המעבר לחיים האזרחיים טומן - לצד הזדמנויות חדשות ומפתיעות - גם לא מעט לבטים וחששות מפני העצמאות הקרבה, וריבוי אפשרויות הבחירה העומדות לפניכם. מי אמר שמתאים לכם להחליט כל כך הרבה החלטות כל כך מוקדם? אנחנו יודעים שזה קשה, ולכן הכנו לכם פירוט של כמה מסלולים אפשריים לנחיתה רכה באזרחות. שפשוף נעים.
בשביל אמא: לימודים אקדמאים
באופן מעט מפתיע, יש חיילים שמעדיפים מיד עם שחרורם מהמסגרת הצבאית הנוקשה להיכנס למשטר חדש של לימודים אקדמאיים. למה לעשות לעצמכם את זה? כמה ממלגות הלימודים תקפות עד לחמש שנים מיום השחרור, והתחלת הלימודים מעבר לזמן זה עלולה להביא לאיבוד המלגה. תירוץ נוסף שחרשנים נוהגים להשתמש בו כדי לנמק את בחירתם, הוא "שהם כבר בשוונג": כלומר, הם מעדיפים לרתום את המומנטום של השירות הצבאי לטובת מסלול לימודים תובעני. למה לא ללכת על זה? לא בטוח שאתם כבר מבושלים מספיק, יודעים בדיוק מה אתם רוצים ללמוד ולאיזו דרך מקצועית מעניין אתכם לפנות, ולא פחות חשוב, בכלל לא ברור אם יש לכם את מקורות המימון הדרושים.
בשביל אבא: מכינות קדם אקדמיות
כדי להתחיל את הלימודים, דורשים מוסדות הלימוד מהמועמדים לעמוד בדרישת סף מסוימת – ממוצע בגרות או ציון פסיכומטרי. אם אין ברשותכם תעודת בגרות או שהציונים שלכם לא גבוהים מספיק, באזרחות תמצאו שוק פורה של מכינות קדם אקדמיות שרק מחכות שתתפקדו לשורותיהן. כמעט בכל מוסד אקדמי - אוניברסיטאות ומכללות – פועלת יחידה ללימודים קדם אקדמאים, שבמסגרתה נבחנים הסטודנטים במבחני הבגרות בסוף השנה, בכל אותם המקצועות בהם זלזלתם בתיכון. בהרבה מהמוסדות השתתפות במכינה כזו או אחרת יכולה להגדיל את הסיכויים שלכם להתקבל בשנה שלאחר מכן לאחד ממסלולי הלימודים של אותו המוסד לתואר ראשון.
בשביל הנפש: טיול בחו"ל
יכול להיות שהפנטזיה על טיול בעולם עברה לכם בראש במהלך תרגיל מחלקה כשהגעתם לפסגת ג'בל בטיז-א-נאבי, נעמדתם על קו הרכס, נשמתם את הנוף ואמרתם לעצמכם שלעזעאל, בטוח אפשר ליהנות מכזה נוף גם בלי כל הקטע של המדים.
חלק מהחלומות האלה נשארים לפעמים לא ממומשים, כאשר יש משוחררים טריים המעדיפים לצאת לסוף שבוע של קזינו בבולגריה ושוכחים מקדחת החופש והנדודים. אחרים בונים פקודת מבצע ליום השחרור, לומדים היטב את היעד ומתכננים את המסע שלהם לפרטי פרטים, כהרפתקה שאמורה לנקות להם את הראש מכל אותם לילות טרופים במארבים.
בשביל הדרכון: עבודה בחו"ל
לחלק מהמשוחררים הטריים, אופציית העבודה בחו"ל קוסמת יותר מעבודה מועדפת בתחנת הדלק הקרובה לבית הוריהם. רבות מהעבודות המוצעות לישראלים בחו"ל אינן דורשות ידע או ניסיון מוקדם, וגם מחסום השפה לא תמיד מפריע, כאשר לא חסרים סיפורים על עובדים עילגים שהתקשו לחבר משפט רצוף באנגלית, אבל הצליחו בכל זאת להרוויח כסוכני מכירות בזכות כישורי התעלקות מוצלחים. העבודות הפופולאריות ביותר אותן מבצעים ישראלים בחו"ל הן מכירות בעגלות בקניונים, מכירת תמונות מבית לבית, טיפול בילדים, ניקוי שטיחים, מנעולנות והובלות. כל אלה משלבים כמה אלמנטים המוכרים מחיי לנו העובדים הזרים בארץ – הרבה שעות עבודה ביום ומינימום הוצאות מחייה, כאשר דירות המגורים יכולות לשמש גם למגורי קבוצה של כ-6-8 איש.
ולשאלת מיליון הדולר – כמה כסף מרוויחים? אף אחד לא יוכל להגיד לכם במדויק. במכירות בקניונים מקבל העובד בין 20-25 אחוז מכל מכירה (מחירי המוצרים 15-100 דולר) ובדרך כלל לא מוצע לו שכר בסיס. במובינג השכר לפועל פשוט (הלפר) נע בין 6-8 דולר לשעה.
שימו לב, חשוב להכיר את חוקי הויזה שברשותכם ולדעת האם היא מתירה לכם לעבוד במדינת היעד - אם אתם לא רוצים חותמת שחורה שתקשט לכם את הדרכון. ארה"ב, למשל, יעד פופולארי לעבודה בקרב צעירים, מנפיקה ויזה סטנדרטית שאינה מקנה אישור עבודה. ויזות אחרות - שגם עולות יותר כסף - מאפשרות לעבוד רק מספר שעות מוגבל בשבוע. חשוב לדעת כי כל הסבר פתלתל שיספר לכם מעסיק ישראלי בארה"ב ויאמר לכם שהעבודה היא חוקית (למשל, כי העסק רשום על שמה של סבתו האמריקנית) – משמעו שקר. יכול להיות שהעסק אכן רשום וחוקי, אבל אתם, שנכנסתם עם ויזה רגילה, אינכם רשאים לעבוד בו ומסתכנים במאסר ובגירוש.
בשביל הארנק: עבודה מועדפת
כיוון תעסוקתי נוסף ומשתלם לתקופה שלאחר השחרור הוא אופציית העבודה המועדפת. תמורת שישה חודשי עבודה באחד מענפי העבודה הנדרשת, זכאי החייל המשוחרר ל-9,000 שקל במזומן. על המשוחרר הטרי להשלים חצי שנת עבודה - במפעלי תעשייה ומלאכה, תחנות דלק, אתרי בנייה, בתי מלון, אתרי גידול חקלאיים ובתי אריזה או סיעוד – כדי לקבל את המענק המופקד ישירות לחשבון הבנק שלו. בחישוב חודשי, אפשר לראות את המענק גם כתוספת של 1,500 שקל על כל חודש עבודה.
בשביל הסדר: פנייה ליחידה להכוונת חיילים משוחררים
במצב של חוסר אוריינטציה מוחלט עם החיים האזרחים, אפשר כמובן לפנות ליחידה להכוונת חיילים משוחררים הקרובה לביתכם ולקבל שם פרטים על הזכויות המגיעות לכם כחיילים משוחררים. ביחידה מחולקים שוברים המקנים קורס פסיכומטרי (בלחמן ואנקורי) במחיר של 2,000 שקלים, במקום 6,000. בנוסף, מעבירה היחידה סדנאות הכנה לאזרחות, בהן לומדים המשוחררים את רזי כתיבת קורות החיים וצעדים ראשונים בשוק העבודה.
בשביל השקט: להתבטל ולהתמסטל
מי אמר שהחיים האזרחיים שלכם חייבים להתחיל בצורה הכי פרקטית כבר ביום שאחרי הבקו"ם? למה שלא תקחו חופשה יזומה עם השחרור? הכוונה ב"חופשה" היא לבטלה מוחלטת, חסרת מעש, חסרת תועלת ובעלת לוח זמנים שמורכב מלילות לבנים, יקיצה טבעית, ערבי שתייה ארוכים, טורנירים על הפלייסטיישן, מרתונים של סרטי קולנוע ורביצה יום-יומית על הספה כששני ספרים זרוקים לידה.
הרבה תועלת לא תצמח מזה - מקסימום כרס בירה, אבל יכול להיות שדווקא אחרי הבטלה הארוכה שתקחו לעצמכם, תקומו בסופו של דבר עם תחושת מיאוס ועם רצון ומוטיבציה להזיז הרים. בעצם, אל תבנו על זה, יותר סביר שתרצו להמשיך ולהתבטל.