הם לובשים מדי ב' במקום בגדי חג, מקרצפים את הבסיס במקום את הבית ומחבקים את החברים מסביב במקום את אמא ואבא. למרות שבליל הסדר הם יישארו לאכול מצות בבסיס, שלושת הלוחמים האלה מלאים ברוח חג.
סמ"ר שלו זהבי, בת 21, מאשקלון, לוחמת בקרקל, סוגרת בגבול הדרומי
איך ההרגשה לעשות את החג בבסיס?
"ההרגשה מאוד מהנה, אנחנו כולנו יחד מתכוננים לחג. בגלל שאנחנו בגזרה מבצעית עושים גם את הסדר על ב', אנחנו בכוננות תמיד אז זו הבדיחה הקטנה שלנו "התלבשתי יפה לכבוד החג". יש אווירה מדהימה של חג, כולנו עושים חג ביחד וגם אם את בשטח, כולם עושים את הסדר יחד בשטח".
כמה חגים סגרת עד עכשיו?
"2 ראש השנה, סוכות, 2 ערבי פסח, יום העצמאות, שבועות. בקיצור לא חסר..."
מה קורה בבסיס במהלך החג?
"קודם כל אנחנו צובעים כל פסח את כל הפלוגה, מנקים את כל החדרים עד גרגר האבק האחרון, חלונות, קירות, מקרצפים הכל – ואחרי שניקינו הרס"ר בא לבדוק שאכן אין חמץ בשום מקום. אנחנו מנקים כל מה שאפשר וכל מה שעלול להיות מלוכלך. יש אווירה כיפית של התחדשות וכולם מנקים יחד - אחד הוציא ארוניות, אחד הביא קיטבגים, אחרים הוציאו מיטות. הכל ממש תקתק ועבד כמו שעון שוויצרי. כולם באו לבדוק שהכל נקי ומסודר וככה זה לפני החג. בחג עצמו אנחנו אוכלים מצות, יש אווירת חג כי יש את הסדר וכולם יחד. בפסח הקודם הייתי בשטח בגלל אירוע מבצעי, אבל גם אם את בשטח יש לך את האוויריה הזאת, אנחנו קוראים את ההגדה בנקודת תצפית, אוכלים כולם יחד ואחר כך ממשיכים בסיור. אם אנחנו במוצב אז אנחנו בחדר אוכל, עושים את הסדר ביחד, צוחקים, נהנים ויושבים כולם יחד אחרי הסדר".
מה הכי חסר לך כשאת סוגרת שבת או חג?
"אני הכי אתגעגע למשפחה, לאחים שלי ולאוכל של אמא. אם מדברים על חג שני – אז למופלטות. הן יהיו מאוד חסרות לי".
מה מחזיק אותך בזמן השמירה בחג?
"במהלך השמירה חברה באה לשבת איתי, ככה אני מעבירה את החג הכי טוב, הרגשה של ביחד. אתה חושב עם עצמך על כל מיני דברים, זה גם זמן שקט לחשוב על דברים יצירתיים".
מה ההורים או החברים אומרים על זה שאת לא בבית בחג?
"המשפחה שלי מאוד תומכת. הם אמנם מתגעגעים אליי, אבל הם מאוד מאוד תומכים. מאז שהייתי ילדה רציתי להיות לוחמת, גדלתי במשפחה של קצינים בצה"ל ותמיד היה לי ולמשפחה שלי ברור שאני אהיה הרבה בצבא, לא משנה מה אני אעשה".
מה את מאחלת למשפחה, לחברים ובכלל לעם ישראל לכבוד החג?
"קודם כל שיהיה לנו חג שמח, שקט, כשר ומלא בטיולים בטבע. שכל החיילים למיניהם ואלה שכן נמצאים עם המשפחות שלהם, שינצלו כל שניה".
סג"ם אוריאל בן דוד, מ"מ בפלוגה ב' בגדוד 12 של חטיבת גולני - סוגר באזור יהודה ושומרון
איך ההרגשה לעשות את החג בבסיס?
"לא פשוט, אבל כשחושבים על המשמעות של זה – שזה למען מטרה מסוימת, זה נותן לך תחושה של שליחות ואז אתה עושה את זה ממקום אחר, מהידיעה שאתה שומר על עם ישראל. אני מסתכל על האזרחים מסביב ואז אני מבין מה עומד מאחורי זה והחשיבות של השמירה עליהם גדולה יותר מלהיות בבית. זה מבהיר לך למה אתה עושה את כל מה שאתה עושה".
כמה חגים סגרת עד עכשיו?
"אני כבר 3 שנים בצבא, ויש עוד שנים צפויות.. סגרתי לא מעט, אבל כל סגירה מרגישה יותר משמעותית ויותר חשובה, במיוחד השנה".
מה קורה בבסיס במהלך החג?
"יש את החיילים, יש להם משימות של הגנה על היישוב בכל מיני אופנים. רובם נמצאים מחוץ לבסיס במשימות. יש חלק שמגן גם על הבסיס וגם עושה את החג בצורה שלו, אבל הרוב יעשו את החג במשימות הגנה על היישובים. אנחנו מביאים להם לאוכל כדי שיעשו סדר פסח גם בשמירות ובמשימות וכשהסיור מסתיים, הם עושים סדר פסח משל עצמם. אנחנו לא מוותרים על הסדר בשום מחיר, כולם עושים את זה ביחד ומי שכבר עשה יעשה שוב בשביל החברים שלו. הארוחת חג מלווה בשירים, בכל הברכות ובכל מה שאפשר כדי לתת תחושה של בית".
מה הכי חסר לך כשאתה סוגר שבת או חג?
"אני הכי מתגעגע להיות עם החברה, עם המשפחה, לאווירה של הבית לפני החג. אבל מצד שני, אני פה עם החיילים וזה נותן תחושה אדירה".
מה מחזיק אותך בזמן השמירה בחג?
"זו התחושה שאני שומר על אנשים. כשאני עושה סיור אני עוצר ביישוב ורואה את האורות של הבתים, את הילדים שיוצאים לשחק בחצר וזה נותן תחושה בלתי מוסברת, מאוד מאוד טובה ומספקת. עצם זה שאתה רואה את האנשים".
מה ההורים והחברים אומרים על זה שאתה לא בבית בחג?
"האמת שההורים רגילים שאני סוגר חג, אני סוגר הרבה כי זה חשוב לי. גם אחי הגדול היה קצין בצבא, מ"פ בשריון – המשפחה יודעת מה זה. כן, תמיד מתגעגעים, אבל בסופו של דבר הם עודדו אותי להגיע לפה והם שמחים מזה ושלמים עם זה".
מה אתה מאחל למשפחה, לחברים ובכלל לעם ישראל לכבוד החג?
"שיזכו לעשות את החג הכי שמח שאפשר ושיזכרו שיש אנשים ששומרים עליהם בכיף אהבה ושמחה".
סגן יותם שטיינר, מפק"צ פלחה"ן, גדס"ר גבעתי - סוגר חג בגבול הצפוני
איך ההרגשה לעשות את החג בבסיס?
"יש אווירה טובה ויש אווירה של ביחד. זה ברור לנו שמישהו צריך לסגור והפעם זה אנחנו. אין ספק שזו שליחות להיות פה במקום מסוים. אני עושה את הסדר פה ולא בבית, בשביל שאנשים יכלו לעשות את הסדר בבית שלהם בראש שקט. לחבר'ה שנמצאים בסיור במהלך ארוחת החג, יהיה סדר משלהם אחרי הסיור. כולם יבואו ויהיו איתם אחרי ולא יתנו להם להרגיש שהם פספסו את החג".
כמה חגים סגרת עד עכשיו?
"זה כבר חג הפסח השלישי שאני סוגר בצבא".
מה קורה בבסיס במהלך החג?
"כמובן שלפני החג עשינו "סדר פסח" אמיתי. כולנו ניקינו את הכל בחדרים, את המשרדים, המטבח, הכל היה מצוחצח. אפילו עשינו "חדר חמץ" במוצב כדי שחיילים שהביאו אוכל עמיד מהבית לא יאלצו לזרוק אותו בגלל פסח. את הניקיונות עשינו כולם יחד, עבדנו בקצב מטורף כדי שנסיים מהר – כל צוות קיבל גזרה ופשוט תקתקנו את זה".
מה הכי חסר לך כשאתה סוגר שבת או חג?
"מה שהכי חסר לי זה השקט של החג, השלווה ובנוסף המשפחה והמסורת של החג עם המשפחה. החברה כמובן והטיולים של שבת, זו התקופה הכי יפה לטייל. אני גם נמצא באזורים יפים לטייל בהם, אבל אנחנו לא לוקחים את זה כדבר רע לסגור את הפסח, אם אנחנו לא נשמור על האזור אין מישהו אחר ואנחנו מבינים את זה פה".
מה מחזיק אותך בזמן השמירה בחג?
"בשבילינו הלוחמים זה דווקא טוב שהפסח יצא על הסופ"ש, זה מרגיש כמו שבת רגילה של משימות, ואני אפילו מאמין שאם לא היה סדר ומצות אז בכלל לא היינו מרגישים שפסח – הכל עובר בכיף וכרגיל".
מה ההורים או החברים אומרים על זה שאתה לא בבית בחג?
"ההורים כבר התרגלו שאני הרבה בצבא, הם יודעים כמה זה חשוב לי. ברור שאמא רצתה שנעשה את החג ביחד אבל היא מבינה את המשימה החשובה שלי ושאני שומר עליה בסופו של יום".
מה אתה מאחל למשפחה, לחברים ובכלל לעם ישראל לכבוד החג?
"אני רוצה לאחל לכולם חג שמח".