מאז השבת השחורה של 7 באוקטובר ובהמשך בתמרון הקרקעי ברצועת עזה, צה"ל תפס כמות אדירה של אמצעי לחימה (אמל"ח). מאות רבות של רובי קלצ'ניקוב, מקלעים, מטולי RPG עם פצצות מסוגים שונים ובהם תרמובארים (דלק-אוויר), מטענים ועוד.
רק הבוקר (שלישי) הודיע צה"ל כי לוחמי צוות הקרב של חטיבת בית הספר לחי"ר פשטו על תשתית טרור הממוקמת במרחב מפעל בטון שבצפון רצועת עזה. במהלך הפשיטה השמידו הלוחמים פירי מנהרה שנמצאו בתוך המפעל ואותרו אמצעי לחימה שונים, ביניהם רימונים, רובי קלצ'ניקוב, מטענים, RPG, וציוד נוסף.
חלק גדול מהנשק הושמד עוד בשטח, חלק ניכר ממנו נתפס על ידי "יחידת השלל" של צה"ל שאחראית על האחסון וגם על בחינת אותם אמצעי לחימה, שמהם ניתן להפיק מידע. בהמשך ישראל, כפי שקרה בעבר, גם תמכור חלק מהנשק הזה.
היחידה לפינוי שלל (יחפ"ש) זו יחידת מילואים ברובה, שהיא זאת שאחראית על ניהול וקליטת ציוד שמוצאים כוחותינו בזמן פעילות או לחימה. הם אוספים את מה שהאויב משאיר אחריו בזירת הלחימה כדי ללמוד לעומק על יכולותיו, מה שמעניק יתרון ללוחמי צה"ל ובנוסף, השלל יכול ללמד כל מיני דברים שמעניינים את ישראל, למשל מאיפה הנשק הגיע ובאיזו דרך. בלא מעט מקרים צה"ל חלק את המידע שאסף עם מדינות נוספות.
הטיפול באמל"ח שנתפס על ידי צה"ל תלוי מאוד ברמת העניין. חלק מהאמל"ח מושמד עוד בשטח וחלק מושמד אחרי שנאסף ונבדק על ידי מומחים בתחום. לא מעט מהאמל"ח שצה"ל תפס ב-7 באוקטובר ומאז התמרון הקרקעי נשלח לאחסנה במקומות שלא ניתן לפרט היכן הם. שמירת אותם כלי נשק תלויה גם היא לא מעט ברמת העניין של כל מיני גופים בארץ ובעולם.
אגב, מעניין לציין שהיחידה מעולם לא תפסה מידי האויב נשק אמריקאי, משהו שהם נשאלים עליו לא מעט. כל הנשק שהיחידה מצאה הוא מתוצרת רוסית, סינית וצפון-קוריאנית וכן מאיראן. אחרי שאותו נשק נלקח בידי אנשי היחידה, נעשה מחקר בניסיון להבין את המסלול שאותו נשק עשה עד שהגיע לעזה למשל.
לא מעט אמל"ח שישראל אספה נבדק ועבר מחקר גם על ידי גופים רלוונטיים של מדינות מערביות, כשגם הן מתעניינות במידע על מסלולי הברחת הנשק, לצורך סיכול.
לאורך השנים ישראל תפסה כמות שלל אדירה בשדות הקרב השונים ובסיכול פעילות טרור. לא מעט מכלי הנשק האלה שנתפסו, נמכרו בהמשך למדינות וגופי ביטחון שונים. הדבר מסייע לישראל ביצירת קשרים ובמקרים אחרים, גם לבצע מכירת נשק בפרופיל נמוך (חתימה נמוכה). זאת בנוסף ליכולת של ישראל למכור נשק למדינות שנמצאות ביחסים טובים ומפעילות נשק מתוצרת דומה.
כלי הנשק שנלקחים שלל מאפשרים לצה"ל להראות ללוחמים ובעלי מקצועות רלוונטיים כיצד זה נראה ואיך זה עובד. למשל אמצעי נ"ט (נגד טנקים) שנתפסו ונחקרו מאפשרים לסייע בהכשרת לוחמי שריון, אמצעי חבלה, שרובם מושמדים מאוד מהר בשטח ומוקשים, מסייעים בהכשרה של לוחמי הנדסה (וצה"ל בכלל).
את הלוחמים מלמדים באמצעות השלל על יתרונות וחסרונות, כיצד אותו אמל"ח פועל ואיך ניתן לפעול נגדו או להתגונן מפניו. תפיסת כלי נשק מאפשרת הכשרה על פי פרטים טכניים מדויקים, באופן הרבה יותר אפקטיבי.
צה"ל מחזיק בין השאר מאות רובי קלצ'ניקוב שנתפסו מאז פרוץ המלחמה, ובאופן מעניין מעטים מהם דומים אחד לשני. כל מחבל התקין אמצעים טקטיים שהיו נראים לו, או ששינה את כלי הנשק על פי סוג של "וואסח".
ישנו נשק יקר מאוד, יוקרתי ומיוחד - המיקרו קלאץ'. כמעט ואין כאלה בעזה. לכן מה שמחבלים עשו זה לנסר ולקצר את הקנה של הנשק שלהם, ולשנות לו את המתפסים. זה נראה נשק מיוחד של יחידת עילית. אבל בפועל, פגעו בנתונים הטכניים שלו והפכו אותו לנשק גרוע. כאלה נתפסו לא מעט. לא ניתן ללמוד מהם על יכולות טכניות, אבל כן על זה שהוואסח מעניין את המחבלים לא פחות.