בעולם בו הטכנולוגיה לא מפסיקה להתפתח, והמחשב הפך לחלק בלתי נפרד מחיינו, ההגנה על המידע אותו הוא מכיל ועל אינספור המערכות אותן הוא מפעיל הפכה למשימה חשובה מאין כמוה, באזרחות וגם בצה"ל. הכירו את בית הספר למקצועות המחשב וההגנה בסייבר, המקום בו מתחנך הדור הטכנולוגי הבא.
בשנים האחרונות הלחימה לא מתנהלת רק בשדה הקרב אלא יותר ויותר בעולמות הדיגיטליים. מי שנמצאים בחזית הזו בצה"ל הם חייל מערך הגנת הסייבר מאגף התקשוב. זהו שדה בלי גבולות מוגדרים שהנשק העיקרי בו הוא התחכום האנושי. מרחב הרשת, הממד הקיברנטי הוא כיום ממד הלוחמה החדש של הצבא, במקביל ליבשה, לאוויר ולים.
היחידה המרכזית להכשרת חיילים בתחומי הדיגיטל, היא הבסמ"ח - בית הספר למקצועות המחשב וההגנה בסייבר. שם, מועברים קורסי היסוד בתחומי התכנות, תשתיות ה-IT וה- DevOps, הגנה בסייבר, מיצוי מידע, בדיקות תוכנה, ניתוח מערכות ופיתוח לומדות אינטראקטיביות.
אל הקורסים השונים מגיעים חיילים שנבחרו במיונים קפדניים. במהלכם הם מקבלים הכשרה מקצועית ורוכשים כלים טכנולוגיים כדי להוביל את צה"ל בחזית הטכנולוגית. בבסמ"ח קיימים מגוון קורסים בתחום המחשבים שלכל אחד מהם ייעוד וייחוד. כלל המקצועות מחייבים איתור מוקדם הכולל מבחני חשיבה קוגנטיבית, אלגוריתמיקה, אנגלית ומיומנות בין אישית.
בסיום הקורסים משתבצים החיילים במגוון תפקידים בכלל יחידות הצבא - אגף התקשוב וההגנה בסייבר, חיל האוויר, חיל הים, אגף המודיעין, המטה הכללי ועוד. בצבא מספרים כי שיטות הלמידה מתפתחות ומתעדכנות באופן שוטף והופכות למתקדמות יותר ויותר.
כיום מתבססים בבסמ"ח על למידה מותאמת אישית - עצמאית, צוותית או בקבוצות קטנות בהתאם. הרעיון המוביל הוא עידוד יכולת החקירה והסקרנות הנדרשות בעולם הטכנולוגי. מאמינים שם כי הלמידה צריכה להיות חוויה ועל כן, מתנסים בפרויקטים, מעודדים למידה מטעויות, ושמים דגש על יוזמה, יצירתיות, פתרון בעיות וחשיבה ביקורתית.
ההכשרות שמקבלים החיילים רלוונטיות לא רק למסגרת הצבאית אלא גם לכל עולם ההייטק האזרחי. החיילים משתחררים מהיחידות הטכנולוגיות עם הכשרה מקצועית וניסיון בתחומי התוכנה ואבטחת המידע, והופכים ל"מבוקשים" בתעשייה. בבסמ"ח ישנם 7 מקצועות טכנולוגיים הנחשבים למובילים בבית הספר:
תכנות -
נחשב לקורס הצבאי היוקרתי ביותר בתחום התוכנה. התוכניתנים עושים שימוש בטכנולוגיות מגוונות לפיתוח אתרי אינטרנט וטכנולוגיות לסביבת הענן. הקורס מקנה לחיילים כלים בין היתר על ידי לימוד תכנות בשפות מתקדמות ובמערכות הפעלה שונות ומגוונות. חלק ניכר מהשיעורים כוללים עבודה מעשית ופרויקטים אישיים וצוותיים. נתוני הקבלה הנדרשים הינם דפ"ר 70 ומעבר מיון קדם צבאי הדורש רקע מוקדם בתכנות. המשך המסלול כולל קורס קדם צבאי של 24 שבועות ו-30 חודשי קבע.
הגנה בסייבר -
מכשיר את בוגריו להגן על רשתות ומערכות צה"ל בשגרה ובחירום. מגני הסייבר אמונים על גילוי וזיהוי א-נומליות ברשת, חקירת אירועי סייבר, ביצוע בדיקות חדירות, וזיהוי וסיכול אירועי סייבר. החניכים נדרשים להוכיח יכולות חקרנות, למידה עצמית ועבודה בצוות. מפאת הסיווג לא ניתן לפרט את כלל תכני הקורס, בין התכנים לומדים בו רשתות תקשורת, כתיבת סקריפטים ופיתוח כלים בpython- וכלים ייעודיים. הנתונים הנדרשים הם דפ"ר 70 ומעבר מיון קדם צבאי. המסלול כולל קורס קדם צבאי של 16 שבועות ו- 18 חודשי קבע.
נתמם DevOps -
קורס נתמם מכשיר את בוגריו לפתח ולנהל את תשתיות הIT- בצה"ל. חניכי הקורס לומדים לפתח כלים ושירותים אוטומטיים וכן לנהל ולפתח את תשתיות ה-IT כגון: ענן, מסדי נתונים, וירטואליזציה ועוד. במהלך הקורס נחשפים לתחומים המתקדמים ביותר בתחום כגון: תפיסת ה-DevOps, כלי אוטומציה, אנליטיקה, bigdata ו-Containers וכן לומדים תכנות בשפת python. הנתונים הנדרשים לקורס הם דפ"ר 70, משך המסלול 18 שבועות קדם צבאיים ו- 12 חודשי קבע.
בדיקת תוכנה (אוטומציה) -
הבודקים אחראים לאיכות ותקינות מערכות התוכנה. התפקיד מצריך למידה של עולם התוכנה, מחזור חיי מערכת, מסד נתונים ותכנות בסיסי. הנתונים הנדרשים לקורס הם דפ"ר 60 ומעבר מיון קדם צבאי. משך הקורס הוא תשעה שבועות. "תקראו ותחקרו על התחום - הוא מכיל בתוכו הרבה יותר ממה שנדמה", ממליץ רב"ט גלעד שטוקהאמר, מפקד בקורס. "החשיבות המבצעית של התפקיד משפיעה על ההצלחה הטכנולוגית של צה"ל כולו".
פיתוח לומדה -
מפתחי הלומדה אחראים על פיתוח אמצעי הדרכה לייעול ושיפור ההכשרה הצה"לית. במסגרת הקורס עובדים על פרויקטים לפיתוח אמצעי הדרכה אינטראקטיביים ללמידה ואימון בשלל תחומים. התפקיד דורש יצירתיות רבה, יכולות בין אישיות גבוהות, יכולת למידה עצמית וסקרנות. במסגרת הקורס מקבלים כלים לפירוק צורך מול דרישה למוצר, באמצעות פיתוח בסביבת קוד מורכבת. הנתונים הנדרשים לקורס הם דפ"ר 60 ומעבר מיון קדם צבאי. משך הקורס הוא עשרה שבועות.
מיישם ERP (ERP Business Analyst) –
מערכות ה-ERP בצה"ל משמשות לניהול מידע ותהליכים במגוון עולמות תוכן. המיישמים נדרשים להבין את הצורך ובו בזמן להכיר את המערכת הטכנולוגית ואת האפשרויות שהיא מציעה לעומק, כדי לספק את המענה הנכון ביותר לצורך המבצעי. בקורס שמים דגש על ניתוח מערכות ועובדים על פרויקטים דרך ראיית תמונה כוללת, עבודת צוות ויחסי אנוש גבוהים. הנתונים ננדרשים לקורס - בוגר/ת י"ג הנדסת תוכנה ומעבר מיון קדם צבאי. משך הקורס 8-9 שבועות והשירות כולל קבע של 9 חודשים.
אנליסט מידע -
תפקיד האנליסט הינו לשפר את קבלת ההחלטות בצה"ל. הודות לניתוח מידע יוכלו האנליסטים להמליץ למפקדים בשטח על דרך הפעולה הנכונה ביותר ותוך כך, לשפר את האפקטיביות של הפעולות המבצעיות. הקורס נפתח השנה לראשונה ואורכו עשרה שבועות. בסיום הקורס יוסמכו החיילים להפעיל אלגוריתם שיעבד נתונים בהתחשב בשיקולים, צרכים ואילוצים, וכך יוכלו לספק תמונת מצב ולהמליץ למפקדים בשטח על דרכי פעולה.