בעקבות המלחמה באוקראינה והאבדות של מטוסי קרב מסוג סוחוי SU-30, הודו שהיא המפעילה הגדולה ביותר של המטוס הזה מחוץ לרוסיה, תשדרג את המטוסים שלה, בין השאר כדי שיוכל להתמודד במידת הצורך גם מול מטוסי חיל האוויר הסיני. כך מדווח המגזין Bulgarian Military המסקר את הנעשה בעולם הצבאי.
במאמר שפרסמו נכתב כי בכירים לשעבר בחיל האוויר ההודי, קוראים שלא להסתפק בשדרוג המתוכנן, ולפעול להגדלה משמעותית עוד יותר של מטוס הקרב הזה. על פי הדיווחים, במטוסי סוחוי אלו שיוצרו בהודו תחת רישיון רוסי, קיימות גם מערכות ישראליות.
בכוונתם של ההודים, כך נטען, להתאים למטוסים גם חימושים ישראליים מקדמים, בהם טילי אוויר-אוויר ופצצות חכמות. הודו מתאימה גם אמל"ח אמריקאי למטוסים שלה, בין השאר טילים נגד קרינה מסוג "הארם" שהוכיחו את יעילותם באוקראינה. במקביל, בכוונתם להחליף את מנועי המטוסים למנועים מתוצרת רוסית, שלהם מיוחס חיסכון בדלק.
The Ukrainian military says that paratroopers from the 25th Airborne Brigade shot down Su-25 and Su-30 (Su-30SM) aircraft today. The footage shows the Su-30SM.https://t.co/L08RoEDZ6k pic.twitter.com/Za8QMDIR26
האבדות במלחמה והדאגה בהודו
רוסיה איבדה באוקראינה לפחות 11 מטוסי קרב מהסוג המדובר, סוחוי SU-30 שאותה מפעילה גם הודו. שישה מהם איבדו הרוסים מאש נ"מ וקרבות אוויר. אחד אבד בתאונה והשאר הושמדו על הקרקע, בפעולות של צבא אוקראינה.
מטוס הקרב הזה אמנם נחשב לאחד המתקדמים של הרוסים, אולם בכירים בהודו, המפעילה כ-260 מטוסים כאלו, אמרו לכלי התקשורת כי אבדות המטוסים באוקראינה הם "תמרור אזהרה" עבור חיל האוויר ההודי.
כבר באוקטובר הודו הודיעה כי תשדרג 84 מטוסים מהסוג הזה. בין השאר יותקנו בו חיישני אינפרא-אדום, מכ"ם חדש ומתקדם AESA מתוצרת מקומית. הפרויקט כולו צפוי להימשך כחמש שנים, והכוונה של חיל האוויר ההודי לשדרג בעתיד קבוצה נוספת של מטוסים. התוכניות הן בהנחה שלא יהיו בעיות, בעיקר עם המכ"ם החדש מפיתוח מקומי, ובענייני התקציב.
מי שפחות מתרשמים מהתוכניות, על פי פרסומים, הם בכירי חיל האוויר ההודי, שטוענים שהפרויקט הענק לא יספיק אל מול תרחיש הייחוס העיקרי שלהם, האויב הסיני. מפקד טייסת לשעבר, אמר שהם צריכים לשאוף לשדרוג משמעותי הרבה יותר. כזה שיביא את הסוחוי ההודי למודל ה-SM2 המתקדם ובעל היכולות הגבוהות הרבה יותר, אליו הרוסים כבר שדרגו עשרות מטוסים.
לדברי הבכיר, שדרוג של המטוסים דרך התעשייה הרוסית יהיה מהיר ויעיל יותר, מאשר כזה שיבוצע על ידי התעשייה המקומית. עם זאת, ראש ממשלת הודו נרנדרה מודי, דוחף לפיתוחים צבאיים עצמאיים. גם כאשר מדובר בפרויקטים איטיים יותר, אך זולים ויעילים יותר לתפיסתו מאשר דרך מקורות חיצוניים.