אמצע חודש יולי השנה, מבצע צוק איתן יוצא לדרך. ארגוני הטרור בעזה מתחילים להוציא מהמנהרות ומתוך הבורות את ארסנל התחמושת שלהם, שכולל מאות גראדים וטילי פאג'ר 5 מוכנים לשיגור לעבר ישובים בישראל. חיילי גדוד הלוחמה האלקטרונית (ל.א.) של חיל התקשוב מתמקמים סמוך לרצועה מצליחים ועושים עבודה מסווגת – עבודה, כך ניתן לומר בוודאות, שהצילה את חייהם של חיילים ואזרחים רבים.
"בציבור לא מכירים את פעילות היחידה", אומר מפקד היחידה, סא"ל אריק, בראיון נדיר לפז"ם. "יש לנו יכולות לפגוע באויב בכל מקום, לסכל פיגועים ולשבש לו את הפעילות המבצעית. יש לנו יכולות לפעול בים, באוויר וביבשה ומעבר לקווי האויב, כולל טיפול בארגונים החדשים הפועלים בסוריה".
מורידים לאויב את המוטיבציה
מדובר באחת היחידות היוקרתיות, המבוקשות והסודיות ביותר בצה"ל, שמאות חיילים מידי שנה מנסים להתגייס לשורותיה ולבסוף רק כ-20 זוכים לשרת בה. "מטרת היחידה היא לשבש את מערכות התקשורת והאלקטרוניקה של האויב", מסביר סא"ל אריק, ומתכוון בעיקר לארגוני הטרור כמו חיזבאללה, חמאס והג'יהאד האסלאמי. "לשבש את הפיקוד והשליטה שלו על השטח, להשתלט על אמצעי המדיה שלהם (רדיו, טלוויזיה) ולהשתיל בתוכם את המסרים שלנו כדי לפגוע במורל ולהראות לאויב שאנחנו מגיעים לכל מקום. זה לא רק עניין הרתעתי אלא גם פגיעה ביכולת המבצעית של האויב ובמוטיבציה שלו לפעול".
ואכן גדוד הלוחמה האלקטרונית, שנמצא בקו הראשון מול האויב, גורם כאב ראש לא קטן לארגוני הטרור. הגדוד כפוף ישירות למטכ"ל, ומקבל את הפקודות המבצעיות מבכירי המטה. כך למשל במהלך מבצע צוק איתן, הגדוד קיבל בנק של מטרות מהמטכ"ל, גרם לשיבוש יכולותיו המבצעיות של האויב וסייע לחיילים בהשגת היעדים. שנתיים קודם, במבצע עמוד ענן, השתלט הגדוד על רשתות הרדיו והטלוויזיה של חמאס ועל תחנות ערביות, ושתל את אחד המסרים שחלחלו היטב לתושבי הרצועה: "חמאס משחק באש ומהמר על גורלכם. צבא ההגנה לישראל מתקדם לעבר השלב השני של המבצע, למען ביטחונכם התרחקו מתשתיות חמאס ואנשיו".
"הצלחנו לשבש להם מערכות תקשורת רבות ולגרום להם לבלבול גדול מאוד", אומר סא"ל אריק. "האויב מכיר את העוצמה שלנו יודע שאנחנו יכולים לנטרל אותו. אנחנו פועלים בכל הגזרות ועל פי פקודות של המטכ"ל, ומשדרגים כל הזמן את רמת היכולות והטכנולוגיות שלנו.
היכולת של היחידה באה לידי ביטוי כמעט בכל הרמות: שיבוש שיחות טלפון סלולרי בין המחבלים בשטח למפקדיהם, סיכול מטענים ופיגועים נגד החיילים בשטח, יצירת אנדרלמוסיה בעת הלחימה, שיתוק וחסימת כל אפשרות של תקשורת ומערכות אלקטרוניות. בהקשר הזה נציין שבלא מעט מקרים, לוחמים של הזרוע הצבאית של חמאס, עז-עדין אלקאסם, הניחו מטענים כדי לפגוע בסיור של צה"ל לאורך הגדר ובתוך הרצועה – ואלה לא התפוצצו הודות לפעילות לוחמי הלוחמה האלקטרונית.
הפעילות השקטה והחשאית של היחידה גורמת לארגוני הטרור לשבור את הראש כיצד לפעול בדרכים יצירתיות כדי להתגבר על השיבושים והסיכולים שנגרמים להם. ההשתלטות של לוחמי היחידה על תחנות רדיו, טלפונים סלולריים ורשתות טלוויזיה תופסת לא פעם את ארגוני הטרור עם המכנסיים למטה. "אנחנו מסוגלים להשתלט על כל תחנת רדיו וטלוויזיה, ולהטמיע כל מסר שאנחנו רוצים ולמעשה גורמים לבלבול ולהפתעה גמורה לארגוני הטרור", מסביר סא"ל אריק. "אנחנו מתפרסים במהירות בשטח ולא זקוקים להרבה לוגיסטיקה. יש לנו את כל מה שאנחנו צריכים כדי לבצע את בנק המטרות שלנו במהירות המירבית כדי לסכל את פעולות האויב בצורה יעילה ביותר וכדי להציל חיי חיילים".
לא מתפשרים על ההון האנושי
בשנים האחרונות קצינים ביחידה דואגים לחשוף חלק מפעילותה בשיחות עם תיכוניסטים, במטרה לגייס את הטובים שבהם לגדוד שנבחרים בפינצטה. "ההון האנושי חשוב לנו מאוד", אומר סא"ל אריק. "המיון של המועמדים לגיוס ליחידה הוא קפדני מאוד, זו יחידה קרבית לכל דבר, מה שאומר כושר גופני, יכולת טכנולוגית, מוטיבציה גבוהה מאוד, תפקוד בתנאים לא קלים ובשעות לא שגרתיות. הם עוברים הכשרה, אימונים ולמידה על מערכות אלקטרוניות משוכללות ומתקדמות במשך חצי שנה. ידע של השפה הערבית זה יתרון ובסופו של דבר מתקבלים בין 15 ל-20 חיילים ליחידה, שחלקם דוברים את השפה הערבית שנחוצה כדי להאזין לאויב. אנחנו לא מתפשרים בעניין הזה לוקחים את הטובים ביותר".
סא"ל אריק מספר שביחידה עורכים תרגילים רבים כדי להתכונן לכל התרחישים האפשריים. "אני לא מזלזל באויב שלנו, הם מקבלים ידע אירני, זה כמו משחק שחמט. הם מנסים ללמוד אותנו, מפיקים לקחים מהפעילות שלנו, אבל אנחנו תמיד מצליחים להקדים אותם ולהפתיע, בכל הגזרות (אויר, ים ויבשה), אנחנו לא מקובעים על פלטפורמות. התחרות עם האויב מאתגרת אותנו וכמו תמיד הכול נמדד במבחן התוצאה".
גדוד הלוחמה האלקטרוני נערך גם לאויבים החדשים שהצטרפו למערכה, ויושבים על הגדרות לאורך הגבולות עם ישראל. כך למשל לוחמי הגדוד עוקבים אחר ארגוני הטרור הקיצוניים הפועלים בסוריה, כמו ג'בהת נוסרת, דאע"ש ואחרים. "אני לא אפרט את מה שאנחנו עושים ביום יום. אנחנו עוקבים אחר מה שקורה בסוריה, יש לנו יכולות להגיע אל מחוץ לגזרת מדינת ישראל ולטפל באויב, אבל לא אפרט. יש לנו מקומות קבועים וניידים שמהם אנחנו פועלים עצמאית, מתפרסים בשטח בזמן מהיר ביותר. אנחנו תמיד עם הכוחות הקדמיים, החיילים ערניים, מפוקסים ודרוכים, הם יודעים שכל שנייה קריטית, והם מבינים את גודל האחריות שמוטלת על כתפיהם".