האירוע בו תועד חייל צה"ל משמיע אמירות פוליטיות ("בן גביר יעשה פה סדר") וחייל אחר מכה פעילי שמאל, היה נקודת ציון שלילית להשפעה של הוויכוח הפוליטי בציבור הישראלי על צה"ל. החיילים הושעו, הרמטכ"ל גינה ופרסם איגרת, אך הנושא ממשיך להעסיק את הצבא ואנשיו.
שלא לייחוס, כמה קצינים שחלקם בכירים וששוחו עם mako, מסמנים את פרשת אלאור אזריה כקו פרשת המים של צה"ל והפוליטיקה. "גורמים פוליטיים השתמשו בצבא וניגחו אותנו כדי לקדם את עצמם", אומר אחד הקצינים שטוען זאת. "הפיצו הרבה מאוד פייק, למשל בנושא הוראות הפתיחה באש".
לטענתו של אותו קצין, "אומרים שהאמון בצה"ל נמצא בירידה. זה נכון אבל לא מהסיבות שמסמנים. זה קרה כי סימנו קצינים כבוגרי וקסנר ושמאלנים וזה חלחל לחיילים ולמפקדים הזוטרים".
מנגד, טוען קצין אחר, "כשאתה מסמן קצין כמתנחל או כחובש כיפה, כ"אחד משלנו" אתה מפריד אותו משאר המפקדים וכאילו אומר: "הוא שומע ומקשיב לנו לפני שהוא מקשיב לצבא". יש קצינים בכירים שההחלטות שלהם מושפעות מהדעות הפוליטיות והמגזר ממנו הגיעו".
"מה שקורה בתקשורת מחלחל"
גורמים בכירים בצבא מזהירים שהפוליטיקה כבר נמצאת עמוק בתוך שורותיו. שהחיילים מושפעים ממנה ויותר מכך, לטענתם, כבר יש מתיחות בין קצינים מהמגזרים שונים. "זה קורה כי מה שמפורסם בכלי התקשורת מחלחל פנימה".
"צה"ל הוא עדיין צבא העם", אומר על כך קצין אחר, "ומה שקורה בעם מחלחל עמוק ליחידות בצבא. הלוחמים מגיעים עם החינוך מהבית. הרוב המכריע מבינים את הרגישות ולא פעם החיבור שלהם בתוך היחידה עם מי ששונה מהם גורם דווקא לפתיחות. אבל יש בקצה הרבה מאוד גורמים שליליים".
בשאלה מה נעשה כדי להתמודד עם המגמה, אומר אותו קצין: "יש הרבה שיחות בנושא של מפקדי המחלקות, הפלוגות והגדודים. אבל בסוף זה הרבה מעל הדרגים האלה". קצינים איתם שוחחנו טענו שקצינים בכירים אמנם לא מעודדים כמובן אירועים אלימים, אך גם לא ממהרים לצאת נגדם, לטענתם, מתוך שיקולים פוליטיים.
"צה"ל הכניס את עצמו לפוליטיקה", משמיע גורם אחר בצבא טענות מכיוון שונה. "זה קורה בגלל מפקדים בכירים שיש להם שאיפות פוליטיות או שנותנים לאג'נדה שלהם להוביל אותם. מתקבלות פה החלטות שהן על בסיס אג'נדה שמאלנית וזה משפיע על הציבור הימני, שמציף בהמוניו את היחידות הלוחמות. אי אפשר להגיד שהאמון יורד רק בגלל פגיעה ברגשות השמאל".
הרמטכ"ל אביב כוכבי מגנה אמנם אירועים שבהם חיילי צה"ל תקפו פעילי שמאל ופלסטינים. אך בצבא ומחוצה לו יש מי שסבורים כי הגינויים נעשים בעיקר דרך הודעות דובר צה"ל, ופחות בהופעות פומביות בקולו של הרמטכ"ל כוכבי ושל סגנו הרצי הלוי, שצפוי להחליפו בתפקיד.
"הרבה לפני שהרצי הלוי ייאלץ לגעת בנושא האיראני, הוא צריך לטפל בנושא הזה", אמר גורם צבאי בכיר על הרמטכ"ל הבא. "האמון של הציבור בצבא יורד בגלל השימוש הפוליטי בצה"ל, שמחלחל עמוק לכל היחידות ומשפיע על אופן הפעולה שלהן. לא סתם חייל שידע שהוא מצולם הרשה לעצמו לאיים כשהוא משתמש בדמות פוליטית".