חיל השלישות (חש"ל) הוא חיל תומך לחימה המופקד על טיפול בכוח האדם בצה"ל בכל הקשור למיצויו, פיתוחו וטיפוחו. גורמי השלישות משרתים במטה החיל וכן במערך נפרש בכל יחידות צה"ל, ומהווים את החוליה המקשרת בין צרכי הפרט ביחידה לבין הדרגים הפיקודיים והצרכים המבצעיים. מטרות החיל להוות רשות מרכזית לטיפול בכוח האדם בצבא (קצינים, נגדים, חוגרים ומילואימניקים); קביעת תורה שלישותית (גיבושה, לימודה, הפצתה ותרגולה בחירום ובשגרה) ומיון, הכשרת, טיפוח, קידום ושיבוץ כוח האדם בחיל השלישות עצמו.
תחומי העיסוק של החיל כוללים טיפול בפרט (תנאי שירות, נפגעים, כספים ועוד) ושליטה בכוח האדם (תכנון, תגבור וויסות כ"א, דיווחים, קורסים, קידום בדרגות ובמקצועות, טיפול בנפגעים ובעריקים, ריכוז דיווח על נפגעים ועוד). חש"ל אמון על העלאת רמת המוכנות והכשירות של צה"ל למלחמה, בהיבט השלישותי – למשל בתחומי גיוס החירום.
סמל היחידה: סמל חיל השלישות, המופיע בתג היחידה, כולל חרב ועלה זית, המסמלים הן את מחויבות צה"ל להגנה על תושבי מדינת ישראל והן את מחויבות המדינה לחתירה לשלום, וכן ספר פתוח, המסמל את הדאגה לפרט.
שיעור היסטוריה: בראשית פעילותו של צה"ל הוקמו בו גופים כדוגמת "מנהל הסגל" שטיפל בקצינים ו"השלישות הראשית" שטיפלה בבעיות חוגרים, אבל זה פשוט לא הספיק. חיל השלישות הוקם ב-1977, בעקבות לקחי מלחמת יום הכיפורים. פרוץ המלחמה הפתיע את מדינת ישראל ואת צה"ל, ואחת הבעיות העיקריות של הצבא הייתה חוסר סדר בנושא כוח האדם – עם גיוס מילואים חפוז, תנועת כוחות תזזיתית, אבידות בנפש, שבויים ונעדרים רבים.
במהלך המלחמה נתבקשו המפקדים לערוך רשימות של פקודיהם בעיצומם של הקרבות, כאשר חלקם כלל לא הכירו את כל החיילים שהסתפחו עם פרוץ הקרבות. התברר כי גם ברגיעה, מוסדות וגופים שלהם מטלות כלל צה"ליות מתקשים לטפל בחיילים כפרטים, תוך מתן תשומת לב נרחבת לצרכיהם. הובן כי נדרש סגל מקצועי מיומן שימתחה בטיפול בבעיות הללו, ידאג לשמר את כוח האדם האיכותי בצה"ל, יעסוק בבעיות שכר, מגורים ותנאי שירות, וגם יעזור למפקדים בטיפול בפקודיהם.
מאז ועד היום פועל חיל השלישות בכל תחומי ויחידות הצבא, בחירום וברגיעה.
מבנה: חיל השלישות כפוף לאגף כוח האדם, ובראשו עומד קצין השלישות הראשי (קשל"ר) בדרגת תא"ל.
במפקדת קצין השלישות הראשי (מקשל"ר) פועלים ענפי חיל מרכזיים: ענף ביקורת וכשירויות, ענף תורה והדרכה (תוה"ם), ענף כוח האדם וענף תמיכה ובקרת המידע (תוב"ם). תחת מקשל"ר פועל גם מערך הנפגעים וקציני הערים, הכולל את ענף הנפגעים וקציני הערים, ענף קשר למשפחות וענף אית"ן (איתור נעדרים), בתוכו פועל מדור שו"ן (שבויים ונעדרים). במערך הנפרש פועל בכל יחידה בצה"ל מש"ק שלישיות.
בה"ד 11, בחת הספר למקצועות השלישות ומשאבי האנוש, נמצא בצריפין, ומיועד לעבור לעיר הבה"דים של הנגב בשנים הקרובות.
תפקידים במסגרת החיל: מש"קי השלישות מסייעים לקציני השלישות, ומהווים את יד ימינם בכל הקשור לניהול ולשליטה בכוח האדם ביחידה; פקידי התשלומים עוסקים בניהול כספי היחידה ומהווה את החוליה המקשרת בין חיילי ומפקדי היחידה ובין מרכז התשלומים הצבאי; מש"קי שק"ם עוסקים בהפעלת וניהול השק"ם היחידתי; מאבחנות המחקר מסייעות לאנשי מדעי ההתנהגות (פסיכולוגים, סוציולוגים ויועצים ארגוניים) בפיתוח ובהעברת מערכות ומבחני מיון כדוגמת מבדקי קצונה, בביצוע מחקרים בתחום מדעי ההתנהגות, למשל סקרי מורל בקרב חיילים ובהעברת מרכזי הערכה למפקדים; מש"קיות הת"ש אחראיות על טיפול בתנאי השירות של חיילי היחידות מבחינה כלכלית, חברתית וסוציאלית, על מנת לאפשר את המשך שירותם התקין ביחידה; רכזות מתגייסים עוסקות בהליכי האיתור, המיון והשיבוץ של המתגייסים לצה"ל למול גופים צבאיים ואזרחיים, תוך מתן מענה למתגייסים ברמת הפרט, ליווי בני נוער בתהליך המיון המתבצע בלשכות הגיוס, בקביעת הנתונים אישיים, מסלול השירות והתפקיד הצבאי; מאבחנות פסיכוטכניות אחראיות על אבחון אישיותם של המלש"בים וקביעת נתוני האיכות שלהם; רכזות כוח אדם אמונות על ריכוז השליטה הרישומית והטיפול בתנועות כוח האדם ביחידה.
בחיל השלישות תפקידים רבים ומגוונים נוספים, אליהם ניתן להתמיין דרך מילוי שאלון ההעדפות או פנייה ללשכת הגיוס.
מדים: גורמי הת"ש לובשים מדים בהתאם למקום בו הם משרתים – מש"קית ת"ש בגדוד צנחנים, למשל, תנוע עם מדי החילות הירוקים, כומתה אדומה ושרוך בצבע סגול; מש"קית נפגעים בחיל פיקוד העורף תנוע עם מדי החילות הירוקים, כומתה כתומה ושרוך בצבע צהוב-תכלת.
שילוב בנות: חיל השלישות, שאין באמתחתו תפקידים קרביים (אם כי יש תפקידים שלישותיים המתבצעים ביחידות קרביות וברמת סיכון), מקבל חיילות לכל התפקידים בשורותיו.
כולם יודעים ש: קצת קשה להאמין שפעם החיל הכל-כך אינטגרלי הזה לא היה קיים, ולחיילים לא הייתה כתובת ברורה לענייני הפרט. החיל, שנתפש כחיל די נשי ושכבר צחקו עליו פה ושם (בעיקר במסגרת שירים מרגשים על מש"קיות הת"ש) הוא באמת חיל תומך לחימה, וקשה לדמיין את הלחימה, כמו גם את השגרה הצבאית, בלעדיו.
האתר הרשמי של חיל השלישות
פספסנו משהו? מצאתם טעות? נשמח לשמוע מכם עדכונים ותיקונים ולשמור את פז"ם מעודכן בחזית. כתבו לנו ל-pzm@mako.co.il