לא מורגשת – משקר, פשוט משקר"
"אני לא מכיר שום דרך לפזר הפגנות אלימות בצורה יפה. כדי לפנות אנשים שחוסמים כביש ונשכבים ומפעילים כוח, אתה צריך להפעיל כוח בעצמך. זה חלק מהסמכות שלנו, אבל כשאתם בתקשורת מחפשים אותנו או שאזרחים מצלמים פעולות כאלה, אז זה לא נראה טוב. אני מרתק בן אדם לרצפה או מעיף אותו בכוח מהכביש – זה נראה רע בווידאו, בטח עם הפרשנות שלכם. מציגים את זה ככה, ובסוף קוראים לנו נאצים. לא שאני סופר אותם, אבל זה שקר. כי אין דרך אחרת להתמודד עם ההפגנות.
"בהפגנה הסוערת לפני שבוע הקצין ביקש מהמפגינים איזה עשר פעמים לפנות את הכביש. ראינו איך מסביב כבר מכינים מצלמות, כי הכי קל ללכלך על המשטרה. אחת המפגינות צעקה עלינו שאנחנו שליחים של משטר דיקטטורי וכל מיני שטויות, וכשהתחלנו לשלוף אותם מהכביש, כולם צילמו והפיצו את זה. שרפו אותנו על סתם. חברים שלי נפצעו בהפגנה הזאת, זרקו עלינו חפצים (המשטרה לא הוכיחה טענה זו מלבד שני מקרים של בקבוקים ריקים – ש"ל) והיה שם בלגן חריג. בגלל זה זרקו רימוני הלם. לא יודע להגיד אם הרימונים נזרקו בהתאם לנהלים, אבל מבחינתי הרימונים היו מוצדקים וגם הפרשים, כי ההפגנה ההיא הסלימה בטרוף. מאיר סויסה יצא גבר שהוא זרק את הרימון. לא מעניין אותנו מה התקשורת חושבת על זה".
יס"מניק שהיה שם כשהמספרה של שרה נתניהו כותרה: "לא ניסו להתקרב אליה"
"כלוחמי יס"מ אנחנו מתמחים במענה ראשוני לאירועים פליליים קשים ומסוכנים, ובטיפול בהפרות סדר המוניות וקשות. אין הפגנה שלא שולחים אליה את היס"מ, אנחנו תמיד נהיה בחוד ונעשה את העבודה הקשה. העבודה שלנו היא בצוותים שהם כמו אגרוף.
שוטר עם ותק של עשר שנים: "אנחנו נייר הטואלט שסופג את כל החרא של המדינה הזאת. הרווחה, הנכים, האתיופים, החרדים, ועכשיו אלה שמתנגדים לרפורמה של ביבי"
"לאירוע במספרה הגענו במהירות עם קבלת הדיווח על מפגינים שהגיעו למקום, והפעולה הראשונה שלנו הייתה לחצוץ בין המפגינים לבין המספרה. אני לא זיהיתי אף אחד שממש ניסה להיכנס למקום ולהתקרב אל שרה נתניהו. אנשים עמדו וצעקו לכיוון, אבל לא מעבר לזה. החשש היה שאם תהיה מסה גדולה של מפגינים, אולי ינסו לפרוץ פנימה. בפועל לא היה שום ניסיון כזה, מה גם שהשב"כ לקחו מהר מאוד אחריות על האירוע ואנחנו דאגנו להמשיך את ההפרדה עד לרגע שיוציאו אותה משם. ההחלטה שלהם הייתה ליצור הסחה שתוציא אותה בלי שהמפגינים יבינו שזה קרה, ואחרי שהיא יצאה והובן שזה המצב, כולם פשוט הלכו בלי להגיד מילה. אירוע של הפגנה וצעקות ועניינים פשוט נגמר, וכולם עשו 'אחורה פנה' בשקט.
"רוב ההפגנות היו כאלה, בלי יותר מדי אירועים חריגים. לגבי השבוע שעבר בתל אביב, איך להגיד את זה בעדינות – זאת לא הייתה מההפגנות הסוערות שיצא לי להיות בהן. בגדול עמדנו שם להרתעה, וכשנהיה בלגן התחלנו לקטוף מפגינים. איך עושים את זה? אתה מזהה את המסיתים המרכזיים, ואז קוטף אותם לצד הדרך או למעצר. לפעמים אתה קוטף את מי שקרוב אליך או נמצא מקדימה גם אם ראית שהוא לא עשה כלום – אל"ף כי הוא מקדימה, ובי"ת כי זה יוצר הרתעה אצל שאר המפגינים. בסוף אתה מבין שאנשים לא רוצים שיעצרו אותם".
שוטר שמשרת עשר שנים: "גם לי יקר פה, גם לי כואב ממה שנהיה פה"
"בהפגנה האחרונה בתל אביב היינו אחראים על המחסומים עם תגבור של מג"ב. בהתחלה המפגינים עמדו מולנו, ואז הם נצמדו למחסומים והתחילו לדפוק עליהם ולטלטל אותם. החזקנו את המחסומים כדי שהם לא יעברו ונאבד שליטה על האירוע, והלחץ התגבר כשהם התחילו לדחוף את המחסומים. זה לחץ, זה רעש מטורף, זה צעקות וקריאות של המפגינים. חוץ מזה יש גם חשש מאירוע קשה, כי כמות אדירה של אנשים נלחצת אל המחסום ואתה חושש שהם ימחצו אחד את השני וגם שידרסו אותך. לא ראיתי איפה זה התחיל לקרוס, אבל מרגע שהם הצליחו לדחוף חלק מהמחסומים ולייצר פתיחה – לא היה לנו שום סיכוי לעצור את זה. הם פשוט זרמו דרכנו, ולנו לא היה מה לעשות חוץ מלעמוד שם ולהסתכל עליהם.
שוטר מג"ב: "משוגעים, כל האנרכיסטים האלה שלא רואים בעיניים. ידוע שהם שמאלנים שלא הצליחו בבחירות ולא מקבלים את התוצאות שלהן, אז הם עושים בלגן"
"עשיתי לא מעט תפקידים במשטרה – בסיור, בבילוש – ואם יש משהו שאני יכול להגיד על אזרחי ישראל, זה שהם לא מבינים עד כמה אנחנו נייר הטואלט שסופג את כל החרא של המדינה הזאת. הרווחה, הנכים, האתיופים, החרדים, ועכשיו אלה שמתנגדים לרפורמה של ביבי. כולם בסוף מתנפצים עלינו ומוציאים את התסכול שלהם עלינו השוטרים, כאילו אני זה שהחליט לדפוק אותם.
"אזרחים לא מבינים שהתפקיד שלנו הוא לעמוד שם ולשמור על הסדר. אני אבא לילדים, וקשה לעמוד מול אנשים שבאים, צורחים עליך ומקללים אותך ליד הילדים שלהם. אתה עומד עם הכוח בשורה ואמור לשמור על איפוק ולהתעלם, לספוג ולא להגיב, אבל בא לך לתת להם אגרוף ולהגיד, 'הלו, תתעוררו. זה שאני שוטר לא אומר שאני לא אזרח כמוכם. אני סובל מכל מה שאתם סובלים ממנו, גם לי יקר פה וגם לי כואב ממה שנהיה פה'.
"אני ממש מרגיש שאנחנו האויב מבחינת המפגינים של החודשיים האחרונים, ואתה יכול לספר להם שבבחירות הקודמות הצבעתי גנץ ואחרי זה לפיד. הרוב אצלנו ימין וביביסטים, אני במיעוט אצלנו, והפוליטיקה, מה שקורה בעם – זה הדיבור העיקרי במשטרה עכשיו. אנחנו מדברים על זה לפני ההפגנות ואחריהן, והאמת היא שאני לא זוכר תקופה שהקטע הפוליטי היה כל כך חזק בין השוטרים. יש בינינו ממש ויכוחים על כל מה שקורה. לפעמים, אפילו בתוך היחידה, הדיבור הזה נהיה ממש חם".
קצינת משטרה במחוז תל אביב: "אנשים עוד ימותו באסון כמו שהיה במירון"
"אני משרתת יותר מעשר שנים, ותקופה כמו שאנחנו עוברים אני לא זוכרת. גם ככה המצב של המשטרה על הפנים, מזמן איבדנו את ההרתעה והרבה שוטרים טובים עוזבים את השירות, ועכשיו כל ההפגנות מגדילות את הלחץ. יש שוטרים שעובדים במשמרת של 12 שעות, והרבה מהם גם יותר מזה. התחושות מאוד קשות, כי האזרחים מסרבים להבין שאנחנו שומרים על החיים שלהם, על החוק ועל הסדר.
קצין במחוז תל אביב: "אני איש ימין, אבל בהפגנה האחרונה ניגשה אלי אישה צעירה, חייכה ואמרה שהיא מבינה שאנחנו עושים את תפקידנו. זה והפרח שהיא נתנה לי גרמו לי להתרכך"
"בהתחלה הרגשתי שההפגנות היו מאוד רגועות ומכבדות. היו המון אנשים, וזה עושה כאב ראש מבחינת הניהול של השוטרים, אבל המצב היה רגוע ומכבד. רק שבתחושה שלי, ולא שלי בלבד, ההפגנות האחרונות היו יותר קשות. התחלנו לספוג קריאות קשות יותר מהמפגינים, ההתנגדות הייתה משמעותית הרבה יותר אלימה, בעיקר מילולית אבל גם פיזית.
"אני קצינת משטרה, אבל גם אמא לילדים. בהפגנה לפני חודש, שלא הייתה אלימה אבל מאוד סוערת, מישהי עמדה מולי וצעקה לי שאני חלק מהכיבוש ומהדיקטטורה ושיהיה לי סרטן וכל מיני מחלות סופניות. היא ממש הדגישה את הסופניות, גם לי וגם לילדים שלי. בחוץ שמרתי על פאסון ופנים קפואות, אבל בפנים זה פגע בי, שרף אותי. באותו רגע שנאתי אותה שנאה של מוות. בעלי הרגיע אותי כשדיברנו אחר כך בטלפון, הוא הזכיר לי את מה שאני אומרת תמיד: שהם לא רואים בנו בני אדם אלא דמויות של שוטרים, ולכן הם מרשים לעצמם לדבר ולהתנהג ככה.
"כשאתה צריך לשמור על החיים של כמות אדירה של אנשים, זה בקלות יכול לצאת משליטה, אנשים עוד ימותו באסון כמו שהיה במירון. כאילו שזה לא מספיק, יש על הראש גם לחץ של פוליטיקאים שבאים לעשות עלינו סיבוב. ראיתי את בן גביר כשהוא ביקר בחפ"ק באחת ההפגנות האחרונות בתל אביב, שמעתי את מה שהוא אמר, וזה עשה בלגן רציני. המפכ"ל והממ"ז שמנהלים את האירוע אומרים משהו אחד ומורידים פקודות בהתאם, ואז מגיע השר ומשדר משהו אחר, חריף יותר. ברור שיש מפקד אחד, אבל אנחנו מדברים על שר שאחראי עלינו. לתחושתי יש דילמה קשה וחוסר בהירות לגבי מה שאנחנו כמשטרה צריכים לעשות, איך לפעול".
שוטר תגבור ממג"ב: "שמאלנים שלא הצליחו בבחירות עושים בלגן"
"משוגעים, כל האנרכיסטים האלה שלא רואים בעיניים. ידוע שהם שמאלנים שלא הצליחו בבחירות ולא מקבלים את התוצאות שלהן, אז הם עושים בלגן. התפקיד שלנו זה לסייע לשוטרים הכחולים בחסימות צירים, בפינוי של מפגינים ובמעצרים. יש מלא בלגן, אבל עדיף לעשות תגבור בתל אביב, יש פה אווירה לפנים ובנות ממש יפות. זה עדיף על תגבור במזרח ירושלים, שם זה מגעיל רצח.
"ההפגנות של האנרכיסטים יותר עדינות ממה שקורה בירושלים, אבל יש להם כמה משוגעים שמנסים להטריל אותנו – דופקים על מחסומים, צועקים לך מול הפנים, מנסים לדחוף אותך כדי לפרוץ. בגלל זה חזרתי מההפגנה האחרונה עם מלא סימנים בגוף. כשהחברה שלי ראתה את זה היא אמרה 'אלה משוגעים' ושאלה למה אנחנו לא נכנסים בהם יותר חזק. במג"ב זה ממש ברור, לא נותנים שירכבו עלינו. אבל הכחולים הם יותר עדינים, ובפלוגה שלי חושבים שהם סופרים את המפגינים יותר מדי. מההתחלה רצו אצלנו להעיף אותם מהכביש, אבל הכחולים אמרו שזה לא עובד ככה. ומה לעשות, מג"ב כפוף להם".
שוטרת באחד מקורסי ההדרכה במג"ב: "אין לי מושג מה זאת הרפורמה הזאת"
"הקורס שלנו הגיע לתגבור של הכחולים בהפגנה בתל אביב בשבוע שעבר, ואת הבנות הכווינו לפיזור ומעצרים של מפגינות. אמרו לנו שרוב המפגינים ישמרו על הסדר ובסוף יתפזרו לבד, אבל שיש כמה מאות אנרכיסטים שבאים להפר את הסדר, ואם אנחנו מזהים כאלה אז לדווח. אמרו שזה בעיקר צעירים עם דגלים של הפלסטינים או דגלים שחורים וסמלים של כל מיני ארגוני שמאל קיצוניים.
לוחם יס"מ: "לא זיהיתי אף אחד שממש ניסה להיכנס למספרה ולהתקרב אל שרה נתניהו. אנשים עמדו וצעקו לכיוון, אבל לא מעבר לזה. בסוף כולם פשוט הלכו בלי להגיד מילה"
"אמרו לנו 'אף אחד לא עובר אתכם', ובדיעבד זה מצחיק, כי לא היה לנו שום סיכוי לעצור אותם. מלא מפגינים עם דגל ישראל עמדו על המחסום שלנו, בחיים לא הייתי בסיטואציה כזאת. כולם צועקים, דופקים על דברים. זה היה ממש מלחיץ. הם ניסו לדחוף את המחסומים ואנחנו לעצור אותם, עד שהמחסומים שרטו לנו את הידיים וקיבלנו מזה גם מכות. בסוף הם הצליחו להפיל את המחסום וכולם פשוט רצו לאיילון בלי להסתכל עלינו בכלל, כאילו היינו אוויר. פשוט עמדנו שם, לא מבינים מה קורה ומה לעשות עכשיו.
"הקצין האחראי קרא לכולם להתכונן לפינוי בזמן שמביאים כוחות פיזור הפגנות ואת הפרשים. אנחנו חיכינו שחלק מהמפגינים יעזבו, ואז נשלחנו לפנות את מי שנשארו שם. חלק לקחנו ביד בלי התנגדות, אבל היו הרבה מקרים שהיינו חייבים להתחלק לחוליות ואז להזיז אותם או לקחת אותם למעצר לפי ההחלטה של הקצין. אחד כזה שהרמנו פשוט עצם עיניים ולא עשה כלום, וכשהורדנו אותו למדרכה הוא פשוט הלך. הייתה מפגינה אחרת שצעקה שאנחנו זרוע של שלטון מושחת.
"אין לי מושג מה זאת הרפורמה הזאת, וכל העניין של פוליטיקה ממש לא מעניין אותי. כל החיים שלי חלמתי להתגייס למג"ב, הייתי בטוחה שאני אילחם בירושלים או ביו"ש נגד פלסטינים. אבל בסוף אנחנו עושים מה שצריך".
קצין במחוז תל אביב: "הצבעתי בן גביר, אבל השמאלנים לא מזיקים"
"תמיד הייתי איש ימין, אבל לא קיצוני. הפעם הצבעתי בן גביר, כי הוא הבטיח לחזק את המשטרה ולהילחם נגד הפשיעה. אני משרת לא מעט שנים במשטרה, רואה איך המצב נהיה יותר גרוע והמשטרה נחלשת. והנה בא איזה בן גביר אחד כזה, עם כל השם שלו והרעש והצלצולים, כדי לעשות סדר ולהראות שמה שהיה לא יהיה.
"הייתי בכל ההפגנות האחרונות במחוז תל אביב ועשיתי גם תגבורים בהפגנות גדולות בירושלים. השמאל תמיד נראו לי מנותקים, הזויים, אנשים שמתחפשים לדברים מצחיקים או עומדים מולנו על הראש ועושים יוגה, אבל בהשוואה למה שקורה בהפגנות אחרות – מדובר באנשים לא מזיקים. אין מה להשוות להפגנות של החרדים, שזורקים עלינו חיתולים משומשים, או להפגנה של העדה האתיופית, כששברו בעיר את הרחובות והפכו ניידות.
"אני לא רוצה לשקר, השמאלנים לא תמיד באו לי טוב בהפגנות האלה. לפעמים הם גם חיפשו אותנו והוציא את דיבתנו בפייסבוק. אבל בסך הכל ההפגנות שלהם רגועות, בלי יותר מדי בלגן, ובהתאם לזה המשטרה שומרת על איפוק. כמו שאני רואה את זה, כולם מבינים את גבולות המשחק. אנחנו עומדים מולם, נותנים להם לפרוק, וכשמגיע הרגע לפנות את הכביש – חלק מהמפגינים מתקפלים עצמאית וחלק במשחק הזה שצריך להרים אותם לצד. בכל הפגנה הייתה קבוצה של אנשים שעשו פרובוקציות והתנגדו בכוח לפינוי, ואנחנו השתדלנו מאוד לא להיגרר לזה ולפנות אותם בכמה שפחות כוח כדי לא להסלים את האירוע.
"בשבוע שעבר קרה משהו שהרגשתי בפנים. באנו מוכנים לעוד הפגנה וחסימה של צירים, וכשאתה עובר תדריך על מקרים אפשריים ותגובות, מכסה את כל התרחישים, אתה מגיע קצת טעון. אבל באותה הפגנה הייתה איזו קבוצה של בנות צעירות שפתאום ניגשו אלינו והתחילו לחלק פרחים ולחייך אלינו. אחת מהן אמרה שהעבודה שלנו חשובה ושהן מבינות שאנחנו עושים את תפקידנו. זה והפרח גרמו לי להתרכך. כשחזרתי הביתה בסוף המשמרת סיפרתי לאשתי על מה שהיה. וגם הבאתי לה את הפרח, אז בכלל".
ממשטרת ישראל נמסר בתגובה: "המשטרה מבצעת אכיפה מקצועית וללא משוא פנים, כאשר מדיניות האכיפה מבוצעת בהתאם לחוק ולהערכות המצב ותוך הפעלת שיקול דעת. משטרת ישראל תמשיך לאפשר את חופש הביטוי והמחאה כחוק ומאידך לשמור על הסדר הציבורי, תוך צמצום הפגיעה ככל הניתן במרקם החיים של אזרחי המדינה".
מלשכת השר איתמר בן גביר טרם נמסרה תגובה נכון לשעה זו. התגובה תפורסם אם וכאשר תתקבל