"אני אומר לכם, שהאיראנים שוקלים כעת לפגוע גם במונדיאל בקטאר. הם חוששים מתגובת הקטארים. המגמה הזאת מצדם תימשך". האזהרה הזו הגיעה אתמול (שני) מראש אמ"ן, אלוף אהרון חליווה, כשדיבר בכנס המכון למחקרי ביטחון לאומי INSS.
מי שבלי ספק שמעו את דבריו של ראש אמ"ן, הם מפקדי צבא קטאר שמתוחים עד לקצה במטרה לאבטח את המונדיאל, אליו הגיעו תיירים רבים מרחבי העולם, כולל ישראלים. נדגיש שגם על פי ראש אמ"ן, האיראנים עצמם לא החליטו וכרגע נמנעים מלפגע בזמן המונדיאל. אולם מבחינת הצבא וגופי הביטחון בקטאר, אין להם כוונה לקחת סיכון.
הבעיה שלקטאר יש צבא זעיר למדי וזה מקשה עליהם את ההתמודדות והמשאבים האדירים שנדרשים באבטחה של אירוע ענק כמו המונדיאל. אוכלוסיית קטאר מונה 1.8 מיליון תושבים מהם רק כ-280,000 הם אזרחים קטארים שגם הם מורכבים משבטים שונים. כל השאר הם עובדים זרים, רובם מפקיסטן, הודו ונפאל.
מהנתונים האלה ניתן להבין שלמרות העושר הרב, אין לקטאר אפשרות להעמיד צבא שידע להגן על המדינה מול איום רציני לאורך זמן. צבאה הקטנטן של קטאר מונה רק כ-12,000 חיילים, מהם קצת יותר מ-8,000 בזרוע היבשה ופחות מ-2,000 בצי הימי, עם נתון דומה בחיל האוויר. מנגד יש להם תקציב ביטחון אדיר המוערך בכ-8 אחוז מהתוצר הלאומי הגולמי שלהם.
מטוסים מתקדמים וטייסים זרים
התקציב הגדול, האיומים והמחסור בכוח האדם הובילו לכך שקטאר משקיעה בעיקר בזרוע אווירית מתקדמת ומערך הגנה אווירית חזק. כיום יש להם 27 מטוסי קרב מסוג ראפאל (ישנה הזמנה של עוד כמה יחידות) ו-9 מטוסי מיראז'-2000, שני הדגמים מתוצרת צרפת.
בעוד כשנתיים וחצי ישלימו בקטאר את הרכש ואספקה של 36 מטוסי F-15QA, הדגם המתקדם ביותר של מטוס הקרב המוכר, כאשר ארבעה מהם כבר סופקו להם. עוד ישלימו בקרב אספקה של 24 מטוסי יורופייטר טייפון. עם תום ההצטיידות, הם יהפכו לאחד מחילות האוויר המתקדמים והחזקים באזור.
استعدادات السرب الثاني عشر المشترك بين القوات الجوية الأميرية القطرية والقوات الملكية الجوية البريطانية لطائرات التايفون "الذاريات" لتأمين بطولة كأس العالم pic.twitter.com/vw9bpjZm3f
לכל זה יש להוסיף גם 24 מסוקי קרב מסוג AH-64E עם יכולת ליירט מגוון כטב"מים איראניים. בתחום מערך ההגנה האווירית, הקטארים רכשו מארה"ב 12 משגרי טילים מסוג THAAD ליירוט טילי שיוט. זאת בנוסף למערכת אמריקאית שנמצאת שם באופן קבוע. ברשותם גם 11 משגרי טילי פטריוט, בעלי יכולת ליירט מטוסים ללא טייס וטילים.
במדינה רשת מכ"מים שכבר משולבת ברשת של ארה"ב באזור ובקרוב היא תהיה, ככל הנראה, גם חלק מברית ההגנה האווירית האזורית שעשויה לקום ולכלול גם את ישראל. הקטארים הזמינו מארה"ב גם שלושה מטוסי גילוי והתראה, שישפרו את היכולת בתחום הזה, עבורם ועבור מדינות הברית.
הבעיה של הקטארים, ממש כמו של השכנה שלהם סעודיה, שיש לצבא הקטארי מחסור בכוח אדם איכותי בעיקר בתחום האווירי, הימי והטכנולוגי. לכן הם נאלצים להסתמך באופן נרחב על שכירים מחו"ל.
בחיל האוויר הקטארי ניתן למצוא טייסים מארה"ב, בריטניה ומפקיסטן. כך גם בשאר הזרועות. בשנים האחרונות הם פעלו לצמצום מספר הזרים בצבא, אך ברמת הפיקוד יש בעיה, כאשר קצין מדרגת סא"ל ומעלה חייב להיות חלק מבית המלוכה. מה שמגביל קידום של קצינים על פי כישורים מקצועיים.
חיילים פקיסטנים וטילי פטריוט
המונדיאל ורמת האיום אילצה את הקטארים לייבא עוד אנשי צבא ממדינות רבות. לאחרונה דווח על כ-5,000 חיילים שהגיעו מפקיסטן, כדי לסייע באבטחה של המשחקים. ההערכה היא שהגיעו עוד אלפים ממדינות נוספות.
עוד דווח שגם בריטניה שלחה לשם כוחות משלה. מעבר לזה, בתחומי קטאר נמצא גם אחד מהבסיסים הגדולים של ארה"ב באזור, ובו מוצבים כ-10,000 חיילים, סוללות טילי פטריוט, THAAD ומערכות נוספות בהן גם מטוסי קרב, הפצצה ומטוסי בקרה.
מאז ומעולם קטאר פעלה במישורים מנוגדים, קשרים עם איראן אבל גם עם ארה"ב, קשרים עם ישראל וגם עם חמאס. נראה שקלף הביטוח הקטארי יגיע בעיקר מהאזור הזה. כפי שאמר ראש אמ"ן, באיראן יודעים היטב שאם יחליטו להוציא לפעול תקיפה בזמן המונדיאל, הדבר יביא לתגובה חריפה מצד הקטארים, ויתכן שגם מצד חלק לא קטן מהעולם.