חיילי מילואים שמשרתים במוצב פגה שבעוטף עזה, התלוננו על כך שלפני חג הפסח הגיעו נציגי הרבנות הצבאית, נעלו בחדר את כל הקטניות והשאירו אותם עם מזון מצומצם לחג. "נעלו אורז, חומוס ודברים מהסוג הזה. בגלל זה בקושי יש מה לאכול ואנחנו נאלצים לאכול מנות קרב".

חייל מילואים נוסף סיפר ש"במקביל יצאה פקודה צה"לית שמתירה קטניות למי שחצה את הגדר בצד העזתי. מסתבר שפתאום ההלכה יודעת להיות גמישה. מי שנמצא בתוך הרצועה קיבל פטור מהאיסור על קטניות ומי שנמצא בתוך שטח ישראל, בעוטף, לא קיבל את הפטור לאיסור קטניות, שזה גם משהו מאוד לא ברור", הוסיפו חיילי המילואים.

חייל נוסף סיפר: "גם ככה מבאס לסגור חג ולעשות את ליל הסדר בצבא, ביקשתי לראות את הפקודה אבל עד היום אף אחד לא הראה לי אותה". גורם צבאי הסביר שמדובר שבהוראות שכתב רב היחידה חלה טעות והדברים דויקו וחודדו. בעיקר הבדלה בין המטבח המרכזי לצריכה אישית. למרות זאת חלק מסוגי המזון עדיין נאסר לשימוש ביחידה. 

הכוחות ברצועה (צילום: דובר צה"ל)
פעילות כוחות צה"ל ברצועת עזה | צילום: דובר צה"ל

עוד טוענים גורמים צבאיים שבהנחיות ההלכתיות לחיילים, המתייחסות לחיילים שנמצאים מעבר לגדר בזמן לחימה עצימה, וכאשר שיטת ההזנה מתבססת על מנת קרב, מותר הלכתית גם לאשכנזים לאכול מוצרים המכילים קטניות ממבחר הפריטים המצויים במנה זו. ולכן ההבדל בין החיילים שנמצאים מחוץ לגדר או בשטח הארץ.

אחד מחיילי המילואים בפגה אמר: "למה כולם צריכים להתנהל על פי נוהל מחמיר של קבוצה שהיא לא הרוב. שיעשו להם התאמה במטבח כמו שעושים לצמחוניים או טבעוניים. הרי לא הגיוני שבגלל כמה טבעוניים כל המטבח יעבור להיות טבעוני, אותו הדבר כאן. מדובר במסורת והם כופים אותה על כולם".

תגובת דובר צה"ל: "המזון שמוגש בבסיסי צה״ל הינו ללא קטניות על מנת לאפשר לכלל החיילים לאכול. למרות הנ"ל, חיילי צה״ל מורשים להכניס קטניות באופן פרטי לצריכה אישית, חנויות השק״ם מוכרות מוצרי קטניות וכן במנות הקרב ישנם פריטים המכילים קטניות".