תיעוד שפרסם דובר צה"ל בסוף השבוע, הציג חיסול של שני מחבלי חיזבאללה במבנה צבאי של הארגון במרחב אל-מטמורה, שהותקף על ידי מטוסי קרב אחרי שהמחבלים זוהו שם. מי שזיהו את המחבלים וסגרו עליהם מעגל, היו צוות הרחפנים של אוגדה 146 "כוכב הצפון" שכבר סגלו עשרות מעגלים כאלה והביאו לחיסולים של עשרות מחבלים.
צה"ל מפעיל לאורך גבול הצפון מספר צוותי רחפנים שהמטיסים שלהם פועלים סביב השעון ומצליחים לאתר את המחבלים בדרכם לפעילות טרור או בחזרה ממנה. אז הם סוגרים מעגל ואלה מחוסלים על ידי כטב"מים, מסוקים או מטוסי קרב של חיל האוויר. "למדנו את התורה בלחץ של המטיסים ושכללנו את השיטה והקטלניות של הרחפנים", אמר קצין בכיר בפיקוד הצפון.
"מבלי להיכנס למספרים, בכל רגע נתון אנחנו מפעילים מספר רחפנים לאורך הגבול", אמר קצין בכיר בפיקוד הצפון. "זה חלק ממערך האיסוף של הפיקוד בגבול ובמלחמה עם חיזבאללה. הרחפנים פותחים לנו זווית טובה מהרום הנמוך ומאפשרים לנו הפעלה של יכולות מגוונות נגד חיזבאללה". הוא מוסיף ש"זה לקחת עוד יכולת שמופעלת ישירות על ידי הכוחות בשטח ולמקסם את הקטלניות שלנו מול הצד השני".
בניגוד לכטב"מים הגדולים של חיל האוויר, הרחפנים מופעלים על ידי הכוחות בשטח ולטובתם. "המטיסים, רובם המוחלט אנשי מילואים שהביאו את הניסיון המקצועי שלהם מהאזרחות, למדו לסגור מעגלי אש עם מגוון כלים, באוויר וביבשה. מטיס כזה יודע להכווין לאיתור מטוס קרב או טנק ולהרוג את המחבלים", אמר הקצין מפיקוד הצפון.
עוד הסביר שהם גם מרכיב משמעותי מאיסוף המודיעין של צה"ל בגבול הצפון. "המעקב שלהם אחרי הפעילים של חיזבאללה ואחרי אתרים של הארגון מייצר מטרות בכל יום. הצוותים של הרחפנים יודעים להפליל פעילים של חיזבאללה וארגונים אחרים, הם יודעים להגיד לנו לאן הם הלכו, עם מי הם נפגשו ולספק מידע מודיעיני יקר".
כבר שנים שצה"ל מפעיל רחפנים, ולמרות זאת מדובר בתחום שלא קיבל משאבים ותשומת לב מהצבא. גם כשהתחילה המלחמה, ישראל הייתה בפיגור אחרי צבאות זרים ואפילו מול חיזבאללה וחלק מארגוני הטרור. את צוותי הרחפנים של צה"ל הקימו חיילים וקצינים במילואים שעסקו בזה גם באזרחות, מקצועית או כתחביב. הם גם אלה שהתרימו רחפנים וציוד נלווה לצוותים שהקימו. לצה"ל לקח מספר חודשים עד שזיהו את היתרון שהרחפנים מספקים לכוחות.
הראשונים להרים את הכפפה היו מפקדי החטיבות והאוגדות שהקימו צוותי מטיסים ביחידות שלהם. ביחידות מדווחים על שינוי לטובה שהגיע עם ההצלחות, אבל שעדיין הם צריכים להתרים ציוד כדי להגדיל ולשפר את היכולות שלהם.