מאז תחילת המלחמה הגביר חיזבאללה בהדרגה את כמות השיגורים שלו והרחיב את טווח האש לעבר צפון מדינת ישראל. על הרקע הזה עולה השאלה כמה רקטות וכטב"מים יש לארגון הטרור של חסן נסראללה ולמשך כמה זמן יוכל להמשיך לשגר בקצב של עשרות ואף מאות שיגורים ביום.

צריך להתחיל בשורה התחתונה, מספר הרקטות, טילי השיוט והכטב"מים שבידי חיזבאללה מאפשרים להם להמשיך ולשגר בקצב גבוה, לתקופה המוערכת בשנה וגם הרבה יותר.

על פי הערכות המוסכמות, לחיזבאללה יש כ-140 עד 150 אלף רקטות ועוד כ-60 אלף טילים, כלומר מדויקים כמו למשל טילי שיוט. אמצעי לחימה שהאיראנים סיפקו לארגון הטרור בלבנון לאורך שנים. ניתן להעריך שאמצעי הלחימה ממשיכים לזרום למחסנים של חיזבאללה בלבנון, בעיקר טילים, כטב"מים וטילי נ"ט.

יכולת שיגור של אלף רקטות ביום לזמן ממושך

הנתון החשוב הוא יכולת השיגור, שעל פי מערכת הביטחון מגיעה ליכולת של כאלף רקטות וטילים ליממה. חודש מאי היה חודש שיא שבו חיזבאללה שיגר אלף רקטות. חישוב פשוט מלמד שזה אומר שהם יכולים להילחם בקצב שיא במשך חצי שנה, והם רחוקים כמובן מקצב השיא, כך שנכון להיום, הם יכולים להילחם הרבה יותר משנה בקצב השיגורים הנוכחי.

זה חישוב שטחי שנועד להסביר שניהול מלאי החימושים (מה שמכונה "כלכלת חימושים") הוא לא מה שיעצור את חיזבאללה ואת האיראנים. מה שיעצור אותם הוא הסכם או מהלך צבאי, שיביא להסכם.

אם ישראל תחליט ללכת קודם כל למהלך צבאי שיביא להסכם, המחיר לעורף הישראלי יהיה כבד מאוד. ביום חמישי השבוע, כנקמה על חיסול טאליב סאמי עבדאללה, המפקד הבכיר ביותר בארגון הטרור שחוסל בלבנון מאז תחילת המלחמה, חיזבאללה שיגר רקטות לטווח הארוך ביותר מפרוץ הקרבות, לטבריה. מדובר במרחק של כ-30 ק"מ מהגבול. טווח שדורש שימוש ברקטות לטווחים קצרים מהם יש לחיזבאללה עשרות אלפים ולא ברקטות לטווח בינוני וארוך.

לחיזבאללה כ-30 אלף רקטות זילזאל-1 וזילזאל-2 בעלות טווח של כ-200 ק"מ ויותר ועוד אלפי רקטות מסוג פאתח 110 להן טווח של כ-300 ק"מ כמו גם טילי סקאד. את הטילים האלה חיזבאללה ישגר במהלך עימות מלא לעבר תל אביב וערי המרכז, והמשמעות של זה עלולה להיות שיתוק חיים של מיליוני ישראלים והשפעה כלכלית אדירה, כשהכמות מאפשרת להם לעשות את זה למשך זמן רב. כניסה של צה"ל רק לדרום לבנון, לא תעצור את השיגורים של הרקטות האלה.

צריך לומר שכבר במלחמת לבנון השנייה חיל האוויר הישראלי הצליח להפתיע, כשפגע באופן קשה מאוד במאגר הרקטות לטווחים ארוכים. מאז חיל האוויר שיפר את היכולות שלו, אבל גם חיזבאללה, כולל כאמור את הכמות. לפי הערכות חמורות יותר, לחיזבאללה יש כיום 70 אלף טילים ורקטות לטווח בינוני וארוך.

אחד הטילים העיקריים והמטרידים של חיזבאללה זה ה-M-600 ("תשרין") שמבוסס על טיל הפתח-110 האיראני. הטיל מיוצר בסוריה ומוחזק בבתים של אזרחים לבנונים. הוא מגיע לטווח של 250 קילומטרים ויכול לשאת ראש נפץ של חצי טון מזה לפחות 250 ק"ג חומר נפץ.

ישגרו אלפי רקטות ביום? מחבלי חיזבאללה בלבנון (צילום: ANWAR AMRO/AFP via Getty Images)
מחבלי חיזבאללה לצד משגרים בלבנון | צילום: ANWAR AMRO/AFP via Getty Images

מדובר בממדי ההרס ברדיוס של עשרות מטרים מהמטרה. ומה במטריד במיוחד, זה שמדובר בטיל שעבר דיוק במסגרת הפרויקט של איראן וחיזבאללה, שאותו ישראל ניסתה לעצור במשך שנים במסגרת תקיפות המב"מ בסוריה.

הערכות: ברשות חיזבאללה כ-2,000 כלי טיס

גם בתחום הכטב"מים אין חדשות טובות בהקשר הזה. לחיזבאללה יש ניסיון מבצעי ארוך שנים בהפעלה של כלים לא מאוישים. חדירת הכטב"מ הראשון מלבנון תועדה כבר בשנת 2004, ומאז המספרים גדלו דרמטית. שוב בסיוע האיראנים.

בישראל מעריכים שיש לחיזבאללה כ-2,000 כטב"מים מסוגים שונים לתקיפה, "מתאבדים" ולאיסוף מודיעין. אם בעבר הארסנל התבסס בעיקר על הברחות מאיראן, בשנים האחרונות טהרן בנתה בלבנון תשתיות לייצור כטב"מים כך שהמספר הזה ממשיך לעלות גם במהלך המלחמה. וכמו בתחום הרקטות והטילים, לא המלאי הוא מה שיעצור את חיזבאללה.

נפילה בצפון (צילום: מתוך תיעוד שעלה ברשתות החברתיות, שימוש לפי סעיף 27א' לחוק זכויות יוצרים)
תקיפת כטב"מ של חיזבאללה | צילום: מתוך תיעוד שעלה ברשתות החברתיות, שימוש לפי סעיף 27א' לחוק זכויות יוצרים

כמו שצה"ל לומד את האויב, צריך להגיד שגם הוא לומד אותנו ואת נקודות התורפה. וניתן לראות את זה בחדירות הרבות של כלי טיס שלא התגלו ובפגיעות שלהם במטרות ישראליות. חיזבאללה גם ממקד את התקיפות שלו בסוללות של מערך ההגנה האווירית של ישראל ובמערכות מכ"ם ותצפית, במטרה "לעוור" את צה"ל ולפגוע במערך ההגנה. גם צה"ל לומד את הצד השני ואף מפתח יכולות חדשות בסיוע התעשיות הביטחוניות, חלק מהן מסווגות במיוחד ומפותחות בזמן שיא.

אמנם מלחמה בהיקף מלא תביא להיקפי אש חסרי תקדים. אבל בצה"ל אומרים שוב ושוב שמהלך כזה יביא לתשובה התקפית ולא הגנתית, כזו שתפגע קשה מאוד בחיזבאללה וגם במדינת לבנון. בישראל נותנים כל העת את הסיכוי גם להגיע לפתרון בהסכם מדיני, מבלי שיהיה צורך לבחון את שלל האיומים.