בימים האחרונים הסתיים המחזור הראשון של קורס קציני התרעה באמ"ן - אחד מהלקחים הישירים לכישלון ה-7 באוקטובר. מדובר רק בצעד אחד מבין שורת צעדים שננקטים בצה"ל ונועדו לשנות את התרבות והשיטה המודיעינית נוכח המחדל. הקורס מיועד לקצינים העוסקים במקצועות ההתרעה ומחזק את יכולת הקצינים להתריע מפני מתקפות פתע ותרחישי קיצון נוספים. הקורס נבנה על בסיס ההבנה שאמ"ן כשל בזיהוי ההחלטה הקונקרטית של חמאס למימוש מתקפת פתע ולא העלה התרעה מודיעינית בלילה שקדם ל-7 באוקטובר ובימים לפני כן.

למרות הסימנים המודיעיניים השונים שהתקבלו, תחקירי אמ"ן העלו פערים יסודיים במקצועות המודיעיניים ובתהליכי השגרה באמ"ן ובהם פער בניהול מנגנוני מודיעין סדורים, במקצועיות ובכשירות של בעלי תפקידים האמונים על התרעה מפני מתקפה ובהכרת התורה המקצועית של אמ"ן.

הקורס יכשיר בעתיד עשרות קצינים לפני כניסתם לתפקידים עם אחריות על התרעה, דרך השתלמות ממוקדת בנושא. קצינים ממערך מודיעין השדה, חטיבת המחקר ויחידה 8200 לומדים ביחד את הדרכים הנכונות ומתרגלים את הכלים הטכנולוגיים והמודיעיניים העומדים לרשותם על מנת להיערך כנדרש וליישם את הלקחים.

קורס חדש באמ"ן - קורס קציני התרעה (צילום: דובר צה"ל)
קורס חדש באמ"ן - קציני התרעה | צילום: דובר צה"ל

"אנו חוקרים את איומי הכוח בזירה, ומנסים להבין מי האויב שעומד מולנו"

סגן י', ראש חוליית התרעה בזירת הטרור של חטיבת המחקר שאחראית על גזרת לבנון, וסגן א', קצין התרעה של אוגדה 210 בסוריה ואחראי על אזור רמת הגולן, יצאו לקורס קציני ההתרעה החדש של אמ"ן. בשיחה עם N12, הם מספרים על התפקיד שלהם: "אנחנו חוקרים בעיקר את איומי הכוח בזירה, מנסים להבין מי האויב שלנו ומי עומד מולנו, במיוחד אחרי קריסת משטר אסד", אומר סגן א'. אנחנו עוסקים בלהתריע עבור האוגדה, עבור צה"ל ועבור אמ"ן, החל מפיגועי גדר ועד מלחמה ממשית".

סגן י' הוסיפה: "אני נמצאת במדור התרעה ואנחנו אחראים להתעסק עם כל הפעלות הכוח של החיזבאללה במהלך הפסקת האש ומה שהוא מנסה לבצע - ולא רק מלבנון אלא גם מזירות אחרות, אנחנו מתריעים מפני ההפעלות כוח בלבנון - בעיקר של חיזבאללה, אבל לא רק".

על הקורס עצמו סיפרה: "אלו ימים נורא ארוכים, מהבוקר עד הערב, בסוף זה תורה חדשה שנכתבה. בין היתר היה לנו המון מקום לשיח והמון דילמות ברמת המתודולוגיה, אנחנו הבאנו זווית חדשה של ההתרעה לדרג האוגדתי עם חטיבת המחקר".

ביחידה (צילום: דובר צה"ל)
חיילת באגף המודיעין, אילוסטרציה | צילום: דובר צה"ל

"אני הרגשתי שאנחנו כקצינים בקורס ההתרעה יכולים להשפיע על מה תורת הלחימה שאמ"ן יבנה בעתיד", סיפרה י'. "מהיתרונות של הקורס, מלבד הלמידה המעמיקה, זה להושיב הרבה קצינים מדרגות שונות של חטיבת המחקר, יחידת 8200, גם מבחינת המידע שכל אחד חשוף אליו ומטפל בו, וזה שלמדנו את כל סוגי ההתרעה".

היא שיתפה שבקורס קיבלה המון כלים ושהיא "יכולה לפנות לכל אחד מהקצינים האלו כדי לקבל עזרה או להתייעץ במידת הצורך, קיבלנו בקורס כלים להתריע שיישארו איתנו תמיד". הקורס החדש מורכב מכמה חלקים ובהם למשל, מודל הסימנים המעידים שנותן כלים כדי לזהות תרחישים שעלולים לקרות ובאיזה תרחישים צריך להעלות את סוגי המדרגים השונים של ההרתעה בכל האוגדה.

"הקורס נותן קוד התנהגות שמדגיש שיש להיזהר מיהירות"

סגן א' הוסיף: "העבירו לנו המון מקרי בוחן מכלל הזירות - איראן, חמאס, חיזבאללה. למדנו את תורת הלחימה מחדש, וחידדנו את הכול, יש לזה המון משמעות ביום-יום". סגן י' מספרת איך זה מתורגם לשטח: "עשינו תרגיל חירום, שדימה מצב אמת של התרעה וזה הראה איך כל מה שלמדנו בא לידי ביטוי בפועל", וסגן א' מדגיש: "אתה מתרגל מצב אמת עם תרחיש ייחוס מול האויב, וכל אחד תורם מהזווית שלו ומביא את היכולות שלו".

סגן י' הסבירה שכל הרעיון של הקורס זה הפקת לקחים בעקבות הכישלון של 7 באוקטובר והוביל שינויים באמ"ן: "יש עלייך המון אחריות בתור קצין התרעה, זה משהו שהוא מחייב וזה צעד לכיוון הזה. מעבר, לדברים המקצועיים שלמדנו, הקורס נתן סוג קודים התנהגותיים שאמ"ן צריך ללכת בכיוון שלהם ובראש בראשונה לא להיות יהירים מידי".

סגן א' אמר כי לאחר שאמ"ן הגדיר את נושא ההתרעה כעיסוק הכי חשוב שלו, אז ראוי שיהיה קורס ייעודי שמחדד את זה: "רואים שהלקחים של האגף בתחקירים ממש מתכתבים עם הקורס". "הם לימדו אותנו איך לתפוס את המקצוע של ההתרעה כמו שצריך", מציינת סגן י'. "ראש אמ"ן הדגיש שתמיד צריך להיות ספקנים, לחשוב לחומרה, להילחם עם כל ההיגיון, להבין למה זה כן מטריד ולא למה זה לא מטריד, זה סוויץ' במחשבה שצריך לעשות".