המערך הטכני משנה את פניו: הטכנאים של חיל האוויר פושטים באופן רשמי את הסרבל ועוברים למדי עבודה חדשים ומשודרגים. בסיס שדה-דב הוא הראשון לקלוט את מדי העבודה החדשים, ובמקביל הם נקלטים גם בבסיס עובדה. הבאים לקבל לידיהם את הביגוד החדש הם טכנאי ה"אדיר" (F-35i), המטוס החמקן שינחת בעוד כשלושה חודשים בארץ ויפעל בנבטים, ובמשך החודשים הבאים צפוי הביגוד החדש להיכנס לשימוש בכל בסיסי החיל. 

"היום אנו מציינים את קבלת המדים החדשים עבור כלל המערך הטכני", אמר בנאומו מפקד טייסת התחזוקה בבסיס שדה-דב, סא"ל ערן. "שדה דב היה הבסיס הראשון של חיל האוויר ממנו בוצעו המשימות והמבצעים הראשונים, והיום אנחנו ממשיכים את המסורת, ומתחילים מהבסיס שלנו את השינוי המבורך".

אחת הסיבות להחלפה: שילוב הנשים במערך

לפני כארבע שנים החל תהליך שנוהל בלהק הציוד של חיל האוויר מול אגף הטכנולוגיה והלוגיסטיקה (אט"ל), במטרה להחליף את הסרבל הכחול המזוהה עם המערך הטכני בחליפת מדים משופרת ונוחה יותר שמתאימה לאופי העבודה של צוותי-הקרקע ואנשי האחזקה בבסיסי החיל. הביגוד כולל חולצה ומכנס העשויים מבד מיובא מארצות הברית, ושומר על המאפיין המרכזי של סרבלי הטכנאים: הצבע הכחול.

מדים חדשים למערך הטכני (צילום: נועה וולמן)
הביגוד החדש מותאם לתנאי העבודה של הטכנאים: אוורירי, גמיש ונוח | צילום: נועה וולמן

"יש כאן חידוש מרענן. אנחנו משדרגים את ההופעה והלבוש של המערך הטכני על-מנת שיתאימו יותר לתנאי העבודה שלו", מצהירה ראש ענף ניהול מלאי אט"לי ביחידת לה"ב (לוגיסטיקה, הנדסה ובקרה), סא"ל אורית אלקיים בסון. "המדים מעוצבים במיוחד למאפייניהם הייחודיים של הטכנאים והתחושה בשטח היא שכולם מחכים להגעת הסרבלים החדשים - ובצדק".


הביגוד החדש כולל התאמות רבות ביניהן חולצה הנלבשת מעל המכנסיים בדומה לירכית, פתחי אוורור עם רשת ורוכסנים, צמדנים (סקוצ'ים) חדשים וסמל המערך הטכני על גב הבגד. "הסרבל הפך לסמל של המערך, אך לאורך השנים עלו טענות רבות מהשטח. בין היתר אוכלוסיית הטכנאים הולכת ונעשית מעורבת בין גברים לבין נשים, מה שדרש מאתנו למצוא פתרונות ביגוד שיתאימו לצרכים של שני המינים", מפרט ראש מדור ציוד פרט ומחנה בלה"ב, רס"ן משה נחום.

מדים חדשים למערך הטכני (צילום: נועה וולמן)
"כולנו נלבש את אותם המדים, נראה את הסמל ונרגיש גאווה" | צילום: נועה וולמן

"בדקנו מה קורה בעולם וראינו שבחילות אוויר אחרים התקדמו מעידן הסרבלים, מה שיכולנו לראות בין היתר בתרגילים בינלאומיים. לאחר דיונים שקיימנו ופיילוטים לבחינת הביגוד החדש עשינו בסוף את השינוי שכולם ציפו לו. מבחינתנו זה סמל סטטוס - כל הצבא רוצה לעבור למדים חדשים וחיל האוויר כבר שם".

אחידות בין חיילי החובה לאנשי הקבע

היום, כך אומר סא"ל ערן, אחת הבעיות בשטח היא התבלות הסרבל, שהופכת את המדים לנוחים פחות ללבישה. בנוסף תהיה יותר אחידות בין חיילי החובה לבין אנשי הקבע. "לעולם לא היה מצב שכולנו נראים אותו הדבר. עכשיו כולנו כמערך אחד נלבש את אותם המדים. כולנו נהיה מחוברים לא רק באופי המקצוע אלא גם במראה", הוא מסכם. 

רס"ן נחום מספר כי תחילה עלתה השאלה האם לתת מדים נפרדים לקצינים. "ההנחיה מרלצ"ד (ראש להק הציוד) הייתה שאם הרמטכ"ל לבוש כמו אחרון הלוחמים, אין סיבה שהקצינים במערך לא ילבשו את אותם מדי העבודה כמו שאר החיילים".

"השינוי הזה הוא בשורה משמחת", מעידה רב"ט אור אסטרוק, טכנאית דרג א' משדה דב. "העבודה שלנו תהיה פחות מסורבלת, המדים החדשים מאווררים ויש יותר מקום לשאת כלים שאנו משתמשים בהם. בנוסף, חלק לא פחות חשוב מהתייעלות העבודה הוא שכולנו נלבש מדים זהים, נסתכל אחד על השנייה ונוכל לראות את סמל המערך שבחולצת המדים ולהרגיש גאווה".

הכתבה פורסמה באתר חיל האוויר