תיעוד מעזה חושף בפעם הראשונה איך עובדים נגמ"שי הנפץ הרובוטיים של צה"ל, שפותחו בחיל ההנדסה כדי להפחית את הסיכון לכוחות. מזה כמה חודשים שהפלסטינים מתעדים נגמ"שים ישנים מסוג M-113 "זלדה" שנשלטים מרחוק ואינם מאוישים ברחבי רצועת עזה.

צה"ל מעולם לא פרסם באופן רשמי שהוא משתמש באמל"ח הזה, אבל נגמ"שי M-113 מופעלים-מרחוק תועדו ברפיח, ג'באליה ומקומות נוספים. עד היום נגמ"שים כאלה תועדו אחרי שהתפוצצו או כשנתקעו. בסרטון האחרון ניתן לראות איך זה עובד בדיוק, אם כי לפי ויזואליה נוספת שפורסמה בעבר, נראה שגם הנגמ"ש עצמו מפוצץ בחלק מהמקרים.

בתיעוד שעלה בימים האחרונים לרשת, ניתן לראות נגמ"ש רובוטי מסוג M-113 כשהוא פורק מה שנראה כמו ארגז גדול מלא בחומר נפץ. בסרטון לא רואים מה קורה לאחר מכן, ייתכן שפיצוץ של המבנה הסמוך, כמלכוד למקרה שיתקרבו לשם מחבלים, או להשמדה של זירות מטענים לפני כניסה של כוחות צה"ל למרחב הזה.

מתמונות וסרטונים שפרסמו העזתים נראה שעל הנגמ"שים הלא-מאוישים ישנן מערכות תצפית ועל פי פרסומים שונים גם יכולות ירי, כולל נ"ט. אבל הם משמשים בעיקר להובלה של חומרי נפץ לפיצוץ של מנהרות, זירות מטענים ומבנים. נגמ"ש כזה יכול להגיע בלי לסכן כוחות לתצפית עבור הכוחות, ייתכן שגם לשאת עבורם משקלים כבדים וחומרי נפץ, שוב - מבלי לסכן אותם.

בשנים האחרונות ישנו מאמץ להפוך כלים רבים למאוישים-מרחוק, כדי להפחית את הסיכון ללוחמים בעיקר בקווי הלוגיסטיקה הפגיעים. כלי היבשה האלה שייכים לקטגוריה חדשה יחסית בשם: RCV – Robotic Combat Vehicle שבמסגרתה מלבישים על כלי קיים ומוכר חליפה טכנולוגית ומכנית המאפשרת להם לבצע משימות על ידי הפעלה מרחוק, ובמקרה של המתקדמים יותר, גם באופן אוטונומי. כלומר מכניסים פקודות למחשב של הכלי לפני המשימה והוא עושה את הכל לבד.

כבר בשנת 2013 צה"ל חשף שהם מבצעים ניסויים ב-M-113 נשלט מרחוק. ב-2019 דווח שגם צבא ארה"ב משתמש בנגמ"שים רובוטיים מהסוג הזה שעברו הסבה. ככל הידוע השימוש המבצעי הראשון ב-M-113 נשלט מרחוק היה בשנת 2014, במהלך מבצע צוק איתן, אז צה"ל הפעיל אותם לצורך אספקה ללוחמים במסגרת פלוגת כרב"ם (כלי רכב בלתי מאויש).

התמונות מהרצועה (צילום: מתוך תיעוד שעלה ברשתות החברתיות, שימוש לפי סעיף 27א' לחוק זכויות יוצרים)
תיעוד קודם של כלי דומה בעזה | צילום: מתוך תיעוד שעלה ברשתות החברתיות, שימוש לפי סעיף 27א' לחוק זכויות יוצרים

לצה"ל יש אלפי נגמ"שים ישנים מהסוג הזה שנכנסו לשירות כבר בתחילת שנות ה-70 והשתתפו במלחמת יום הכיפורים, לבנון הראשונה והלאה. הוותק של הכלי והמיגון הגרוע, הביאו את צה"ל להוציא אותו משירות אחרי שנים רבות, ולא מעט פעמים שבהן שמו נקשר לאירועים שהסתיימו באסון. הנגמ"ש עדיין נמצא בשירות צה"ל, אבל אלפים כאלו מאוחסנים בלי שימוש, ונראה שלא מעט נשלפו כדי לבצע משימות ולהפחית את הסכנה ללוחמי צה"ל.