יעקב (שם בדוי), תלמיד כולל חרדי מרמת בית שמש ששירת בצה"ל כלוחם, קיבל לאחרונה טלפון מפתיע ממשרד הביטחון. "שלום, אני מדבר עם יעקב?", אומר הקול בצד השני של הטלפון. "כן", עונה לו יעקב בחשש. "תשמע חבר", אומר לו הצד השני. "לך לבנק, מגיע לך 30,000 שקל". יעקב לא מאמין. למה שמישהו ייתן לו כסף? האדם בצד השני, שעונה לשם אשר, ממש נאלץ לשכנע אותו ללכת לבנק ואפילו נותן לו את הטלפון האישי שלו. יעקב הולך לבנק בחוסר אמון, ואחרי כמה דקות של המתנה - מקבל את הכסף לחשבון. אם לא היה מקבל את הטלפון הזה או אם היה ממתין רק עוד קצת, הסכום הזה היה יורד לטמיון.
אם תרצו, אשר הוא למעשה אראלה ממפעל הפיס - רק של משרד הביטחון. בכל שבוע הוא יוצא מגדרו כדי שחיילים משוחררים יקבלו את כספי הפיקדון שלהם, כספים שרבים כלל לא מודעים לקיומם. נתונים מצביעים על כך שבכל שנה חיילים משוחררים מאבדים סכום ממוצע של 7 מיליון שקלים מהכסף המגיע להם (ב-2015 הסכום עומד על 7.5 מיליון), סכום שאם לא ידרשו אותו - יחזור לקופת המדינה. עבור חלק מדובר בכמה מאות שקלים, לאחרים אלפים רבים. בימים אלו אנו מבצעים אנשי משרד הביטחון עבודה מקיפה לאיתור האוכלוסייה הרלוונטית, לפני שמסתיימת להם הזכות למשיכת הכספים.
הפיקדון האישי הינו סכום כספי העומד לרשות כל חייל משוחרר ונועד לסייע לו בתחילת חייו האזרחיים. על פי חוק נקבע, כי השימוש בפיקדון האישי ייעשה לצורך שש מטרות מוגדרות בתקופת זמן של חמש השנים הראשונות ממועד סיום שירות החובה או השירות הלאומי-אזרחי. אחרי חמש שנים, אם הכסף לא נוצל לאותן שש מטרות, ניתן למשוך את הכסף לשימוש חופשי. בשנת 2001 החוק שונה, ובמסגרת השינוי נקבע שאם הכסף לא נמשך עד שבע שנים מהשחרור הוא יוחזר לקופת המדינה, ומרגע זה ואילך לא תהיה שום אפשרות לקבל את הכסף בחזרה, ותודו שכואב הלב לשמוע את זה.
חמדה מרק, מנהלת הקרן והיחידה להכוונת חיילים משוחררים במשרד הביטחון, מציינת שישנם כ- 2,700 חיילים משוחררים או בני ובנות שירות לאומי/אזרחי שהשתחררו לפני כשש וחצי שנים, ומועד זכאותם למימוש הפיקדון יפוג במהלך החצי שנה הקרובה. הם יקבלו בתקופה הקרובה שיחת טלפון או הודעת SMS המבקשת מהם למשוך את יתרת כספי הפיקדון האישי. "מאוד חשוב להבין את הסוגיה, והיא מטרידה אותי מיומי הראשון בתפקיד – איך יכול להיות שלא מושכים את הסכום. אנחנו עובדים קשה בכדי להנגיש את המידע: בסדנאות לחיילים משוחררים, בכנסים, בפרסום ובאתר האינטרנט של הקרן. בתפיסה שלי, אני לא רוצה שקל שיגיע לקופת המדינה מיתרת פיקדון", אומרת חמדה.
>> מכורים לפז"ם? כך תקבלו את הידיעות ישר לסלולר
אז מה גורם לאנשים לא למשוך את כספי הפיקדון שלהם? חמדה מסבירה זאת בעזרת מספר סיבות: מלבד הזמן שעבר מהשחרור - למעלה משש שנים, חלק מהאנשים עוברים מקום מגורים ולא מעדכנים זאת, לא מעדכנים את מספר הטלפון הנייד שלהם וכו'. קבוצה נוספת של אנשים שזכאים ליתרה הם אנשים שלא ניצלו את מלוא הסכום. "ישנם כאלה שמשכו ללימודים ונשאר להם בפיקדון 100 או 200 שקלים. הסכום צובר הצמדה ופתאום יש לו 600 או 700 שקלים". בתחילה, התריעו בקרן לאלו שנשאר להם 1,000 שקלים ומלאה ביתרת הפיקדון, ובעתיד, מסבירה חדווה, תתריע הקרן גם על סכומים נמוכים יותר, שיכולים להיות חשובים לחיילים משוחררים.
לא מוותרים על אף חייל
בחודש יולי האחרון הקצתה חמדה עובד שתפקידו לטפל בנושא חשוב זה - אשר, אותו הכתרנו לאראלה שלנו, שירדוף ויאתר את אותם משוחררים רגע לפני שהם מאבדים את הזכאות - כאמור נכון לעכשיו 2,700 משוחררים, כאשר בינואר תיכנס הקבוצה הבאה, עליה כבר התחילו לעבוד ביחידה. הסטטיסטיקה מראה שהיקף המשתחררים בשנת 2014 אל מול שנת 2015 היה דומה, אבל מאז שהחל פרויקט האיתור היקף המשיכה עלה ב-50 אחוז, עליה של 600 אלף שקל מהקבוצה שבדרך כלל לא מושכת.
חמדה מציינת כי היחידה "מתאבדת" על חייל משוחרר בכדי לאתר אותו ולא מוותרת עד הרגע האחרון. דוגמה למקרה כזה היא סיפורו של חייל מקרית גת שהיה רשום כתושב באר יעקב. דרך קופת החולים הגיעה היחידה למסקנה שהוא שינה את מקום מגוריו. "צלצלנו למנהלת מרכז הצעירים בקרית גת והיא הלכה באופן אישי לבית של הבחור ופגשה אותו. מסתבר שהוא בדיוק השתחרר מהכלא והיה המום מזה שיש לו פתאום 28 אלף שקל".
כל סיפור כזה, כמו סיפורו של יעקב מתחילת הכתבה, נוגע לליבו של אשר, שמתעמק בנושא גם לאחר יציאתו לפנסיה. "הוא סיפר לי שהוא אב לילדים ושהוא זקוק מאוד לכסף. ביקשתי ממנו להפיץ את הבשורה בכולל שלו, אולי גם שם ישנם עוד אנשים שמגיע להם", הוא מספר על יעקב.
"יש לנו הרבה סיפורים כאלה", מסכמת חמדה. "אם הייתי יכולה לדפוק על כל דלת בישראל הייתי עושה את זה מזמן". אבל כמובן, היא לא יכולה לעשות את זה. אז אם אתם רוצים לדעת אם מגיע לכם כסף, כנסו לאתר הקרן לחיילים משוחררים, משם לקטגוריה "אזור אישי", הקלידו את מספר תעודת הזהות שלכם או פשוט הגיעו לכל סניף של בנק פועלים או לאומי ובדקו אם גם לכם מגיע.
עוד ב- פז"ם: