6 בספטמבר 2007. זמן קצר לפני השעה חצות ממריא מבסיס נבטים של חיל האוויר מטוס נחשון לבן. במקביל ממריאים מבסיס חיל האוויר בפלמחים מספר מטוסים ללא טייס. לא רחוק משם מגיעים גם מטוסי F15i (רעם) ו-F16-I (סופה), כולם עושים את דרכם לסוריה בחשיכה גמורה, כך על פי הפרסומים. לסורים יש באותם ימים את מערך ההגנה האווירי מהקטלניים ביותר בעולם. עשרות רבות של סוללות טילים, אלפי תותחי נ"מ, ומערך ענק של מכ"מים ובקרה. עוד לפני שמבנה הקרב נכנס לסוריה מפעילים לוחמי יחידת "עורבי השחקים" את מערכת הל"א (לוחמה אלקטרונית) שלהם, מערכת שדומה על פי אותם פרסומים ל"סוטר" שמפעיל חיל האוויר האמריקאי. על סיפון מטוס הנחשון הם מתקתקים על כמה כפתורים, מכוונים ג'ויסטיקים זעירים ומעוורים את מערך ההגנה האווירית החזק של סוריה.
ישראל מדהימה את העולם כשמטוסי הקרב שלה טסים ללא הפרעה בלב מערך הנ"מ הקטלני של סוריה, ובפעם השנייה משמידה כור גרעיני מבלי להתגלות. כל האמור לעיל מתבסס כמובן על פי פרסומים זרים, ועל פי תמונה בודדה של בידון, מיכל דלק נתיק, עליו כיתוב בעברית, שבמקרה נמצא באזור התקיפה. "איך הם הצליחו לעשות את זה ולהסתיר את כל מטוסי הקרב?", שאלו אתרי האינטרנט המובילים בעולם שעוסקים בביטחון.
כל הפרסומים הזרים טענו, בתוקף יש לומר, שהמבצע המוצלח הזה עבר חלק רק בזכות המערך הכי חשאי וקטלני של צה"ל – מערך הלוחמה האלקטרונית. מערך מתקדם שכבר הוכיח את עצמו בשלל מלחמות ומבצעים, כולל לבנון השנייה, עמוד ענן ולאחרונה צוק איתן. מערך הל"א מוכר מעצם קיומו ולא מעבר לזה. מדובר במערך הכי חשאי של מדינת ישראל. רובנו לא יודעים אבל המערך הזה הוא חלק חשוב, יש שיעידו מרכזי, בכל פעולה של צה"ל, קרובה או רחוקה, מרמת הסיור על הגדר ועד לפעולה הכי רחוקה שלרוב נותרת סודית.
מחשב נייד בבוץ: עם הלוחמים בשדה הקרב
מערך הל"א של צה"ל מורכב למעשה מכמה יחידות ששייכות לזרועות השונות של הצבא, על פי הייעוד ותורת הלחימה שלהן. גדוד בחיל התקשוב, יחידה עליה מפקד קצין בדרגת אל"מ ולצדן כוחות ויחידות נוספות, שעל רובן אסור לנו לספר וזה כולל את השם שלהן. יש יחידות, כמו עורבי השחקים, השייכות לחיל האוויר וכמובן גםבחיל הים שם ניתן למצוא את המערכות המסווגות על ספינות הטילים והצוללות.
כאשר יצא צה"ל למבצע עמוד ענן, וזמן קצר לאחר מכן גם לצוק איתן, התמקמו צוותים של גדוד הל"א ויחידות נוספות בסמוך לרצועת עזה. צוותים נוספים, שעברו הכשרת לוחם כולל קורס צניחה, נכנסו עם הכוחות לשטח כשהם חמושים בכלי נשק ומערכות מסווגות המשדרות בין השאר גלים אלקטרו מגנטים. מה שמותר לספר זה שאותם צוותים השתלטו על רשתות התקשורת של ארגוני הטרור כמו גם על אמצעי תקשורת אזרחיים. לאזרחים העזתים הם סיפרו את מה שחמאס לא רצה שידעו; לחיילי צה"ל הם סייעו בשיבוש של מפקדות חמאס.
"מטרת היחידה היא לשבש את מערכות התקשורת והאלקטרוניקה של האויב", סיפר לאחרונה סא"ל אריק מפקד גדוד ל"א בראיון נדיר לאתר פז"ם. "לשבש את הפיקוד והשליטה שלו על השטח, להשתלט על אמצעי המדיה שלהם (רדיו, טלוויזיה) ולהשתיל בתוכם את המסרים שלנו כדי לפגוע במורל ולהראות לאויב שאנחנו מגיעים לכל מקום. זה לא רק עניין הרתעתי אלא גם פגיעה ביכולת המבצעית של האויב ובמוטיבציה שלו לפעול".
במפקדת היחידה שומרים עד היום כתבה ישנה ממלחמת לבנון השנייה שהכותרת שלה, "צה"ל פרץ בשידור חי לערוץ של נסראללה". גם אז פעלו לוחמי יחידות הל"א ועשו כאב ראש לחיזבאללה, כולל השתלת קריקטורה מצחיקה של חסן נסראללה בערוץ אל מנאר. אולם צריך להגיד שבמלחמה הזו היו לא מעט כשלים, כולל תיאום לקוי מאוד עם מערך הסייבר. הלקחים מאותה מלחמה הביאו להקמה מחדש של המערך בשנת 2008, ומאז עד כמה שאנחנו יודעים לא היו כשלים מהותיים. מבצעים, לעומת זאת, היו גם היו.
מסתורין באוויר
בתחום האווירי פועלים לוחמי הל"א מכלי טיסה של חיל האוויר. מבצע של חיל האוויר לא יוצא לדרך בלי מערך הל"א, או כפי שהסביר בעבר סא"ל רן, מפקד יחידת עורבי השחקים, "על מנת שכלי הטיס של חיל האוויר יוכלו לבצע את המשימה, בין אם בלחימה ובין אם במערכה שבין המלחמות, על המערך להעניק להם הגנה. אנחנו נותנים את המענה ומגבים את המשימות המבצעיות של החיל כך שלמעשה, היחידה תמיד פועלת לטובת משימה ובשיתוף פעולה עם כוח מסוים, אנחנו אף פעם לא לבד".
היחידה הזו, מהמעטות שנחשפו לציבור, הוקמה כבר בסוף שנות ה-60 ומאז היא חתומה על אלפי מבצעים, רובם כמובן מסווגים. אין ספק שהמטוס המסתורי ביותר שמסיפונו פועלים לוחמי היחידה זה ה"נחשון שביט", שפועל במסגרת טייסת 122. "עיקר התרומה שלנו היא לזירות הרחוקות, אנחנו טסים גבוה ורחוק", סיפר לאתר חיל האוויר סא"ל עמירם, מפקד הטייסת הקודם. מטוסי הנחשון של הטייסת אכן נצפו בכל מני מקומות בשמי המזרח התיכון ואין ספק שהמסקרנים ביותר הם מטוסי הנחשון.
אנשי הל"א של חיל האוויר יודעים להעלים עשרות מטוסים תוקפים, כפי שלמדנו מפרסומים זרים. הם יודעים לשבש את מערך הפיקוד והשליטה של צבאות וארגוני טרור.
דוגמה טובה לזה קיבלנו במבצע צוק איתן, שם החזיקה היחידה רצף של 24 שעות ביממה. כלומר לאורך כל ימי המבצע, שהיה ארוך כזכור. מה הם עשו שם? כמובן שהעבירו לאזרחים מידע שחמאס לא רצה שהם ידעו, אבל נראה שבנוסף הם שיבשו את פעולות מפקדי השטח של חמאס, חסמו להם את רשתות התקשורת ועשו עוד הרבה מאוד דברים שהשתיקה יפה להם.
שלא יהיה לכם ספק, מה שכתוב פה זה פרומיל ממה שאנשי הל"א עושים בשטח. לצד אלה מותר לספר שאמצעי ל"א מותקנים גם על מטוסי הקרב של חיל האוויר, אלה יודעים להסיט טילים ממסלולם ולמנוע פגיעה, וגם להטעות מערכות מכ"ם של מטוסי אויב.
אות חשאי מתחת לפני הים
בשנים האחרונות התפרסמו ידיעות בתקשורת העולמית על צוללת ישראלית מסוג דולפין שנכנסה למפרץ הפרסי ופעלה בסמוך לחופי אירן. לצד זה, בחינה של אתר חיל הים, מדור מתגייסים, מלמדת שלוחמי ל"א נמצאים גם על ספינות הטילים.
מה הם יודעים לעשות? ניחשתם נכון, זה מסווג. אולם ניתן להעריך שהם יודעים להסיט טילים ממסלולם, וכמובן לשבש את השליטה והפיקוד של הצד השני. הם יודעים לשדר גלים אלקטרומגנטים שמסוגלים לשבש את פעילות האויב. בניגוד לתחום היבשתי והאווירי, כמעט שאין ללוחמי הל"א של חיל הים כתבות שהתפרסמו בישראל, ובאופן מעניין גם לא משהו שניתן לכנות כ"על פי פרסומים זרים. כמובן שזה לא אומר שהם לא פעילים בנושא, נהפוך הוא.
המערכות הכי מתקדמות בשדה הקרב
את המערכות ללוחמה אלקטרונית ניתן באופן עקרוני לחלק לשתי קבוצות. קבוצה אחת כוללת מערכות תקיפה והגנה לכוח של צה"ל, וקבוצה שנייה כוללת מערכות הגנה מפני מערכות ל"א. גם פה נמצא צה"ל בחזית הטכנולוגיה. מרבית המערכות של צה"ל מסווגות, אולם מפרסומים זרים ניתן ללמוד שלצה"ל יש מערכת הדומה ל"סוטר" האמריקאית. מערכת זו פועלת בצורה כזו שהיא "לומדת" את מערכות האויב ומאתרת את הסנסורים של הצד השני, מחפשת את נקודות התורפה של אותן מערכות ו"משתלטת" על אותן מערכות. מערכת נוספת שצה"ל מפעיל זו "דוד המלך" הנחשבת למתקדמת במיוחד.
הפעלת מערך הל"א לא שונה מהפעלה של כל כוח צבאי; לפיקוד הבכיר יש בנק מטרות שאושרו על ידי חטיבת המבצעים של צה"ל – כל מטרה שם אותרה ואושרה על ידי הגורמים המקצועיים, ממש כמו מטרות התקיפה של מערך התותחנים או האוויר. זה כולל אפילו גורמים משפטיים.
במהלך מבצע עמוד ענן ובצוק איתן הוקם מה שמכונה בצה"ל, "תא תקיפה" של מערך הל"א. תא שדומה לתאי התקיפה של שאר זרועות הצבא. מהתא הזה הפעילו את כל משימות הל"א, כאשר למפקדי התא היה קשר ישיר לגורמי האש בשדה הקרב ולגורמי המודיעין והסיור של צה"ל ושל השב"כ. תקיפה אלקטרונית אומנם לא גובה קורבנות בנפש, לפחות לא באופן ישיר, אולם עדיין בצה"ל מתייחסים לזה כתקיפה לכל דבר. לכל מטרה יש פקודה מאוד ברורה, שמתקבלת אחרי תאום ובקרה, "אחרת לא מאשרים לי לעשות און למשדר", כפי שהסביר זאת אחד ממפקדי המערך הקודמים. לכך יש חשיבות גם בתאום מול שאר יחידות צה"ל, וזאת משום שאת פעילות המשדרים העוצמתיים של מערכות הל"א יש לתאם מול מערכים אחרים בצה"ל.
כפי שציינו לא מעט במהלך הכתבה רב הנסתר על הגלוי, המבצעים אסורים לפרסום, המערכות מסווגות ועדיין נראה שגם השמיים הם לא הגבול. לצה"ל יש כבר היום יחידת לוויינים מתקדמת ויש שטוענים שבעתיד לוחמי הל"א יהיו מסוגלים לעצור טנקים, ספינות ולהפיל מטוסים בעזרת קרניים נסתרות. בארה"ב יש מי שכבר עובד בכיוון, ולפחות מה שאומרים גורמים של הדוד סם, גם ישראל לא מפגרת מאחור. ואף אנחנו נרשה לעצמנו להגיד, אולי היא מהמובילים בכיוון הזה.