בטקס קרבי ברצועת עזה נכנס היום (שני) תת-אלוף ברק חירם לתפקידו כמפקד אוגדת עזה והחליף את תא"ל אבי רוזנפלד שפורש מצה"ל לאחר כישלון האוגדה במחדל 7 באוקטובר.
"אנו נחושים להשיג את מטרות המלחמה", אמר תא"ל חירם בטקס החילופים. "נמשיך להילחם עד להכרעת ארגון הטרור חמאס, עד להשבת החטופים והחטופות ועד לחזרת תושבי העוטף בביטחון לביתם".
מפקד אוגדת עזה הנכנס, שעמד במוקד התחקיר הצה"לי של הקרב בקיבוץ בארי ב-7 באוקטובר ואירוע בני הערובה ב"בית של פסי", הוסיף כי "ההגנה על תושבי העוטף היא משימת האוגדה ומשימתי. יחד נפעל למען שיקום הביטחון והאמון וחזרת התושבים לביתם. אני מאמין בכל ליבי באנשי האוגדה במקצועיותם וביכולתם לעמוד במשימות הגדולות הניצבות בפנינו".
תא"ל חירם עמד כאמור במרכז תחקיר בנושא פרשת ירי הטנק על הבית של פסי בקיבוץ בארי, שבו הוחזקו בני ערובה על ידי מחבלי הנוח'בה. החשד היה שירי הטנק הביא למותם של כל בני הערובה למעט אחת, מה שעורר ביקורת גדולה. תחקיר צה"ל, תחקיר שגם עליו ישנה ביקורת רבה, ניקה את שמו של חירם, וקבע שההחלטות שלו היו סבירות ונכונות ביחס למצב הקיצון של אותו היום.
בסיום תפקידו הקודם כמפקד אוגדה 99, התבטא חירם בנושא "התרבות הישראלית" כשאמירתו עוררה סערה. חירם לא נחשב לקונצנזוס בקרב תושבי העוטף, עוד לפני שצה"ל השיב לשאלה מדוע קיבוץ ניר עוז, שהיה בגזרת האחריות של חירם ולא הגיעו אליו כוחות צבא עד שאחרון המחבלים עזב, נשכח ב-7 באוקטובר.
מפקד אוגדת עזה היוצא, תת-אלוף אבי רוזנפלד, אמר בטקס כי "אנחנו עומדים כאן עם לוחמי האוגדה שמגינים על יישובי העוטף והעיר שדרות. אנחנו בעיצומה של מלחמה שהחלה בכישלון גדול, במתקפת פתע של האויב, בה תושבי העוטף וכוחות האוגדה לחמו בגבורה מעטים מול רבים במשך שעות ארוכות עד לבלימת המתקפה במחיר דמים כבד וכואב".
מאז, הוסיף המפקד היוצא, "פעלנו באוגדה להקים חיץ בינינו לבין האויב העזתי ולא לאפשר לאף מחבל לחדור לשטח ישראל. עלינו להמשיך לפעול לשינוי יסודי של המצב הביטחוני בעזה כך שלא יהיה עוד צבא חמוש של מחבלים על גבולנו, ואיום החמאס יוסר. במקביל, יש לנו חובה עליונה לעשות כל מה שאפשר כדי להחזיר כמה שיותר מהר את כל החטופות והחטופים הביתה".
תא"ל אבי רוזנפלד אמור היה להיות הקצין הנכון לתפעל אירועי קיצון מפתיעים. במשך שלושה עשורים הוא שירת כלוחם ומפקד במערך החי"ר והיחידות המיוחדות, כשהוא משלב בין מסלול בחטיבת הנח"ל ליחידת העילית של חיל האוויר, שלדג. והוא הכיר גם את עזה.
אבל הוא כשל בלהכין את האוגדה שלו למלחמה. בעבר טען שהתוצאה היא גם בגלל כשל מודיעיני, מה שאכן נכון. אבל האוגדה הייתה אמורה להיות מוכנה גם למצבי פתע בלי מודיעין, ומעבר לזה לאוגדת עזה יש מערך איסוף ומודיעין משלה.
כמפקד האוגדה, הוא אישר את סדר הכוחות של 600 לוחמים ו-12 טנקים ששמרו על כל הגזרה באותה שבת ואפשרו לחמאס יתרון מספרי גדול בשטח. גם התפקוד שלו מרגע ההפתעה מעורר לא מעט שאלות קשות. האוגדה שתחת פיקודו קרסה באופן מוחלט ופשוט חדלה מלתפקד. השינוי הגיע רק אחרי שמפקדי אוגדות מתמרנות, בהם גם תא"ל חירם, הגיעו ותפסו אחריות על גזרות של האוגדה.
הטקס התקיים בהשתתפות מפקדים נוספים ובראשות מפקד פיקוד הדרום, אלוף ירון פינקלמן שאמר כי פיקוד הדרום ואוגדת עזה, "נלחמים מזה כ-11 חודשים במלחמת פתע. מלחמה שהחלה בכישלון גדול, שלנו. מאז נלחמים אנחנו יום וליל כדי לנצח ולהשיב את הביטחון לתושבי היישובים ואזרחי ישראל. נמשיך ונלחם - למען פירוק החמאס, למען השבת חטופינו, למען התושבים וההתיישבות".