לא רק ירי רקטות מעזה ותגובה של צה"ל, בימים האחרונים נרשמו מספר אירועים בטחונים חריגים. באמצע השבוע שעבר הודיע צה"ל על מטוסי קרב של חיל האוויר שיירטו כלי טיס בלתי מאויש שטס מעל רצועת עזה ויומיים לאחר מכן דווח על ירי נ"מ מעל שטח לבנון לעבר כטב"מ של צה"ל. שני אירועים דומים שהובילו לפרסומים זרים שונים.
באירוע הראשון מעל שמי עזה חלק מהפרסומים הזרים פרשו זאת כשינוי מדיניות של ישראל – מטוסי קרב ליירוט כלי טיס בלתי מאוישים, במקום באמצעות סוללות טילי פטריוט.
אבל האמת היא שלא מדובר בשינוי מדיניות אלא בהחלטה מבצעית שלוקחת בחשבון את סוג האיום, האמצעי בו אפשר להגיב ומה יהיה היעיל יותר מבין האמצעים.
https://t.co/cdme3ixD8D H ισραηλινή Αεροπορία ανακοίνωσε ότι μαχητικά της αεροσκάφη κατέρριψαν ένα μη επανδρωμένο εναέριο όχημα (UAV) που πετούσε σε ασυνήθιστο ύψος πάνω από τη Λωρίδα της Γάζας. Το UAV πέταξε για τέσσερα χιλιόμετρα πάνω από τη Λωρίδα και τα F-15 στάλθηκαν για ... pic.twitter.com/pBOK0aaS1K
בזמנו, כשטייס קרב סורי חדר מגבול הגולן מטוסו הופל על ידי סוללת טילי פטריוט, כטב"מ האיראני שחדר בעבר לישראל הופל על ידי מסוק אפאצ'י והיו מז"לטים של חיזבאללה שהוחלט להפיל עם מטוסי F-16.
גילוי של מטרה, סיווג ולבסוף ההחלטה האם יש צורך להפעיל נגדה כוח אש, זה תהליך שקורה על בסיס כמעט יומי במערך הבקרה של חיל האוויר ובעמדת ה"שולט" במפקד החיל שבקריה. מדובר על ממוצע של 700 אירועים כאלו בשנה.
מנהל מכלול (בקר ומש"ק בקרה) הם שמחליטים אם להזניק מטוסי יירוט או מסוקי קרב לעבר איום, או להכניס את סוללות הטילים של מערך ההגנה האווירי לכוננות. זה קורה כאשר המכלול של מערך הבקרה מחבר את ה"בור" של חיל האוויר לתמונת המצב ומסייע להם לקבל את ההחלטה הפיקודית.
ומה קורה כשאר מדובר בכלי טיס של ישראל? ביום חמישי האחרון היה ניסיון ליירט כטב"מ "זיק" של חיל האוויר על ידי חיזבאללה. בפרסומים זרים נטען שירי הנ"מ לעבר הכטב"מ הישראלי בוצע בכלל על ידי מערכת הגנה אווירית "חורדאד" איראנית.
Source: #Israel|i Hermes 450 downed over Lebanon by #Iran|ian #Khordad missile system pic.twitter.com/SHBEFMOmuN
למרות הדיווח, ספק אם מערכת כזו נמצאת בלבנון וירתה על כלי הטיס הישראלי. מדובר במערכת גדולה מאוד, משגרים שמוצבים על משאיות או כלי משוריינים, מכ"ם גדול וקרון בקרה. לא משהו שאפשר להבריח או להסתיר בקלות.
אכן, היו מספר ניסיונות של האיראנים להבריח את המערכת לידי חיזבאללה בלבנון, אך ככל הידוע הם לא צלחו והמערכת מוצבת בסוריה.
בצבא מעריכים שחיזבאללה ירה על הכטב"מ הישראלי בלבנון טיל כתף ישן מסוג SA-7 שנועד לסייע לכוחות יבשה להגן על עצמם מפני תקיפות אוויריות. לחיזבאללה יש אלפים כאלה וקל לשגר אותם בחשאי, משום שמדובר בלא יותר מאשר צינור גדול שלוחם בודד מפעיל.
מנגד יש לציין שהגובה המקסימלי שמיוחס לטיל הזה הוא 8,000 רגל, כשכטב"מ הזיק הישראלי יכול להגיע ל-18,000 רגל. סביר שחיזבאללה ידעו שלא יצליחו להפיל את המטוס הישראלי ורצו להעביר מסר.
כבר כמה שנים שחיזבאללה ולבנון מתלוננים על טיסות חיל האוויר בסיס יומי לצורכי איסוף מודיעין, אך לארגונו של נסראללה טילי נ"מ כבדים וגדולים יותר ובמידה וירה אותה, זה יהיה ניסיון אמיתי להפלת מטוס ישראלי.