"אין לי ספק שעוצמת התמרון של צה"ל במלחמה הבאה תהיה אדירה. אין לי ספק שנצא עם ידנו על העליונה, וחיזבאללה יחטוף מכה ניצחת. אך עלינו לעשות הכול כדי להגיע מוכנים יותר, גם אם הדבר דורש להסתכל טוב יותר במראה ולהניע תהליכים נוספים לשיפור המענה". כך כתב אל"מ יפתח נורקין, שצפוי לפקד על אוגדה 146, "עוצבת המפץ" המתמרנת של פיקוד הצפון וזו שצפויה להיות בחוד החנית, במקרה שצה"ל יקבל פקודה לתמרן לעומק לבנון.

את הדברים כתב אל"מ נורקין במאמר לציון 50 שנה למלחמת יום כיפור, שהתפרסם רק שלושה חודשים לפני שפרצה המלחמה בעזה. הקטע הזה כמו גם המאמר, מספק הצצה לאחד מהמפקדים של האוגדה החשובה של פיקוד הצפון ולאופן שבו הוא רואה את הפיקוד וצורת הפעולה של צה"ל במלחמה.

בדיון שיבוצים שהתקיים בצה"ל לפני המלחמה, אל"מ יפתח נורקין מונה לתפקיד מטה, לראש חטיבת כוח האדם בזרוע היבשה. אבל המלחמה הביאה לשינויים כשבין השאר גברו הסיכויים למהלך יבשתי בלבנון. במטכ"ל החליטו שאל"מ נורקין יהיה האיש המתאים להוביל את אחת האוגדות המתמרנות, 146.

הכוחות בגזרה (צילום: דובר צה"ל)
תרגיל של אוגדה 146 ללחימה בצפון | צילום: דובר צה"ל

מכיוון שמפקד האוגדה אז, תא"ל ישראל שומר כבר סיים את תפקידו הוחלט למנות לאוגדת המילואים הזו מפקד זמני, את תא"ל עמית פישר, וב-3 ביוני צה"ל דיווח על השינוי כשפרסם שאל"מ נורקין, שנמצא בשנת לימודים אחרי שסיים את תפקידו כמפקד חטיבה 7, ימונה לפקד אוגדת המפץ כשיסיים את לימודיו.

עוצבת "המפץ" היא אוגדת המילואים המתמרנת של פיקוד הצפון, לצד אוגדה 36 הסדירה. אוגדה 146 מורכבת משלוש חטיבות חי"ר: חטיבת הצנחנים במילואים 226, חטיבת הנח"ל במילואים 228 וחטיבת המילואים כרמלי, המורכבת מיוצאי גולני. לאוגדה עוד שתי חטיבות שריון, קרייתי (4) ואגרוף הברזל (205). כולן חטיבות הנחשבות מאומנות ואיכותיות, שביחס לעולם המילואים זכו לקבל תקציבים מספקים להצטיידות ואימונים. לאוגדה גם חטיבת אש במילואים: עוצבת התקומה (חטיבת האש 213).

כל כוחות המילואים של אוגדה 146 התגייסו ב-7 באוקטובר, רובן נלחמו בעזה וקצרו שם לא מעט שבחים. זאת למעט חטיבת הצנחנים 226, שמאז פרוץ הקרבות בעזה נמצאת בגבול לבנון ומנהלת לחימה מול חיזבאללה, למעט תקופות קצרות שהלוחמים שלה שוחררו להתרעננות בביתם.

בכל תרחיש של כניסה קרקעית ללבנון, לאוגדה 146 יש תפקיד מרכזי מאוד בתוכניות האופרטיביות של צה"ל, אליהן לא ניתן להיכנס מטבע הדברים. המשמעות היא שאם בקדנציה של אל"מ נורקין תהיה כניסה משמעותית ללבנון, הוא יהיה אחד המפקדים המרכזיים שיובילו את המהלך.

גורמים ששוחחנו איתם בצה"ל, מתעקשים שמדובר באדם המתאים ביותר ובעל ניסיון מבצעי משמעותי. עוד אמרו שהחיבור שלו ללוחמים, כולל הזוטרים ביותר, מעצים עוד יותר את יכולות הפיקוד.

אל"מ נורקין נחשב לקצין שריון ותיק, מהסוג שסומן לפיקוד הבכיר כבר בדרגות הקצונה הזוטרות. ב-1999 הוא התגייס לחטיבת השריון 188 ומאוד מהר יצא לקורסי פיקוד וקצונה, שבסיומם הוצב כמפקד מחלקה בחטיבה 7. בתפקיד זה הוביל את הלוחמים שלו באינתיפאדה השנייה ובמבצע חומת מגן, אז לראשונה מזה עשרות שנים טנקים הופעלו בשטחי יהודה ושומרון. נורקין המשיך להתקדם בסולם הדרגות תוך שצה"ל משלב אותו במסלול של הדרכה ופיקוד מבצעיים.

כמי שסומן לקידום לתפקידים בכירים בשריון, הוא מקבל פיקוד על פלוגה בתקופת ההכשרה שלהם ולאחר שהחיילים שלו מסיימים צמ"פ (קורס צוות מחלקה פלוגה) הוא מתמנה לתפקיד מפקד פלוגה מבצעית. בתפקיד זה הוא נלחם ברצועת עזה שלפני תקופת ההתנתקות ועד שישראל יוצאת מעזה.

בשנת 2006 הוא משתחרר מצה"ל כדי לטייל בעולם. מלחמת לבנון השנייה משנה את התוכניות שלו, ובלחץ של גיא צור, סמי תורג'מן ואייל זמיר, אז מפקדי חטיבות, נורקין חוזר לצה"ל, אבל מתעקש על מסלול חריג לקצין שריון. הוא מבקש לפקד על הסיירת של חטיבה 7 ועובר הכשרה של לוחם חי"ר וקורסי מו"ס (מודיעין וסיור). עד שהתפקיד יתפנה, הוא חוזר לתפקיד של מפקד פלוגת הכשרות בשריון.

אלמ נורקין (צילום: דובר צה"ל)
אלוף-משנה יפתח נורקין | צילום: דובר צה"ל

אחרי שמונה חודשי המתנה בתפקיד הזה, הוא נכנס לתפקידו כמפקד פלס"ר 7, יחידה יוקרתית עם מסורת ארוכת שנים. מהר מאוד היחידה בפיקודו של נורקין זוכה בפרס הפלוגה המצטיינת של חטיבה 7, ובהמשך הוא מוביל אותה במבצע עופרת יצוקה בצוות קרב משולב עם גדוד השריון 75 וגדוד 12 של גולני, במרחב ח'אן יונס. כסיירת הם נמצאים בחוד, אוספים מודיעין על האויב ומכווינים את אש הטנקים ואש מהאוויר.

לאחר סיום תפקידו כמפקד פלס"ר 7, הוא יוצא ללימודי תואר ראשון במשפטים ומשם ממשיך לתפקיד מטה חשוב, ראש הלשכה של אלוף פיקוד הדרום דאז, אלוף טל רוסו, בין השנים 2010–2012. אחרי קורסי פיקוד בכירים, הוא מקבל את הפיקוד על גדוד השריון 77 בחטיבה 7. משם הוא עובר לתפקיד קצין אג"מ של אוגדה 91 האחראית על גבול לבנון, כולל במבצע "מגן צפוני" שבו נחשפו והושמדו מנהרות חודרות של חיזבאללה.

בשנת 2019 הוא מקבל את הפיקוד על חטמ"ר אפרים באוגדת יהודה ושומרון, ומשם את הפיקוד היוקרתי מאוד על חטיבה 7, שאת הפיקוד עליה הוא מסיים ביולי 2023, שלושה חודשים לפני פרוץ המלחמה, שתפסה אותו בתקופת הלימודים.

כעת נורקין מתכונן לתפקידו כמפקד אוגדת המילואים 146, תפקיד חובה במסלול קידום של מי שצפוי בהמשך להיכנס לפורום מטכ"ל ועוד תפקידים בכירים. קולגות שלו מצה"ל אומרים עליו שמדובר בקצין מקצועי שמחובר לקרקע.

המסלול שעשה במסגרתו שילב בין עולמות החי"ר והשריון, תפקידי מטה ועוד, הופך אותו למפקד בעל ידע מקצועי נרחב, עם היכרות והבנה של מערכים אחרים שבזמן מלחמה אמורים לעבוד יחד. זה כבר קורה בעזה, כפי שפורסם לא מעט, אולם בזירה הלבנונית העוצמות והאתגר יהיו גדולים הרבה יותר.