שתי חטיבות החי"ר היותר מתוקשרות של צה"ל מתייצבות זו מול זו: מצד אחד הצנחנים עם הירכית, קורס הצניחה וההיסטוריה הצה"לית שמגיעה עד לכיבוש הכותל. מצד שני הגולנצ'יקים, שסוחבים אחריהם שרשרת ארוכה של גולגולות חיילי אויב. מי ינצח, החומים או האדומים?
היכרות
צנחנים: חטיבת החי"ר של פיקוד המרכז מורכבת מחיילי חי"ר לכל דבר, אבל עם בונוס – מתאמנים גם כדי לצנוח מעבר לקווי האויב (כאילו דה, צנחנים?). מעבר לזה הם גם מתאמנים בהסתערות ממסוקים ומנחתות ובדהירה על האמרים.
גולני: חטיבת החי"ר של פיקוד הצפון היא החטיבה הוותיקה בצה"ל, שההיסטוריה שלה מתחילה עם קום המדינה. ההתמחות שלה היא ההסתערות על גבי נגמ"ש האכזרית, ששמו מתאים לנוסעיו.
סיכום ביניים: שתי יחידות שניצבות ראש בראש בחוד החנית של לחימת החי"ר. תיקו 1:1.
תנאי קבלה
צנחנים: יחידה התנדבותית, שהקבלה אליה דורשת מעבר גיבוש בן יומיים (לבעלי פרופיל 82-97).
גולני: פרופיל 82-97, ללא גיבוש אבל עם תחרות גבוהה – על פי נתוני 2010, גולני היא החטיבה המבוקשת בצה"ל, כשעל כל מקום פנוי בה נאבקים שישה חיילים.
סיכום ביניים: תנאי הקבלה קשים בשתי היחידות – בגולני בגלל התחרות, בצנחנים – בגלל ההתנדבות. יתרון קל לצנחנים המתנדבים, 2:1.
קשה באימונים
צנחנים: ארבעה חודשי טירונות בבא"ח צנחנים "שפיפון", הידוע גם בכינויו "לונה בא"ח" בזכות המתקנים המשוכללים, אולמות הספורט, הספרייה ואפילו האוכל המוצלח. אחרי הטירונות, שכוללת את ההכשרה הבסיסית בנשק ובשדאות, ממשיכים לאימון המתקדם – כחודשיים וחצי של יישום החומרים בשטח, מלחימה אורבנית ועד פשיטה עם האמרים. וכמובן – קורס צניחה. בסיומו של האימון, לאחר מסע כומתה של 90 ק"מ, עולה הפלוגה לגדוד לפעילות מבצעית ולאימונים, ומתפצלת לפלוגות הייעודיות – הפלחו"ד, המבצעית והמסייעת.
גולני: גם לגולני יש "לונה בא"ח" מתקדם בסגנון אמריקאי בבסיס רגבים, בו הם עוברים טירונות של 16 שבועות שהופכת כל נער זב חוטם לגולנצ'יק מורעל. הטירונות מסתיימת במסע כומתה של 50 ק"מ שמסתיים כמובן בצומת גולני, וממנו ממשיכים הלוחמים לאימון מתקדם בן עשרה שבועות, עולים לגדוד לפעילות מבצעית, מסיימים את המסלול ומתחלקים לפלוגות.
סיכום ביניים: מסלול דומה, קשה ומפרך. יתרון קל לצנחנים בזכות מסע הכומתה המטורף. 3:1.
איזה ראש
צנחנים: כחטיבה התנדבותית עם עבר מפואר, וכיחידה שמכירה את הארץ גם מלמעלה, לצנחנים יש קצת אף בעננים. מצד אחד, זו יחידה איכותית שמציבה רף גבוה ללוחמיה, ומצד שני היא יודעת לפנק אותם ולהעניק להם תחושת חשיבות עצמית גבוהה.
גולני: החטיבה מסתובבת כבר שנים עם מוניטין של יחידה בעייתית ועשירה במרידות ובבלגנים, אם כי בשנים האחרונות חלה ירידה משמעותית בתופעות האלה, בזכות טיפול נוקשה. הגולנצ'יקים עוברים אימונים קשים ובלתי מתפשרים כדי להפוך אותם ללוחמים המורעלים ועתירי המוטיבציה שהם בסופו של המסלול.
סיכום ביניים: בשתי היחידות הדרישות גבוהות ומחמירות. בצנחנים יודעים גם לפנק, בגולני יודעים גם לשחרר. נקודה לכל יחידה, 4:2 לצנחנים.
כוכבים נולדים
צנחנים: יונתן גפן, דליק ווליניץ, שלום מיכאלשווילי, עופר שלח, אלירז שדה, דן תורג'מן, עמוס תמם, עוז זהבי (שירת בצנחנים והודח לאחר תקרית ירי בחברון ומשפט צבאי).
גולני: רודריגו גונזלס, שי כהנא, אהוד אולמרט, יובל שטייניץ, דן מנו.
סיכום ביניים: כל יחידה מצליחה להחזיק כמה סלבים ברשימה, בלי יתרון משמעותי. עוד נקודה לכל יחידה. 5:3.
אלופים נולדים
צנחנים: מחזיקים בקו ישיר למטכ"ל. בין הצנחנים המפורסמים שהגיעו גבוה: אריאל שרון, אלי זעירא, יצחק חופי, מתן וילנאי, עמוס ירון, דורון רובין, דורון אלמוג ויצחק "ג'רי" גרשון, רשימה חלקית בלבד. תוסיפו לזה ארבעה רמטכ"לים – רפאל איתן, אמנון ליפקין שחק, שאול מופז ובוגי יעלון – וכמובן את הרמטכ"ל הנוכחי, בני גנץ, פלוס כמה אלופים במטכ"ל (ראש אמ"ן אביב כוכבי, הנספח בוושינגטון גדי שמני).
גולני: גם הגולנצ'יקים המורעלים מכוונים גבוה, ומגיעים לשם: אברהם יפה, מאיר עמית, אסף שמחוני, אהרון יריב, קותי אדם, אורי שמחוני, אורי שגיא, אילן בירן, גבי אופיר, משה קפלינסקי, ארז גרשטיין, אפי איתם ועוד. גולני העמידו גם רמטכ"לים כמוטה גור וגבי אשכנזי, ויתכן שגם הרמטכ"ל הבא יצא משורותיהם – סגן הרמטכ"ל יאיר נווה, או אלוף פיקוד הצפון היוצא גדי אייזנקוט.
סיכום ביניים: שתי יחידות שמאיישות את המטכ"ל בבוגריהן במשך שנים. הצנחנים זוכים בזכות הדומיננטיות ברמטכ"לות. 6:3.
סיכום סופי
שתיים מהיחידות הכי קרביות, הכי אמביציוזיות והכי מוצלחות שיש לצה"ל להציע. התוצאה קצת משקרת, מכיוון שהפערים בין היחידות אינם גדולים, למרות שמדובר בשתי חטיבות שונות בתכלית באופיין ובאופי לוחמיהן. ובכל זאת, לפחות בקרב ההשוואות הזה, הצנחנים ניצחו. סמכו על הגולנצ'יקים המורעלים שהם כבר ידביקו את הפער בשדה הקרב.