צנחנים בכותל – האסוציאציה המידית היא זו של התמונה המפורסמת ההיא, מ-1967. השנים חלפו, וביום חמישי האחרון הצטרפנו לצנחנים הצעירים של מחזור נובמבר 2011 להשבעה ברחבת הכותל המערבי. הם צעדו במקום בו הצנחנים ההם עמדו כשדמעות בעיניהם, וצעקו "אני נשבע".
מתגייסים מתוך אידיאולוגיה לתרום, ומרצון זה הופך למחויבות
"הטקס בעצם היה השיא, מתוך התהליך הארוך של ההשבעה", סיפר לפז"ם סרן רועי יחזקאל, מפקד פלוגת נוב' 11 בגדוד 202 של חטיבת הצנחנים. "החבר'ה נמצאים כבר חודש וקצת בטירונות, ואז הם עוברים שבוע שלם שעוסק בנושא. הם מדברים על שבועה ועל נאמנות, בשם מה בעצם נשבעים. יש מסע מאתגר, והם מרגישים שהם זוכים לדבר הזה. בסיום המסע הם גם מקבלים לראשונה את התג של הצנחנים".
יום אחרי המסע יצאו הצנחנים הצעירים, יחד עם מפקדיהם, לסיור בירושלים, במסלול פריצת הצנחנים לעיר במלחמת ששת הימים. "הולכים ברגל, וכל מ"מ מעביר למחלקה שלו את המור"קים, את הסיפורים, יום מאוד מעניין, שמסתיים בכותל", סיפר יחזקאל. "הם מתגייסים מתוך איזו אידיאולוגיה כזו לתרום, ופה מרצון זה הופך ממש לשבועה, למחויבות. בעיניי זה משמעותי, כי אתה רואה אנשים שלפני חודש היו תיכוניסטים שלא יודעים יותר מדי, והיום הם חיילים שיודעים מה זה להתאמן כל היום, לישון מאוחר, לקום מוקדם ולהמשיך להתאמן – וגם בעבור מה".
הגלריה המלאה בעמוד הפייסבוק של פז"ם
על אף מזג האוויר הקריר, בלשון המעטה, יחזקאל מעיד כי המעמד היה מאוד מרגש. "יש גם תחושה באוויר של שמחה וגאווה, בעיקר מצד המשפחות. עברתי ביניהן אתה רואה את הניצוץ בעיניים, כשהילד צועק עם כולם ביחד את ה'אני נשבע' שמהדהד בכל הרחבה. אתה מרגיש את הגאווה בלב, גם אצל החיילים. גם אני הייתי גאה להיות במעמד הזה. אותי כמ"פ זה מאוד מרגש, לראות 150 חיילים שעד לפני חודש וקצת היו אזרחים שלא מכירים יותר מדי צבא, עומדים עם נשק ונשבעים להגן על המדינה".
לחיילים מצפים עוד חודשיים בטירונות, תוך שהם לומדים בעיקר את יסודות החיילות, וביניהם קליעה, שדאות וכושר גופני. "אחר-כך יעלו לאימון המתקדם", מספר יחזקאל, "שם כבר יעברו אימונים יותר אינטנסיביים, מקצועיים ורציניים – לקראת הפעילות המבצעית".
>> היינו איתם גם בגיוס: כל התמונות מרגעי האזרחות האחרונים של הצנפים