עם החלת המדיניות הכלכלית של הממשלה החדשה, אחת ההודעות הראשונות הייתה על קיצוץ נוסף בתקציב הביטחון - תקציב שהפך בשנים האחרונות מפרה קדושה, לנושא שמונח שנה אחר שנה על שולחן הדיונים. הצבא משקיע בכל פעם מחדש משאבים, זמן וכוח אדם על מנת למצוא דרכים להתייעל, ואף לפני מספר שנים שכר את שירותיה של חברת הייעוץ מקנזי, חברה חיצונית שיעצה למשרד הביטחון באשר להליכי התייעלות. בנוסף לכך הוקמה ועדת ברודט שבנתה תכנית התייעלות רב שנתית, אלא שכל זה לא מספיק ועדיין צריך לקצץ עוד.
אחרי שבצבא התייעצו עם כולם – עם מומחי ביטחון, כלכלנים, ועדות התייעלות ועוד, פנינו אנחנו לחיילים כדי לשמוע מה דעתם, איפה הם חושבים שהצבא מבזבז - ובמה הם מציעים לחסוך. לחלק מהתשובות ציפינו, אך חלקן האחר בא לנו בהפתעה גמורה.
אנשי קבע – תנאים שנויים במחלוקת
הרבה מהחיילים ששיתפו אותנו בדעתם, הפנו אצבע כלפי אנשי הקבע, המשכורות והתנאים שלהם כיעד מרכזי להתייעלות. הטענות המרכזיות היו כלפי תפוקת העבודה של אנשי הקבע שהיא נמוכה לדבריהם בהרבה מזו של חיילי החובה שיכולים לבצע את אותה העבודה. כן הופנו טענות כלפי המשכורות של אנשי הקבע, בעיקר הנגדים, שלראיית החיילים הן מנופחות באופן שאינו פרופורציונלי לאלו של חיילי החובה (משכורות שהולכות לעלות בעוד כשנה). סוגיה נוספת שהעלו הגולשים, היא גיל הפרישה של אנשי הקבע, שלמרות שהוחלט על העלאה הדרגתית שלו, הוא כרגע יחסית צעיר לעיני החיילים.
נקודות נוספות שהועלו ביחס לאנשי הקבע עסקו בנקודות מדים וספורט לאנשי קבע, נופשונים, רכבים, אספקת דלק ועוד. בכל אלה, טוענים החיילים, אפשר לקצץ, והרבה.
המלצות התייעלות: גייסו פחות אנשי קבע, אל תחזיקו אנשי קבע כשלא צריך, ובחנו היטב את תנאי השירות והשכר שלהם.
כלי רכב – יותר מדי שעות על הכביש
נושא נוסף שהעלו החיילים, היה הרכבים של המפקדים שלהם שלראייתם נוסעים יותר מדי, שורפים יותר מדי דלק ויכולים להסתדר היטב גם עם תחבורה ציבורית.
המלצות התייעלות: "לא כל קצין אג"ם או סגן מפקד פלוגה שנמצאים בסך הכל שנה או שנתיים בקבע, צריכים לקבל רכב שרוב הנסיעות עליו מסתכמות בנסיעה ל״מנטה״ כדי לקנות סיגריות וחטיפים לשבת, או נסיעות הביתה ולאילת בסופי שבוע כשהם בבית"; "כל המפקדים שולחים את הנהגים שלהם לצד השני של הארץ בשביל שיקנו להם כיסוי לאייפון. בושה". וגם: "רכבת, ושיהיה בהצלחה".
>> נושמים צבא? לסיפורים הכי מעניינים, הצטרפו לפייסבוק של פז"ם
החזן הצבאי הראשי – למה זה נחוץ?
האמת היא שמדובר בפנייה בודדת, אבל היה קשה שלא להתעלם ממנה:
"החזן הצבאי הראשי מקבל מהצבא תנאי שירות של איש קבע בדרגת סגן אלוף שזה כולל: רכב, משכורת גבוהה, תנאי פנסיה משופרים, ביטוח בריאות, טלפון ועוד תנאים שרוב החזנים בעולם לא נהנים מהם. ברור למה לצבא דרוש רב צבאי ראשי. מה שלא ברור הוא למה דרוש חזן, איזה סמכות הוא משמש בצבא ולמה הוא צריך לשרת בצבא 365 ימים כאיש קבע סדיר בתנאים כאלו שמשולמים מכספי הציבור?".
המלצת התייעלות: "שהחזן הצבאי הראשי יהיה איש מילואים ויגויס רק לטקסים ועצרות. כמו רוקני שעושה את טקס יום העצמאות כבר שנים כאיש מילואים".
תנאי השירות בחיל האוויר – מוגזם?
בסיסי חיל האוויר מוכרים ומשווקים בתור הבסיסים הכי טובים בצה"ל – בגלל מגורים משופרים, חדרי אוכל שידועים כטובים (למרות שבעבר גולשים ידעו לספר לנו עליהם דברים אחרים), בריכות שחייה, אולמות קולנוע וקפה עם חלב טרי. הרבה חיילים, אנחנו יכולים לתאר לעצמנו שמהצבא הירוק, הצביעו על הבסיסים האלו כפוטנציאל גבוה מאוד לחיסכון בתקציב הביטחון, או לפחות כבסיסים שאפשר להשקיע בהם פחות כדי שבבסיסים בשאר הצבא הדברים ייראו אחרת.
המלצת התייעלות: קצצו בתנאים של בסיסי חיל האוויר, תנו לשאר הבסיסים תנאים ראויים ותפסיקו לשפוך כספים על מה שרק חלק מהחיילים נהנים ממנו. או כמו שאחד החיילים טען: "הם מפונקים. בכל הצבא עובדים קשה, לא רק בחיל האוויר". צודק או לא?
אוכל בצבא – יכול להיות שזורקים יותר מדי?
רוב החיילים שהתנסו בתורנו מטבח עברו את החוויה המטלטלת של זריקת שאריות המזון בסוף הארוחה. באמת שכואב הלב. הרבה מהחיילים שפנו אלינו, דווקא התמקדו במוצר ספציפי - גבינת סקי שמוגשת בחדרי האוכל הצבאיים. לדבריהם, רב הגבינה שמוגשת בתחילת הארוחה, נזרקת בסופה. לא חבל?
עוד בעניין האוכל, טוענים החיילים נגד מדיניות הקייטרינג הנהוגה בבסיסים עורפיים, מה שלדעתם בזבזני.
המלצות התייעלות: עזבו אתכם מגבינת סקי, החיילים לא אוהבים את זה, או שלפחות תעברו לאריזות קטנות סגורות שזורקים אותן רק אם נפתחו, והקייטרינג? תחשבו על זה שוב.
איסוף תחמושת משטחי האימונים – זה שווה המון כסף
אחרי כל אימון, בעיקר בדרום, מבקרים בשטחי האימונים של צה"ל תושבים מהפזורה הבדואית ואוספים את שאריות התחמושת שנשארה בשטח. את התרמילים הריקים שהם אוספים ושאריות תחמושת מתכתיות נוספות שנותרות בשטח, הם מוכרים לסוחרי מתכות ומרוויחים עליהם הון. כעת תחשבו על אותו הסכום שצה"ל היה יכול להרוויח על אותה המתכת, אם רק היה טורח לאסוף אותה מהשטח מיד לאחר האימון. מדובר בהרבה מאוד כסף וכן, זה גם ידידותי לסביבה. אנחנו בעד מיחזור, לא?
המלצות התייעלות: להשקיע את הזמן שלאחר האימון באיסוף התרמילים מהמטווחים ומשטחי האש ולמכור אותם.
משמעת מים
בצבא זה ידוע ש"רטוב זה נקי". לא מעט חיילים סוברים שהתיאוריה הזו עולה לנו יותר מדי כסף. על פי אותם החיילים, בניקיון חדרי המגורים, המשרדים והמטבחים לפני מסדרים, נשעה שימוש בזבזני ומיותר במים. מים כידוע לכולנו, הם מצרך נדיר במזרח התיכון הצחיח וגם משאב שעולה לצה"ל לא מעט כסף.
המלצות התייעלות: אכיפה נגד בזבוז מים, רכישת מדיחי כלים חסכוניים ומודעות סביבתית יותר גבוהה.
מסדרי הכנפיים בחיל האוויר
עוד משהו שבצבא הירוק לא אוהבים כשמסתכלים על חיל האוויר הוא מסדר הכנפיים – טקס סיום קורס טיס שמלווה במפגן אווירי בהשתתפות כל כלי הטיס של חיל האוויר. מדובר באירוע שעולה לצה"ל הון ועוד פעמיים בשנה. מצד אחד, ההכנות למפגן והמפגן עצמו הם אימונים במסגרת המבצעית של החיל, מצד שני – כשמקצצים בתקציב הביטחון, אפשר להרשות כזה מפגן ראוותני?
המלצות התייעלות: לשקול את הוצאות המפגן שוב.
גיוס חובה לאוכלוסיות מיוחדות
החיילים מצביעים גם על ההתאמות וההקלות שהצבא נותן כדי לאפשר לכל חייל מכל רקע לשרת: גיוס חיילים לשירות שיצריך מהם שירות של ארבע שעות ביום, תוספות שכר לחיילים נשואים ולחיילים עם ילדים, חיילים שממלאים תפקיד מינורי ועוד.
המלצת התייעלות: לא לגייס כל אחד בכל מחיר, יש עוד הרבה מסגרות אחרות שאנשים שלא יכולים לשרת בצבא יכולים לשרת בהן. בהקשר הזה חשוב לציין את יוזמת "שירות אזרחי חובה" שהעלה גבי אשכנזי בתקופת כהונתו כרמטכ"ל. על פי היוזמה הזו, חובת השירות תחול על כולם, מי שלא יהיה כשיר לשירות בצה"ל, ישרת במערכים אחרים שהם לא צה"ל.
מסיבות פרידה מבכירים – הצבא משלם על זה המון כסף
מסתבר שלא רק שירות של קצין בכיר בצבא עולה המון כסף, גם העזיבה שלו עולה לא מעט. לכל קצין בכיר בצבא (תת אלוף ואלוף) יש תקציב פרישה שכולל הוצאות כמו הדפסת אגרות פרידה ושליחתן בדואר ומסיבות פרידה גרנדיוזיות. גם בארגונים אזרחיים זה נהוג להגיד שלום יפה, אבל בצורה הרבה יותר מצומצמת, צנועה ולא מכספי משלם המסים.
הצעת התייעלות: להיצמד למסורת קצת יותר מצומצמת של הרמת כוסית עם כל אנשי המקצוע והשותפים לעשייה ופרידה ממעגל החברים הרחב יותר - שלא על חשבון המדינה.
יש לכם הצעות התייעלות נוספות? שתפו אותנו במייל הירוק של פז"ם