ביחידה להכוונת חיילים משוחררים במשרד הביטחון יחלו כבר בתחילת שנת 2016 בתכנית החדשה, במסגרתה כל חייל יישלח לאבחון תעסוקתי וייפגש עם מאבחנת פסיכולוגית. זאת לאחר שלאחרונה החל פיילוט לתכנית בקרב 200 חיילים שצפויים להשתחרר בנובמבר 2015 מיחידות שונות בצה"ל.
מדובר בהליך המוצע גם היום לחיילים המעוניינים בייעוץ לאחר השחרור במחיר מיוחד, וכעת יינתן ללא תשלום. כל חייל יהיה זכאי לעבור את האבחון במכון מקצועי, בתהליך הכולל שיחה מקדימה, מערכת אבחון ובה בחנים ושאלונים. בהמשך, המשוחרר לעתיד יוזמן לאחד מארבעת הסניפים של היחידה להכוונת חיילים, שם יוצגו בפניו התוצאות והאפשרויות המומלצות לו. כמו כן, תהיה לכל חייל אפשרות לחזור אל היועץ מספר פעמים במידת הצורך.
"לא סתם אומרים שהחייל המשוחרר מבולבל", אמרה מנהלת היחידה להכוונת חיילים משוחררים במשרד הביטחון, חמדה מרק. "החיילים התרגלו להיות במסגרות כבר מבית־הספר ולאחר מכן בצבא, ופתאום הם יוצאים לאוקיינוס הגדול ועליהם להתמודד עם החיים באזרחות, והקושי הוא עצום. עד אותו הרגע ניהלו להם את החיים ועכשיו הם אדונים לעצמם", הסבירה. "במהלך התהליך נתמקד ברצונותיו ושאיפותיו של החייל. יציגו לו את המוסדות בהם יוכל ללמוד ומה בדיוק הוא יקבל בכל מוסד. ההמלצה תשלב בין המשאבים שיכולים לעמוד לרשותו במסגרת היחידה להכוונת חיילים משוחררים לרצונות שלו ותיתן רוח גבית להתחיל את חייו כאזרח עצמאי".
מדובר בשיתוף פעולה של הקרן והיחידה להכוונת חיילים משוחררים במשרד הביטחון, ושל אגף כוח האדם בצה"ל. "הבנו שעלינו לתכנן יחד עם החייל את השחרור ולהכניס סדר וארגון". לדברי מרק, הוחלט להתחיל את תהליך הליווי לפני השחרור, על מנת שכבר לקראת היציאה לחיים האזרחיים החייל יידע מה הפרק הבא העומד בפניו. "נניח שחייל יבקש להתחיל מכינה אקדמית והוא צריך להשתחרר בנובמבר בעוד הלימודים מתחילים באוקטובר, אז נבקש שחרור מוקדם של עד שלושה חודשים כדי לאפשר לו להתחיל בצעדיו האזרחיים כראוי. יש שיתוף פעולה מלא עם צה"ל בעניין", העידה מרק.
אפליקציה ומוקד חדש
על פי נתוני משרד הביטחון, רבע מתוך הסטודנטים במכללות הטכנולוגיות הם חיילים משוחררים. בעבר לא התקיים שיתוף פעולה עם המכללות הטכנולוגיות, אשר חוות בשנים האחרונות משבר במספר הסטודנטים הפונים לתחומים אלה. "עד לפני שלוש שנים לא עבדו עם המכללות הללו. אנחנו שינינו זאת ולשמחתי הגענו ל-7,000 הנדסאים וטכנאים בשנה הנוכחית, כשלפני שלוש שנים היו רק 3,000. השנה מסתמנת עלייה נוספת. פרסמנו ונתנו גב למכללות הטכנולוגיות שנלחמות על חייהן ועל הרלוונטיות שלהן. מודל החינוך הטכנולוגי קרס בישראל וסגרו את בתי־הספר המקצועיים, והמכללות הן היחידות ששרדו. 7,000 מתוך 27 אלף הלומדים הם חיילים משוחררים. זה לא שהאופציה לא הייתה קיימת, אבל עכשיו היא הפכה לנגישה יותר", הסבירה מרק.
בנוסף, בחודש מארס האחרון הוקם ביחידה מוקד טלפוני למען החיילים המשוחררים, אליו ניתן להפנות שאלות בתחומים שונים. "מבחינתי מדובר בלא פחות ממהפכת שירות", מציינת מרק, "90 אחוז מהפניות המתקבלות במוקד נענות במקום, כשהיעד ששמנו לעצמנו הוא להצליח לענות ל־70 אחוז. לא רק שעונים לך אלא גם משיבים לך מיד על הבקשה וזו בשורה מבחינתנו".
כמו כן, בתוך מספר חודשים יושק יישומון (אפליקציה) חדש דרכו יוכלו חיילים משוחררים לבצע פעולות שונות שכיום ניתנות באתר האינטרנט של היחידה, שהוקם לפני כחודש. "הקמנו אתר חדש ונגיש עם אזור אישי ואפשרויות רחבות כמו הגשת בקשות למלגה. בעוד מספר שבועות נשיק גם דף בפייסבוק ובאמצעותו יוכלו לשלוח פניות ויהיה ממשק ישיר עם החייל המשוחרר", סיפרה מרק.
שם חדש ליחידה
לאחרונה הוחלט לשנות את שם היחידה מ"הקרן והיחידה להכוונת חיילים משוחררים", ל"אגף משוחררים". כיום בתוך היחידה נמצאות הקרן לסיוע נוסף והקרן לעידוד השכלה גבוהה, המאפשרות לממן לחיילים משוחררים ולמשרתי השירות הלאומי מכינה קדם-אקדמית ובזמן המכינה גם בחינה פסיכומטרית. בנוסף למכינה הקדם-אקדמית, ניתן לממן גם לימודים להנדסאים ולטכנאים.
2.2 מיליארד שקלים מתקציב הקרן משמש למענקים, פיקדונות, הקרן לסיוע נוסף והקרן לעידוד השכלה. תקציב נוסף ממשרד הביטחון מאפשר מענקים נוספים שלא במסגרת הקרן כמו פסיכומטרי בהנחות מיוחדות.