ברצועת עזה מתחולל ביממות האחרונות שינוי. אלו המחאות האזרחיות הגדולות ביותר מאז תחילת המלחמה שמתפרצות נגד שלטון חמאס ובעד סיום המלחמה ברחבי עזה, ומאתגרות את המסגרת המוכרת והשליטה הבלתי מעורערת של ארגון הטרור. גורם ביטחוני בכיר הגדיר אמש (רביעי) את ההפגנות כ"משמעותיות ביותר מאז תחילת המלחמה".

ההפגנות אינן מוגבלות למקום אחד, אלא מתפרסות למספר מוקדים מרכזיים ברצועה, כולל אזורים המוכרים כמעוזי חמאס כמו סג'עייה, ג'באליה וח'אן יונס, מקום מוצאם של האחים סינוואר. אף שהמחאה מאורגנת בחלקה מבחוץ על ידי גורמים אנטי-חמאסיים, האותנטיות שלה מדברת בעד עצמה ומשקפת משבר עמוק בציבור הפלסטיני.

מחאה בעזה, חמאס
מפגינים נגד חמאס (ארכיון)

הסיבות למרד העממי קשורות ישירות למשבר ההומניטרי המחריף ברצועה. חמאס נתפס ככישלון באספקת שירותים בסיסיים לתושבי הרצועה לאחר שהפסיק לחלק את הסיוע. עליות מחירים דרמטיות של מאות אחוזים במוצרים, העדר אספקת מים והתנהלות הארגון במהלך המלחמה כשהוא במנהרות מתחת לקרקע והציבור העזתי סובל, הובילו לזעם עממי שהחל להתפרץ בצורה בלתי צפויה.

המחאות והזעם של הציבור העזתי לא מופנים רק כלפי חמאס, אלא גם כלפי הנרטיב המרכזי של ארגון הטרור, רשת אל-ג׳זירה. הציבור שיצא להפגין מחה על כך שהרשת הפרו-חמאסית לא משדרת ומסקרת את ההפגנות, וכמו כן על כך שלקחה חלק בקידום ארגון הטרור באופן פעיל.

הפגנה נגד שלטון חמאס בקריאה לסיום המלחמה  (צילום: TPS)
ההפגנות בעזה (ארכיון) | צילום: TPS

תגובת חמאס למחאות מעידה על אי-שקט בארגון. ארגון הטרור הקיצוני מנסה להשתיק את ההתקוממות באמצעים שונים אך מתחת לסף האלימות, שכן הוא חושש שתגובה ביד קשה כלפי המפגינים רק תגביר את הלהבות ותוביל להתקוממות רחבה. אופי ההתמודדות וההכלה של הארגון כוללים ירי רקטות של הג'יהאד האיסלאמי לעבר ישראל מאזורים בהן מתוכננות הפגנות עתידיות, במטרה לגרום לתגובה ישראלית והפצצה שתדכא את ההפגנות. בנוסף, חמאס מאיים על מפגינים באמצעות "גורמי ביטחון" של הארגון, וגיוס ראשי חמולות להוקעת המחאה והסטת הזעם כלפי ישראל.

אירוע נוסף שמסמל את עומק המשבר התרחש השבוע בבית החולים אמל, שם התעמתו מנהלי בית החולים עם חמאס, תוך שהארגון מאיים בתגובה על אלה המנסים להרחיקו. האירוע הגיע אף לכדי אלימות פיזית בין הצדדים. זהו סימן נוסף למתיחות הגוברת בין הארגון לאוכלוסייה האזרחית.

עזתים מפגינים נגד חמאס והמשך הלחימה
תהלוכת מחאה בעזה (ארכיון)

המחאות מסמנות נקודת מפנה אפשרית, שבה האוכלוסייה הפלסטינית מתחילה למרוד בהנהגת ארגון הטרור. חמאס, הנמצא במצוקה, מנסה לשלוט בהתפרצות הזעם תוך חשש מהסלמה שתחרוג משליטתו. ישראל, מצידה, עוקבת מקרוב אחר ההתפתחויות, כאשר גורמים ביטחוניים רואים במחאות התפתחות משמעותית המאתגרת את שלטון חמאס, והשאלה הנותרת היא לאיזו עוצמה הלהבות יגיעו.