מפקדי המחלקות של גדוד נחשון בחטיבת כפיר וגדוד תבור בחטיבת החילוץ, שתופסים כעת קו בגזרת בנימין באיו"ש, חשבו שהם נכנסים לעוד תדרוך שגרתי שהוכן להם בחטמ"ר. לפתע, נשמעו קולות ירי חדים מחוץ לכותלי החדר. תוך זמן קצר, התבררה התמונה המלאה.
לאחר תדריך קצר שעוסק בהתנהלות חייל שעולה לשמירה, על המסך בחדר מופיע קצין המדמה את המ"מ במהלך משימת שמירה בגזרה. באווירה רגועה, מתחיל המפקד המדומה להסביר להם איך מתקשר התדריך שעברו למציאות היום-יומית בגזרה. "הכול נקטע כשנשמע לפתע קול של ירי כדורים חסרי קליע, ושחקן שהוטמן בחדר, המחופש לחייל, נופל וצועק שנפגע", מסביר קצין הבטיחות החטיבתי שתפעל את שלב זה, סגן אוריה מור בוריאן.
"שני חובשים", הוא ממשיך, "נכנסו לחדר ופינו אותו, בשעה שברקע נשמע קול קשר שאי אפשר לטעות בו: 'תחנות א' וב', הוכרז נוהל אירוע'. המ"מים פתאום מבינים שיש כאן מצב שהם צריכים להתמודד איתו. חלקם נתקלו באירועים כאלה בעבר והיתר לא, אבל כולם מנסים להפגין קור רוח ולראות לאן הדברים מתפתחים".
"התרחיש שלפנינו, שהתקיים במסגרת תרגיל ה'קצין המבצעי', נועד לאמן את הלוחמים שלנו בזמן היתקלות עם אויב", מדגיש מפקד גדוד נחשון בחטיבת כפיר, סא"ל לירון אפלמן. "מרגע שמחבל מגיע לזירה, לחייל יש שניות בודדות לסיים את האירוע - גם הוא וגם מפקדו צריכים להיות מודעים לתנאי הזה בשטח".
"מדובר ביום השתלמות שמטרתו לחדד בעבור אותם מפקדים את חשיבות האופן בו יתרגלו ויתדרכו את הלוחמים תחתיהם, שעשויים - בכל רגע נתון - להתמודד עם פיגוע בגזרה", מסביר סגן מור בוריאן, "המטרה הייתה להעביר להם באופן השקוף ביותר את ההרגשה שחווה לוחם באירוע בזמן אמת".
מטרת הזירה מרובת הפרטים שהרכיב קצין הבטיחות החטיבתי, מ"מ לוחמים לשעבר בעצמו, היא לדמות למפקדים את מורכבות תחושת ההפתעה באירועי הפח"ע בגזרת יהודה ושומרון, שכן במצב אמת יתופעלו כמעט באופן בלעדי על ידי החיילים הנמצאים בעמדות הקצה. "מהמסדרון נצפים ונשמעים מיד הבהובי סירנות וקולות אמבולנסים, ואז המפקדים רואים את החייל הפצוע מפונה ומבינים שאין להם בעצם מה לעשות כדי להשפיע על האירוע בעצמם", מעיד סגן מור בוריאן.
"הם נכנסים לחדר הסמוך ורואים עזרים שנועדו להמחיש זירה אחרי אירוע ביטחוני - עשן סמיך מכסה את החדר, צעקות של אזרחים וחיילים, הרוגים מדומים, תמונות מפיגועים קודמים", הוא מפרט. "ניסינו להפעיל למפקדי המחלקות את כל החושים, שירגישו בכל הגוף שלהם מה זה אומר להיות בתוך אירוע".
שלב זה של התרגיל מסתכם בהסבר של אחד המפקדים הבכירים, אשר מפגיש את המ"מים עם תפקידם בסיטואציות דומות, על אף תחושת חוסר האונים שחוו בתרחיש שהוצג להם. "המטרה שלנו הייתה שהמ"מים יצאו מחדרי הסימולציה עם 'שוק', עם הבנה שסדר הפעולות והתדריכים שעליהם להעביר לחיילים שלהם הם בסופו של דבר מה שישפיעו על האופן בו הם יתמודדו עם הפתעה", מדגיש הקבט"ח.
"בין שמירה לסיור", הוא מדגים, "החייל יכול למצוא את עצמו באירוע מאוד מורכב - בו הוא עומד בסכנה. אנשים שחוו אירועים קודמים דומים ציינו שהסימולציה החזירה אותם ליום הפיגוע ממש. אני חושב שרק התנסויות כאלה יכולות באמת לדמות למפקד את החשיבות שלו בכל משוואת הקצה המבצעי החד שאנחנו מביאים לשטח".
בדומה לחדרי הסימולציה ולמרחבים המדומים, גם בסימולטור (מדמה) עצמו, הכולל משקפי מציאות מדומה שנכנסו לשימוש בתרגילים מסוג זה, השאיפה היא לדמות למפקדים איך הלוחמים תחתיהם מרגישים בזמן פיגוע. "משקפי המציאות המדומה מציגים לקצינים מצב בו הם נמצאים בעמדת שמירה ברחוב ומכונית דוהרת לכיוונם במטרה לדרוס אותם", מתארת ע' קצין האג"ם של חטיבת בנימין, סגן ניצן סיגל. "אין כאן דרך חזרה - אם הם מבינים שהם לא יכולים להגיב מספיק מהר בירי, יש להם שתי שניות לרוץ אחורה כדי להימנע מפגיעת המכונית".
לא פועלים בסביבת אויב רגילה
"השתלמויות מפקדים הן דבר שגרתי - מ"כ, מ"מ, מ"פ, בהתאמה לגזרה והאירועים", היא מספרת. "המטרה ביום הספציפי הזה, בו חשפנו לראשונה במתכונת הנוכחית את הסימולטורים, הייתה להבהיר למפקדי המחלקות שהם אלו שיכריעו האם החייל בטרמפיאדה או בסיור יהיה כשיר לתפעול אירוע פח"עי בהפתעה. בסופו של דבר, המ"מים הם מי שמדריכים את הלוחמים באופן הקרוב ביותר".
"הסביבה שלנו כאן מאוד אזרחית, ולכן לא תמיד קל לשמור בה על ערנות מידית, משום שהיא לא סביבת אויב רגילה", מוסיפה סגן סיגל. "היעילות המאפיינת את היום הזה בעיניי היא שכל הגדודים הגזרתיים משלבים זרועות באמצעות סרטוני תחקיר על אירועים שהמג"דים הכינו, כדי ללמוד אחד מהשני על הסיטואציות השונות שהכוחות חוו. כך שמים במוקד את אופן ההתמודדות של כל גדוד שנמצא כאן עם אירועים מידיים, ומזכירים שזו מוכנות שצריכה להישמר כאן על בסיס קבוע".
חלקו של מג"ד נחשון, סא"ל אפלמן, שידר יעילות במידה זהה, אך דרך אמצעים פשוטים הרבה יותר. "בשבילי, הייעוד המרכזי של היום הזה היא לדמות למפקדים תחתיי את המרחב האמיתי בשיטות יצירתיות, אך גם פשוטות לתפעול", הוא מספר. "הדגש הוא על מקרים ותגובות. אני רוצה לתת למ"מ את כל הכלים שיש באמצעותו בהישג יד כדי להכין את האנשים שלו לביצוע המשימה".
וכשהמג"ד אומר בהישג יד, הוא מתכוון בהישג יד: "דרך המ"מים שנכחו בתרגיל - מהגדוד שלי, ממג"ב ומתבור, יצרתי מרחב מדומה של טרמפיאדה ובטונדת שמירה. בתוך שטח האימון הזה, שכל מ"מ יכול ליצור אצלו במוצב, יוצרים עבור הלוחמים דילמות קרב שאיתן הם צריכים להתמודד". בשיטה זו, מציג המג"ד למפקדים דרך נוחה ופשוטה בה הם יכולים לאמן את לוחמיהם גם באיתור אויב בתוך אוכלוסיה אזרחית. זהו מאפיין מרכזי של גזרת בנימין ושל יהודה ושומרון ככלל, וגם מבחינת אלמנט הזמן - מדובר בתגובה מהירה לפיגוע נגדם.
המטרה - להיות חדים ברגע האמת
"העמדתי כמה מ"מים בבטונדה לפי הסדר, ופיזרתי מאחוריהם מטרות. חלק מהמטרות היו של כוחותינו - אזרחיות, ומטרת אויב אחת. מהרגע שהנחיתי את הלוחם להסתובב בחזרה, היה עליו לדרוך את הנשק ולזהות את המטרה העוינת לצורך מטרת פגיעה".
האפשרות השנייה שהציג מג"ד נחשון, סא"ל אפלמן, למפקדי המחלקות היא אימון בתפעול אירוע תחת לחץ. "כשחייל פוגש אויב, הגוף שלו מגיב באופן בלתי נשלט - הדופק שלו עולה, הוא מתנשם, וזה מה שאני רוצה לבקש מהמ"מים לדמות", הוא מציין ומפרט: "אני נותן להם לרוץ מאה מטר ולהגיע לטרמפיאדה בדופק שכבר נמצא במצב לחץ. לאחר מכן, הלוחם נתקל בשק אגרוף המדמה את האויב, מולו הוא צריך להתמודד באמצעות קרב מגע וכך לתת מענה לאירוע".
"זה לחלוטין יכול להיות אפקטיבי אם המפקדים בגזרה יכניסו את התרגול לפעולה לפני שהלוחמים שלהם יוצאים לסיור או לפעילות", מוסיף מג"ד נחשון. "אני מצפה מהם להבין את האיום בגזרה המסוימת שלהם, ולגזור ממנו את האימונים שידמו את האירועים הסבירים ביותר איתם החייל יתמודד. ככל שיינתנו יותר מקרים ותגובות, כך ברגע האמת, נהיה הכי חדים".
"זו חוויה אינטנסיבית לראות פתאום מצב בו חייל תחת פיקודך שרוי בסכנת פגיעה מידית עם אפשרויות פעולה מצומצמות", מסכמת ע' קצין האג"ם, סגן סיגל. "מדובר במסר חד וברור למפקדים - אם לא תיערכו עם החיילים שלכם כמו שצריך בנוהל קרב ברור, שכולל הכנה מעמיקה, עמידתו במשימה תהיה על אחריותכם - והמציאות כאן מחייבת עמידה במשימה, לא קיימת אפשרות שלא".