בשעה טובה ומוצלחת החזרתם את המדים לצה"ל, הזדכיתם על הנעליים וקבלתם חוגר מילואים. חודשים אתם כבר מתכננים את הטיול הגדול בחו"ל כדי לסדר את הראש ולראות עולם, אבל פתאום אתם נזכרים שבשלוש השנים האחרונות לא באמת קיבלתם משכורת – וטיול עולה כסף. בעצם, בעולם האזרחי הכל עולה כסף, ובשביל כסף צריך לעבוד.
אז מבין כל העבודות למשוחררים, מה הכי עדיף? למכור בעגלות בחו"ל או למלצר במלון? אולי בכלל להיות ברמן, או למצוא עבודה מועדפת בתחנת הדלק ליד הבית? ריכזנו עבורכם כמה אפשרויות טובות לתעסוקה הראשונה שלכם באזרחות: מה מציעה כל אופציה?
מלונאות: לגור בנופש
לרבים מהמשתחררים נדמה שפרוש המילים "עבודה במלון" זהה למילים "ירידה לאילת". אז נכון שחלק לא קטן מתעשיית התיירות בארץ ממוקם בעיר הדרומית, אבל ניתן למצוא לא מעט מלונות גם בתל אביב, ים המלח, סובב כנרת והצפון ואפילו במצפה רמון.
אחד היתרונות המשמעותיים של עבודה בתחום הוא מגורי העובדים, הקיימים כמעט בכל מלון - למעט מאלה של תל-אביב - ומאפשרים למשוחרר הצעיר להשתחרר גם מהמגורים בבית ההורים, תמורת תשלום סמלי לחדר משותף. כל עובד במלון רשאי גם לאכול בחדר האוכל של העובדים שלוש ארוחות בכל יום, עובדה שתחסוך לכם כסף וזמן.
במלון יש מגוון רחב של תפקידים, ולכל אחד מהם תנאי שכר שונים. השכר בתפקידים שאינם דורשים הכשרה כלשהי כמו מלצר, חדרן או חבר בצוות בידור הוא לרוב שכר מינימום, בעוד שבתפקידים הדורשים הכשרה או רמת אחריות גבוהה יותר – כמו קצין ביטחון, פקיד קבלה או מציל - השכר גבוה יותר, כ-24-26 שקלים לשעה. לעבודות אלה תידרש בדרך כלל גם חתימה על חוזה עבודה לפרק זמן ארוך יותר מחצי שנה, אבל ברוב המקרים מדובר בעבודה מועדפת שתזכה אתכם במענק. אחד היתרונות בענף המלונאות הוא אפשרויות הקידום המהירות בתחום - במקרה ותחליטו להישאר.
תחנות דלק: שמן, מים ושוקולד
תחנות דלק יש בכל חור, כך שבטוח תמצאו אחת שקרובה לאזור מגוריכם. מדובר, בגדול, בעבודה קלה ונוחה, במיוחד מאחר וחלק גדול מבעלי המכוניות מעדיפים להשתמש במסלול ה"תדלוק העצמי", מה שדורש מכם רק לוודא ששום נהג לא מתחיל לנסוע כאשר המשאבה עדיין בתוך תא-הדלק של הרכב (כן, זה קורה). מאז הומצאו רשתות חנויות הנוחות של התחנות נעשתה עבודת המתדלקים גם קצת יותר מגוונת, וכיום היא כוללת לצד "לבדוק לך שמן ומים?" גם שאלות כמו "האם תרצה שוקולד במבצע?". השכר הינו לרוב שכר מינימום, אבל מדובר בעבודה מועדפת, שכידוע משדרגת את כל הקונספט של עבודות למשוחררים.
חו"ל: לעבוד רחוק מהבית
אם כבר ממש בא לכם לטוס, אבל מה לעשות שאתם חייבים גם לעבוד – תוכלו לשלב את שני הדברים יחד, ולטוס לעבוד בחו"ל. מספר החברות המציעות למשוחררים טריים עבודות מעבר לים היא עצומה, למרות שאלו מכם שאינם בעלי דרכונים זרים יוכלו בדרך כלל לעסוק באופן חוקי רק במכירות בעגלות בקניונים או במכירת ציורי שמן מדלת אל דלת.
לאחר שבחרתם את המדינה המועדפת עליכם, תזדקקו לוויזת עבודה - תהליך בירוקרטי הדורש זמן וכסף ומשתנה בין מדינה למדינה. אחרי שהשגתם את הוויזה תאלצו לממן מכספכם כרטיס טיסה אל היעד, וזה עוד לפני שדיברנו בכלל על יום העבודה הארוך הצפוי לכם, הנמשך בדרך כלל כ-13 שעות.
אז למה כן? בראש ובראשונה, כסף. אלו מכם שייתפסו את הפרינציפ מהר יוכלו להרוויח סכומים לא מבוטלים, ובמיוחד אם תעבדו בתקופות החגים המקומיות (כדוגמת חג המולד בארה"ב). בדרך כלל, הכסף שתרוויחו נגזר באחוזים מהמכירות שלכם – כך שהצלחה או כשלון תלויה לחלוטין בכם.
לברמן: להיות מלכי הבר
אומרים שאין בחורה על הבר שלא רוצה לסיים את הערב עם הברמן, ואין בחור על הבר שלא התיישב שם כדי לשטוף את העיניים בברמנית. כל בר רציני ידרוש מכל ברמן שהוא יעסיק לעבור קורס ברמנים: הקורס אורך בערך חודשיים וכולל מפגש או שניים מדי שבוע. אפשר לשלם עליו מכספי הפיקדון הצבאי, ובסופו תקבלו תעודת ברמן.
ברים ניתן למצוא בכל הארץ, אך גולת הכותרת היא כמובן הברים הגדולים והמרכזיים בהם מרוויחים יותר כסף. ברים כאלו דורשים גם ניסיון, כך שסביר להניח שתאלצו להתחיל ממקומות קטנים יותר. השכר הינו לרוב קצת יותר מעל המינימום (כ-25 לשעה), אך את הכסף האמיתי מרוויחים מהטיפים.
אבטחה: לטחון שמירות בשביל כסף
עד עכשיו עשית שמירות בצבא, ובמקרה הטוב קיבלת ארוחת ערב קרה שחיכתה לך כשירדת מהעמדה. למה שלא תתחיל לעשות את אותו הדבר בשביל משכורת?
חברות אבטחה שונות פזורות בכל רחבי הארץ, ומציעות מגוון רחב של תפקידי שמירה – אבטחת קניונים ומבני משרדים, סיורים רכובים בערים, אבטחת רכבות וגם כמה משרות שהשתיקה יפה להן כמו אבטחת אישים, עבודה במוסד, בשב"כ וכדומה.
השכר משתנה לפי מקום העבודה והקורסים הנדרשים: הוא מתחיל לרוב מ-26 לשעה בעבור אבטחה עם הכשרה בסיסית, 30-35 לאבטחה הדורשת קורסים מורכבים יותר (כמו בטחון הרכבת וגופים דומים) ויכול להגיע גם לסכומים גבוהים הרבה יותר כאשר מדובר בגופי אבטחה רציניים בעלי דרישות תובעניות.
חברות אבטחה מעסיקות בדרך-כלל רק יוצאי יחידות קרביות ובעלי בריאות תקינה, עם העדפה לבוגרי קורסים פיקודיים. העבודה, ובמיוחד קורסי ההכשרה, הינם פיזיים, וכמעט בכל החברות יש לעבור גם קורס ירי באקדח.
אוניות נופש: שנה מסביב לעולם
מה יקרה אם ניקח עבודה בחו"ל, עבודה במלון וקצת מי ים וגלים, ונזרוק הכל לתוך בלנדר? נקבל את אחת העבודות למשוחררים הכי אטרקטיביות שיש: עבודה על אוניית נופש. כמו בכל מלון, גם באונייה יש מגוון רב של תפקידים שההכשרה לביצועם נעשית על גבי הסיפון. תנאי השכר משתנים בין תפקיד לתפקיד, כאשר השכר הוא לרוב גלובאלי (לפי חודש ולא לפי שעה).
הדגש העיקרי בעבודה על אונייה הוא שפרק הזמן בו תשהו עליה נע בדרך כלל סביב 12 חודשים, בהם לא תרדו מכלי השיט מעבר למספר ימים בכל עגינה – כלומר, לא תוכלו להחליט שלא מתאים לכם ולחזור הביתה באמצע. מצד שני, מאחר וכל הצרכים שלכם מסופקים על האונייה עצמה, כל משכורת שתקבלו מדי חודש תיאגר בחשבון הבנק שלכם במשך כל התקופה - עובדה המבטיחה לכם חסכון נאה עם החזרה לגבולות הארץ. יתרון בולט נוסף הוא שבכל עגינה תגיעו למדינה אחרת, צ'ופר שבהחלט מעצים את החוויה ומגדיל את מספר החותמות בדרכון.