פעולת צה"ל אתמול (שני) בג'נין, לא הייתה שונה מעשרות ואף מאות הפעולות שהצבא ביצע בשנה האחרונה. גם המטענים שהתפוצצו שם לא היו חדשים. רק שהפעם הם פגעו והצליחו לחדור את הרכב הממוגן, הפנתר, שנחשב לחדש. המטען ומספר הפצועים העלה שוב את הדרישה למבצע צבאי בשומרון.
על אף השיח סביב מבצע כזה, מי שהקשיב אתמול לבכירי הצבא, דובר צה"ל ובכירי מערכת הביטחון, שמע מהם מסר ברור, שהם לא מעוניינים במבצע צבאי. שמבצע כזה לא ישנה את המצב בשטח וגם לדבריהם: "אתה יודע איך אתה נכנס למבצע כזה, לא איך אתה יוצא ממנו".
בתקופה האחרונה, צה"ל יצר מספר תוכניות ודרכי פעולה למבצע צבאי בצפון השומרון. שר הביטחון יואב גלנט, אף הורה לצבא להכין מבצע כזה ולהציג לו לאישור. גורם בכיר במערכת הביטחון אמר בשיחה עם mako ששר הביטחון אישר את המבצעים שהרמטכ"ל, רב-אלוף הרצי הלוי הציג לו עם בכירים נוספים.
עם זאת מבחינת בכירים במערכת הביטחון, "האקדח מונח על השולחן" אבל אין הגיון מבצעי להשתמש בו. מבצע כזה שיכול להסתבך, עלול להסלים עד לרקטות מעזה ואף רחוק משם. בכיר במערכת הביטחון אמר שאין לישראל אינטרס להיכנס לעימות עם הפלסטינים, ואף הדגיש כי יש צורך להפריד בין המחבלים, על פי הערכה מאות רבות בצפון השומרון, לבין האזרחים הבלתי מעורבים.
גורמים בצה"ל מקווים שהדרג הפוליטי לא ייאלץ אותם לצאת למבצע בניגוד לעמדתם. החשש הזה הביא את בכירי הצבא ומערכת הביטחון להתבטא בנושא בשיחות סגורות. תוצאת הפעולה אתמול (שני) בג’נין העלתה את השאלה בדבר מידת השליטה הישראלית בגזרה. ג'נין הפכה למוקד טרור משמעותי, שם כל הארגונים פועלים יחד ואף מקבלים סיוע מבחוץ, מאיראן וחיזבאללה.
ההתפתחות בשטח שמחייבת שינוי
הפעולה אתמול הייתה שגרתית באופן מוחלט. דומה מאוד לפעולות קודמות. כוח מיוחד, מסתערבים במקרה הזה, נכנסו בחשאי. ביצעו מעצר ואז כשנחשפו נכנס הכוח הגלוי. אותו הדבר מאות פעמים. עד השעה חמש בבוקר, גם לא היו אירועים חריגים. רק שאז הם עלו על מטען, שמונה לוחמים מיחידות עילית נפצעו והכל השתנה, לכאורה.
גורמים בצה"ל דוחים בשלב זה טענות ל"לבנוניזציה" של השטח בג'נין. כביכול הפיכה שלו לכזה שמזכיר את מה שהיה בתקופת רצועת הביטחון בדרום לבנון. אבל גם הם מבינים שהאירוע בו המחבלים ביצעו ניתוח שטח, הניחו מטען גחון וחדרו רכב ממוגן, מזכיר מאוד את לבנון ולא במקרה. ארגוני הטרור בג'נין קיבלו הדרכה וסיוע בהכנת המטען ולא פחות חשוב באופן ההפעלה שלו.
לכן גם אם צה"ל לא ייצא למבצע אלא ימשיך בפעולות המעצרים של המחבלים בשומרון, בשטח יש שינוי מצב מטריד שמחייב את הצבא להתייחס אליו ולמצוא לו פתרונות חדשים.