בצה"ל מציינים ירידה של כ-25 אחוז בתיקי הסמים בשנת 2013 לעומת השנה שעברה. לדברי גורם בכיר במצ"ח, הירידה לא נובעת משימוש מופחת בסמים, אלא ממעבר החיילים לשמימוש בסמים סינתטיים דוגמת "נייס גאי" המסוכנים יותר לבריאות, אך לא נכללים בפקודת החומרים המסוכנים בצה"ל. במשטרה הצבאית החליטו להילחם בתופעה זו ובתקופה הקרובה צפויים סמים אלו להיכלל בפקודה בדומה לכל סם אחר, כך שהחיילים יענשו בחומרה אם ישתמשו בהם. מזה מספר חודשים נערכת במצ"ח ובפרקליטות הצבאית עבודת מטה לשינוי פקודה זו, אשר עברה זה מכבר את אישורו של קצין המשטרה הצבאית הראשי, תא"ל גולן מימון.
על פי נתוני המשטרה הצבאית לשנת 2013 נפתחו בכל חודש 104 תיקי סמים בממוצע, זאת לעומת 137 בשנת 2012. "צה"ל רואה בחומרה רבה מאוד שימוש בסמים ובאלכוהול", קבע גורם בכיר במשטרה הצבאית החוקרת. "עבירות הסמים בצבא מתחלקות לכמה סוגים: הברחת סמים, סחר בסמים וצריכת סמים. אלו עבירות חמורות במיוחד משום שהן זורעות הרס. החומרים המסוכנים גורמים לערפול, טשטוש והשפעות נוספות, כך שחייל יכול לבצע שימוש בלתי חוקי בנשק, לפגוע בעצמו או לבצע עבירות מין, רכוש ואלימות בזמן השימוש בהם", קבע. לדבריו, נפתחו השנה 1,154 תיקי סמים, מרביתם נגד חיילים סדירים. לאור הירידה במספר תיקי הסמים, הם מהווים כעת רק שליש מסך תיקי מצ"ח שנפתחו, לעומת 2012, בה היוו מחצית מהתיקים.
בשנים האחרונות חלה עליה במספר תיקי הסמים שנפתחו, אשר נבלמה בשנה הנוכחית. כך בשנת 2010 נפתחו 1,363 תיקים, ב-2011 נפתחו 1,503 ובשנה שעברה נפתחו 1,640 תיקים.
עליה בתיקי הסחר
לצד תיקי השימוש בסמים, חלה עליה בתיקי הסחר בסמים. "כמות תיקי הסחר עלתה, כיוון שאנו מחשיבים החזקה של כמות מסוימת של סם סינתטי כסחר. מדובר בחיילים שמביאים את הסם לבסיס ומחלקים אותו לחברים שלהם, מבחינתנו זה לא רק עבירה של שימוש", חידד הגורם. בניגוד לשנה שעברה, לא נפתח בשנת 2013 אף תיק בגין מעורבות בהברחת סמים. "מאז שנסגרה הגדר מגבול מצרים, שהייתה נתיב הברחה מרכזי, גדלה מגמת הגידול העצמי של הסמים בתוך הארץ וברשות כמו גם השימוש בסמים סינתטיים".