"אתה יודע שזה הולך לקרות וחושב על זה המון. מריץ בראש תסריטים, במיוחד של מה יקרה אם הטיל לא יפגע. ברגע שאתה בקרון זה נעלם. העיניים במסך, נותנים אישור ולוחצים על הכפתור. רואים את הפיצוץ מול העיניים ומהר מאוד חוזרים למשימה, כי יש תהליך שקורה גם אחרי הסיכול". כך מתאר מפעיל כטב"מ (כלי טיס בלתי מאויש) בחיל האוויר, סיכול ממוקד בעזה בו השתתף.
אתמול (רביעי) התירה לראשונה הצנזורה לפרסם את מה שהיה ידוע כבר שנים – ישראל משתמשת במטוסים חמושים ללא טייס. בין היתר עמדת חמאס סמוך לנתיב העשרה הותקפה באמצעות כטב"מים, שביצעו 75 אחוז משעות הטיסה של חיל האוויר בשנה האחרונה, כולל תקיפות שפורסם כי בוצעו ע"י כלי טיס, מבלי לציין מאיזה סוג.
הטענות שישראל מבצעת סיכולים ממוקדים עם כטב"מים תוקפים נשמעות כבר שנים. אחרי חיסולו של מחמוד אל-ערקאן, בכיר ב"ועדות ההתנגדות" בשנת 2005 ברפיח, הופיעו פרסומים זרים על טענות של הארגון כי "לפחות טיל אחד נורה ממטוס ללא טייס לעבר מכוניתו של ערקאן".
הפלסטינים אפילו נתנו שם למל"טים של צה"ל: "זנאנה", זמזום בערבית, על הרעש שמפיקים אותם כלי טיס. באותה שנה פרסם חמאס הודעה על כך ש"המטוסים ללא טייס הם האויב המסוכן ביותר. זהו הנשק החזק ביותר שנמצא כעת בידי כוחות הכיבוש הישראליים".
"לכטב"מ החמוש יש יתרון גדול על פני מטוסי קרב או מסוקים", מסביר מפעיל הכטב"מ. "אני נמצא עם הכוחות, ממש שומר עליהם כמו אח גדול. במקרה של מסוק הוא היה צריך לעזוב בגלל מחסור בדלק או להתחלף באחר. אנחנו במקסימום רק מחליפים משמרת בקרון, בזמן שהמטוס נמצא עם הכוח או במשימה המיוחדת אליה נשלח".
עוד יתרון של הכטב"מים התוקפים לדברי המפעיל הוא: "זמן השהייה שלנו מעל לזירת הפעולה ויכולות החימוש המדויקות. שילוב שנותן יתרון ענק. היו לי משימות בהן ליוויתי כוח וסיפקתי לו מודיעין וכשהיה צריך, סגרנו יחד מעגלים על איום שהיה עליהם".
הסיכולים והרקע לאיסור
ב-2011 נחשף באתר ויקיליקס מברק סודי שנשלח משגרירות ארה"ב בישראל למחלקת המדינה בוושינגטון. היה שם פרוטוקול של שיחה שקיים מי שהיה אז הפרקליט הצבאי הראשי, אביחי מנדלבליט, עם השגריר האמריקאי דאז ג'יימס קנינגהאם.
במהלך השיחה נטען כי מנדבלביט אישר לשגריר שצה"ל השתמש בכלי טיס לא מאויש לפחות במקרה אחד, שבו חוסלו מן האוויר 16 מחבלים במבצע עופרת יצוקה. "מטוס ללא טיס ירה על שני לוחמי חמאס שעמדו לפני המסגד", צוטט מנדבלביט, "התוצאה הייתה 16 נפגעים בתוך המסגד בגלל דלת פתוחה שדרכה חדרו רסיסים במהלך התפילה".
על פי אותם דיווחים, גם את אחמד ג'עברי, סגנו של מוחמד דף, חיסלה ישראל בשנת 2012 בירי כטב"מ חמוש של חיל האוויר. למרות הדיווחים הרבים ואף תמונות שצולמו בשמי עזה של כטב"מים חמושים, ישראל לא אישרה עד השבוע שיש למטוסים ללא טייס שלה יכולת לתקוף. זאת בניגוד לארה"ב, גרמניה ומדינות נוספות.
נראה כי הסיבה העיקרית אינה ביטחונית, כי אם פוליטית-מדינית. בכיר במערכת הביטחון התייחס לכך בשיחה עם mako: "מדינת ישראל היא אימפריה בתחום המטוסים ללא טייס, מדינות מתקדמות מאוד במערב אירופה רוכשות את המערכות שלנו. הבעיה הייתה ששם ישנה רגישות גבוהה למה שהם מכנים 'רובוטים רוצחים' וכדי להשקיט את הביקורת, התקבלה החלטה לאסור את הפרסום על חימוש של מטוסים ללא טייס, שנמכרים גם למדינות האלה, מבלי לנקוב בשמן".
אותו בכיר מודה גם כי "זה נכון שניצלנו את התירוץ הביטחוני כדי להימנע מביקורת כמו במדינות אירופה. השימוש בכטב"מ למשימות תקיפה, סיכול או חיפוי על כוח קרקעי, יעיל בדרך כלל הרבה יותר מפלטפורמות אוויריות מאוישות. בשיקולים שלקחנו בכובד ראש, לא רצינו שהד לא ענייני יפגע ביכולות שלנו". לשאלה מה השתנה כעת שהוחלט לפרסם זאת, לא הצלחנו בשלב זה לקבל תשובה.