למעלה מ-450 ימים למלחמת 7 באוקטובר ובצה"ל ומערכת הביטחון מדווחים על נתונים מטרידים שמעידים על השחיקה בהישגי המלחמה ברצועת עזה. מהמידע המודיעיני עולה שחמאס כבר הצליח להסתגל למצב החדש למרות המכות הקשות שארגון הטרור ספג ועוד סופג.

חמאס הצליחו לגייס יותר מחבלים רבים ממה שצה"ל מחסל, להתאים את מערך ייצור הרקטות והאמל"ח ואפילו לייצר מסגות פיקוד חדשות ולשמור אלפי לוחמים ליום שאחרי המלחמה, רובם מסתתרים מצה"ל באזורים ההומניטריים ברצועה ובמקומות שצה"ל לא נמצא בהם נכון למועד פרסום זה, כמו עזה העיר, ח'אן יונס ומרחבים נוספים.

בצה"ל מודים שהם כבר נמצאים עמוק במלחמת גרילה ועיקר פעילות הכוחות בעזה הגנתית מול חוליות הטרור. באופן מרומז גם מפנים אצבע מאשימה לדרג המדיני, שלא פעל על פי התוכניות שהם אישרו בעצמם, ומעולם לא אישרו את שלב ג' של תוכניות המלחמה, שמשמעותן יציאת הכוחות מעזה, תקיפות מהאוויר ופשיטות על בסיס מודיעין.

תקיפה בח'אן יונס (צילום: BASHAR TALEB/AFP via Getty Images)
תקיפה בח'אן יונס | צילום: BASHAR TALEB/AFP via Getty Images

מוקדם יותר השבוע פרסם ירון אברהם בחדשות 12 שמערכת הביטחון תדרכה את הקבינט המדיני ביטחוני, ושם נאמר שברצועת עזה יש למעלה מ-20,000 מחבלים מהם כ-9,000 מחבלים בשתי מסגרות חטיבתיות מאורגנות של חמאס, חטיבה צפונית וחטיבה דרומית.

עוד אלפי מחבלים מאורגנים בחוליות קטנות ובנוסף לזה יש כ-4,000 מחבלים במסגרת הג'יהאד האסלאמי וארגוני טרור נוספים. על פי התדרוך של מערכת הביטחון לחברי הקבינט, חמאס מצליח לגייס יותר מחבלים ממה שצה"ל מצליח להרוג ואת זה הוא עושה כמי שעדיין נחשב לריבון שיכול לשלם וגם לספק מזון, לא מעט בגלל השליטה שלהם בסיוע ההומניטרי.

על פי גורמים בצבא, חלק גדול מהמחבלים כמעט ולא משתתפים בלחימה נגד צה"ל ברצועת עזה. בעיקר מי שבמסגרות המאורגנות. זאת במטרה לשמור על כוח גדול של חמאס ליום שאחרי המלחמה. לצורך הזה חמאס גם מקימים מחדש מפקדות, חמ"לים ויכולות פיקוד חדשות, שיהיו המערך הצבאי והשלטוני של ארגון הטרור אחרי המלחמה. רובם מוקמים ופועלים במרחבים ההומניטריים ובאזורים שצה"ל לא נמצא בהם כבר חודשים ארוכים, או בכלל כמו במחנות המרכז.

עיקר הלחימה של צה"ל נגד הפעילות הזו של חמאס נעשית באמצעות מודיעין ותקיפות מהאוויר. רק ביום חמישי האחרון דובר צה"ל פרסם שכטב"מים של חיל האוויר תקפו מרכז פיקוד ושליטה שהוקם במתחם עיריית ח׳אן יונס במרחב ההומניטרי, אחרי שאלה התגלו על ידי אמ"ן ושב"כ. כבר תקופה ארוכה שמתרבות האינדיקציות לכך שחמאס מתעצם בח'אן יונס, שם צה"ל לא תמרן בעצימות גבוהה כבר חודשים ארוכים.

אינדיקציה נוספת לחידוש והתחזקות יכולות הפיקוד ושליטה של חמאס ברצועת עזה, קיבלנו כשצה"ל דיווח השבוע על חיסול של למעלה ממאה מחבלים בלילה אחד על ידי צוותי הקרב של אוגדה 162 בצפון הרצועה. חוליות של עשרה מחבלים ויותר תקפו במקביל את חטיבה 401, גבעתי ויחידות נוספות במקביל לירי פצמ"רים לעבר הכוחות. ומתקפה כל כך גדולה של עשרות רבות של מחבלים באותו הזמן, מחייבת תיאום.

בישראל גם סופרים שיגור רקטות על בסיס יומי במשך שבוע רצוף. זה קורה אחרי חודשים ארוכים שמעזה כמעט ולא הצליחו לשגר רקטות לעבר ישראל, וגם כאן כבר מדובר בנתון מטריד. מה שעוד יותר מדאיג, זה שדובר צה"ל הודיע שחטיבה 4 השמידה ברפיח מתחם לייצור רקטות ואמצעי לחימה.

כלומר אחרי למעלה משנה וחודשיים של לחימה לחמאס עוד יש יכולות ייצור, שאומנם רחוקות מאלה שהיו להם אחרי התמרון הקרקעי, אבל כאלה שעוד מתפקדים וסביר שעברו התאמה למצב החדש כשהם ממשיכים לייצר רקטות, מטעני חבלה ותחמושת באופן מחתרתי, ולספק את זה לחוליות הטרור שלהם.

מתחם הייצור והרקטות, כוחות במרחב (צילום: דובר צה"ל)
מתחם ייצור ורקטות לטווח ארוך שהושמדו ברפיח על ידי חטיבת קרייתי | צילום: דובר צה"ל

העובדה שאחרי כל כך הרבה זמן משמידים מתחם לייצור רקטות ואמל"ח ברפיח שבה צה"ל פועל כבר כמה חודשים, צריכה להטריד את אזרחי ישראל ובעיקר את קברניטי הצבא והמדינה. גם כאן צריך לציין שההערכה היא שמתחמים קטנים כאלה פועלים בעיקר באזורים ההומניטריים ובמקומות שצה"ל לא נמצא בהם. שוב, עיקר הפעילות הצבאית נגד זה היא מהאוויר.

השבוע חיל האוויר דיווח שבחודש דצמבר לבדו בוצעו למעלה מ-1,400 תקיפות ברצועת עזה. רוב התקיפות שבוצעו היו כחלק מסיוע אווירי קרוב לצוותי הקרב שנלחמים בעזה. בין המטרות שהותקפו: חוליות מחבלים, פירי מנהרות, תשתיות תת-קרקע, עמדות תצפית וצליפה ומחסני אמצעי לחימה. נתון שגם מלמד על לוחמת הגרילה בעזה וכמות המחבלים שנלחמים שם, שעדיין מצוידים בהרבה מאוד אמצעי לחימה.

כשמסתכלים על כל זה במסגרת של התמונה הגדולה, די ברור שצה"ל שקע עמוק לתוך מלחמת גרילה מתישה ושוחקת. חמאס מצליח להתגבר על כל המכות הקשות שספג מצה"ל ולהתאים את עצמו ללוחמת גרילה כשהם אפילו חושבים על היום שאחרי.

חשוב להדגיש שצה"ל מצליח לחסל בכל יום עשרות רבות של מחבלים ולהשמיד אמצעי לחימה ותשתיות טרור. הרוב הגדול של המחבלים לא מתעמתים באופן ישיר עם לוחמי צה"ל, ובחודשים האחרונים יש לא מעט מקרים של מחבלים מיואשים שהחליטו להפסיק להילחם והם נכנעו.

אבל בראייה ארוכת טווח המלחמה בעזה מדממת ועומדת במקום, כאשר לא ברור מה היעד הסופי של הדרג המדיני וצה"ל. בכירים בצבא טוענים שהתמונה משוקפת כמו שהיא לדרג המדיני, ולדבריהם המצב כמו שהוא כיום, זה גם מה שהעריכו ותדרכו את הדרג המדיני, ראש ממשלה, שר ביטחון וחברי קבינט כבר לפני מספר חודשים.

עוד טענו שבניגוד לשלב הראשון של המלחמה, בצבא לא יודעים להגיד מה המטרות הסופיות של המלחמה ומה ההגדרות של הדרג המדיני, מה שמשפיע על המצב בשטח ולחימה חסרת תכלית מצד אחד. מהצד השני, חמאס שמסתגל ומתחזק מחדש.

למעשה מה שאומרים בצבא, זה שצה"ל לא יודע מה נקודת הסיום שהוא צריך להביא כדי לייצר לרגל המדינית את כל התנאים לסיום המלחמה והכרזה על ניצחון. משזה המצב, צה"ל עומד במקום בעזה ופשוט מחפש כל יום מחבלים לחסל. הבעיה שכאלה יהיו גם עוד 10 או 20 שנה. ויש לזה מחיר כבד בהרוגים, פצועים ועוד חיילים בפוסט-טראומה. כמובן שגם מחיר כלכלי מאוד כבד ותחומים נוספים שמשפיעים על המדינה.

פעילות כוחות החטיבה (צילום: דובר צה"ל)
צילום: דובר צה"ל