חמאס הצליח לשגר הבוקר (רביעי) כלי טיס לא מאויש קטן שחדר לשטח ישראל במרחב עוטף עזה. הכלי לא יורט ועל פי צה"ל, התרסק במרחב העוטף ללא נפגעים, מבלי שהם מפרטים מעבר לכך. זה קרה סמוך לשעה 6:47 אז נשמעו התרעות צבע אדום בעוטף עזה.

"בהמשך להתרעה על חדירת כלי טיס עוין שהופעלה במרחב העוטף, מטרה אווירית חשודה חצתה לפני זמן קצר משטח רצועת עזה ונפלה במרחב העוטף. אין נפגעים והאירוע הסתיים". נמסר מדובר צה"ל שבשלב זה לא דיווח האם הכלי פגע במטרה כלשהי או גרם לנזק.

במערכת הביטחון עדיין לא יודעים כיצד להתייחס לאירוע הזה, אולם לוקחים בחשבון אפשרות שחמאס ינסה להגביר את השימוש בכלי טיס לא מאוישים, אחרי שהם רואים איך במשך חודשים חיזבאללה מצליח לחדור את מערך ההגנה האווירית המשוכלל של ישראל.

כמה כטב"מים יש לחמאס בעזה

שוגרו לעבר ישראל. כלי הטיס (צילום: ערוצים פלסטיניים)
מחבל חמאס וכטב"מ בתיעוד שהופץ בתחילת המלחמה | צילום: ערוצים פלסטיניים

ההערכה היא שבידי חמאס יש כמה עשרות כטב"מים, רובם טיסנים מאולתרים עם מעט חומר נפץ, אולם בעזה נשאר גם מספר לא ידוע של כטב"מים קטנים שאיראן הצליחה להבריח, ובמערכת הביטחון נערכים לאפשרות שמחבלים מעזה ינסו לשגר יותר מהם לכיוון ישראל. (לחיזבאללה לשם השוואה יש על פי ההערכות כ-2,000 כאלו).

לאורך המלחמה עשרות רבות של כטב"מים הצליחו לחדור את מערך ההגנה האווירית של ישראל, בעיקר בצפון ובחיל האוויר לא מסתירים שמדובר בכישלון. זה קורה יממה אחרי הפרסום של חיזבאללה, שהציגו תיעוד של יותר מתשע דקות שצילם כטב"מ מסוג "דוכיפת" ששייט בשטח ישראל זמן רב ואסף מידע על אתרים מסווגים ורגישים במרחב חיפה.

נראה שבצה"ל ניסו "להקטין" את האירוע ולטעון שמדובר בסך הכל בטיסן עם מצלמת גו-פרו. אולם כל מי שנחשף לאיכות הסרטון ולאתרים שהכלי הצליח לתעד, מבין את הבעיה הביטחונית שישראל מתקשה להתמודד איתה.

הבעיה בצפון והמענה שמנסים לפתח

בצה"ל טוענים שבניגוד לדיווחים, כלי הטיס של חיזבאללה היה תחת מעקב של מערכות המכ"ם, אולם שהוחלט לא ליירט אותו משום שמדובר בכלי טיס לאיסוף ולא כלי תוקף. מדובר בגרסה מאוד בעייתית משום שלמערכת אין דרך ודאית לדעת את זה בזמן אמת, ועל פי גורמים בחיל האוויר יש לקבל את הגרסה הזו בעירבון מוגבל.

כמו שראינו בחדירת עשרות כטב"מים תוקפים, גם בתחום האיסוף חיזבאללה מצליח להחדיר לישראל עשרות כלים לסיור ואיסוף מודיעין שכמו באירוע הזה חלקם אף מצליחים לחזור ללבנון. גם אם הם מופלים, מדובר בכלים שמשדרים את המידע לאחור, כך שזה נשמר.

מערכת הביטחון מנסה לפתח פתרונות טכנולוגיים נגד כטב"מים, אולם ההערכה היא שהפתרונות האלה, בהנחה שיצליחו, יהיו מוכנים רק בעוד כמה חודשים לפחות. בכל מקרה אומרים גורמים בצה"ל, מכיוון שמדובר בהגנה תמיד יהיו כלים שיצליחו לחדור, כאשר הצד השני לומד את מערך ההגנה האווירית של ישראל במשך שמונה חודשים, כשהם גם אספו מידע מהסבבים הרבים שהיו מול עזה בעבר.