אלה היו יותר משבעה ימים של אקשן בלתי נתפס. אש, פיצוצים ותמרות עשן. כמויות הזויות של חומר נפץ להשמדת מנהרות ופתיחת צירים, וכל זה תחת אש האויב. אפשר לתמצת את זה לתרחיש אחד: מלחמה נגד חיזבאללה.
השבוע (רביעי) סיימו הקצינים הבאים של חיל ההנדסה את התרגיל המסכם שדימה מלחמה בצפון. הלוחמים האלה, שבקרוב יישאו על כתפיהם ארונות, כבר יודעים מי האויב שעומד מולם. זה לא אויב סדיר וכבד; זה אויב מורכב ומאתגר פי מיליון. איך מרגיש מ"מ צעיר שעומד בחוד החנית של צה"ל ומקדים את כל הכוחות? כיצד הוא מפעיל טונות של חומרי נפץ תחת אש אויב, כשמאחוריו כל חטיבות צה"ל? כך זה נראה מהצד של חובשי הכומתות הכסופות.
האגרוף של צה"ל
במשך יותר משבוע, הקצינים החדשים הפנימו את הייעוד של חיל ההנדסה במלחמה הבאה. על פניו, מדובר בתפקיד די פשוט: האויב מטמין על הקרקע מכשולים ומטענים, ומתחת לקרקע הוא בונה מנהרות. במקביל, הוא יורה טילי נ"ט ורקטות על הכוחות. התפקיד והאתגר של המ"פ והמ"מ הוא לדעת להתקדם לתוך השטח הזה.
בחיל ההנדסה לא בדו תרחישים ממוחם הקודח. התרגיל התבסס על קרבות ותמרונים ממלחמת לבנון השנייה וצוק איתן, שעברו שינויים קלים והתאמות לאיומי העתיד. כדי לחבר את הקצינים לסיפור, הם אפילו השתמשו באותם השמות ליעדים. המטרה הייתה לטשטש ככל האפשר את הפער בין המציאות בשדה הקרב לבין האימונים.
הם לא הסתפקו רק בזה. היום יודעים שחומר מקצועי לא מספיק כדי להפוך חייל מפקד. הקצינים הטריים נפגשו עם אנשים שהיו שם באמת, קצינים חיילים בחיל ההנדסה שחוו מלחמה כזו על בשרם. "הפגשנו אותם עם מפקדי מחלקות ששירתו בחומת מגן, בעופרת יצוקה ובצוק איתן", מספר אל"ם עידו מזרחי, מפקד בהל"ץ. "בשיחות האלה העיניים שלהם ברקו. הם נפגשו עם המומחים הכי גדולים באיום המנהרות ובתחום החבלה, אבל זה רק חומר מקצועי. כשמגיע מישהו, למשל הסגן שלי שקיבל צל"ש אלוף ב-2001, ומספר איך הדחפור שלו נפגע ברפיח פגיעה ישירה, איך המפעיל נפצע קשה ואיבד את ההכרה והמשיך לפקד על הפלוגה למרות שאיבד ראייה בעין אחת, זה משהו אחר".
כדי להבין על מה מדבר מפקד בהל"ץ, דמיינו לעצמכם אגרוף צה"לי שכולל חי"ר, שריון וכוחות נוספים, חלקם מסווגים. הכוחות העצומים האלה נמצאים מאחורי גבם של לוחמי ההנדסה ומחכים לאישור להתקדם. כשכל צה"ל מאחוריהם, וכשהאויב ממטיר אש בלי הפסקה, קציני ההנדסה צריכים לשאת כמות אדירה של חומר נפץ ולנטרל את האיום. הם יגיעו לפתחי המנהרות ויפוצצו אותם. בדרך הם ינקו את הדרך ממטענים, ואם יש צורך – הם ישגרו רקטות "צפע" הרסניות שיטהרו את הזירה.
"זה הייעוד של חיל ההנדסה", מסביר אל"ם מזרחי. "הדבר הכי חשוב זה לדעת מול מה אתה עומד, אחרת הדמיון מתחיל להתפרע. לכן אנחנו מסבירים להם מה אנחנו יודעים שנפגוש, ואנחנו יודעים לא מעט. אנחנו לא עובדים רק על הידיעה, אלא גם על התודעה. אם נפעל מקצועית ונביא לידי ביטוי את כל היכולות שלנו, נצליח לפרק את המערכת שמולנו. יהיה מחיר, אבל אני לא רואה במרחב הקרוב אויב שיודע לפעול מול צוות הנדסה שפועל בצורה מקצועית".
שיתוף הפעולה עם יתר כוחות צה"ל חשוב מאוד בסיפור הזה; חיל ההנדסה לא פועל לבד אלא בשיתוף פעולה. למעשה, בתרגיל האחרון כוחות ההנדסה הפעילו זרועות נוספות בצבא. הם קיבלו סיוע אווירי ויבשתי, ואפילו השתמשו במערך הסייבר.
ציפיות גבוהות
שדה הקרב הפך עם השנים למאתגר במיוחד עבור הקצינים החדשים והלוחמים שלהם. בעבר, צה"ל ישב ברצועת הביטחון וידע היכן האויב הלבנוני נמצא; הוא גם ידע שהסורים מעבר לגבול. היום המצב שונה. "אנחנו מבינים שהצבאות הקונבנציונליים נכנסו למקום אחר. יש שני ארגונים עיקריים, חמאס וחיזבאללה, שפועלים בתצורה אחת לחלוטין. הם פועלים מתחת לקרקע, וחיזקו משמעותית את היכולת שלהם לשבש את התמרון שלנו עם מטענים ועם נ"ט", אומר המפקד.
תפקידם של לוחמי ההנדסה הוא להתמודד גם עם המורכבות הזו. הם צריכים לדעת מתי להפעיל כל כלי שעומד לרשותם, כשבתרגיל האחרון - ובקורס בכלל – הם נדרשו להסביר בדיוק למה בחרו בכל כלי. צריך לקחת בחשבון שסביבת העבודה של לוחמי ההנדסה משתנה לעתים תכופות. הציפיות מהם גבוהות בהתאם, ובבית הספר להנדסה יודעים שהלימוד יימשך גם אחרי הקורס. "גם אני כמפקד בהל"ץ לומד בכל יום. מילת המפתח היא גמישות. לדעת לתת מענה".
כחלק מהפקת הלקחים בצה"ל, חיל ההנדסה החל להכשיר גם לוחמי חי"ר בלחימה הנדסית. הם שבים לכוחות שלהם ומשמשים כשגרירים של החיל, אולם הנדסה היא מקצוע שקשה ללמד וללמוד על רגל אחת. "קצין ההנדסה, למשל, מבין גם את ההשפעה של כל מטען על הסביבה ועל הכוחות השכנים", מסביר אל"ם עידו. בכל זאת, כל טון חומר נפץ שמתפוצץ משחרר אנרגיה בלתי נתפסת לסביבה. "אם המערכת לא תדע שכוח הולך לפוצץ טון חומר נפץ, חיילים מכוחות אחרים עשויים להיפגע. בחלק מהמקומות התיאומים האלה מגיעים לדרגים גבוהים מאוד, אפילו המנהל האזרחי. אנחנו מאוד מעמיקים בזה".
התרגיל המסכם נגמר. הקצינים יערכו שיחות על מנהיגות ומורשת, ובאוקטובר יתרגלו מלחמה עם כל צה"ל בסדרת הקרב המשולבת והמפורסמת, הסכ"ם. אחר כך הם ימונו למפקדי מחלקות בצוותי קרב חטיבתיים משולבים. משם חובת ההוכחה עליהם.
עוד בפז"ם:
>> "הנדסת המפץ": עלייתם של חובשי הכומתות הכסופות
>> חושבים שאתם מתאימים להיות מוהנדסים?