צה"ל איתר והשמיד את אתרי השיגור מהם זוהו השיגורים לעבר מרחב לכיש ויישובי העוטף בשבוע האחרון. כך הודיע הבוקר (רביעי) דובר צה"ל. השיגורים בוצעו ממרחב דרום הרצועה, בסמוך לשני מחסני סיוע וחלוקה השייכים בין היתר לארגון אונר"א ושימשו לחלוקת סיוע הומניטרי לאוכלוסייה האזרחית ברצועת עזה.

מצה"ל נמסר כי מטוסי קרב של חיל האוויר תקפו באופן מדויק והשמידו את אתרי השיגור במרחב ממנו בוצע הירי, ובתום התקיפה זוהו פיצוצי משנה אשר העידו על הימצאות של אמצעי לחימה נוספים במרחב.

סמוך למחסני סיוע וחלוקה: האתרים מהם שיגר חמאס לעוטף ולשפלה (צילום: דובר צה"ל)
סמוך למחסני סיוע וחלוקה: האתרים מהם שיגר חמאס לעוטף ולשפלה | צילום: דובר צה"ל

בימים האחרונים התחדשו שיגורי הרקטות מרצועת עזה לעבר שטח ישראל, אמנם בהיקף נמוך, אך אלו מוכיחים שעל אף חודשי הלחימה הארוכים והמכות שחמאס והג'יהאד האיסלאמי ספגו, לארגוני הטרור עוד יש יכולות שיגור רקטות, כשעל פי ההערכות נשארו שם עוד מאות רבות של רקטות, בהן עשרות לטווחים ארוכים.

נראה שבעקבות כך קרא דובר צה"ל בערבית לתושבי שכונת בית ח'אנון ושכונות נוספות בסביבתה להתפנות, כשייתכן ומשם בוצעו לפחות חלק מהשיגורים וצה"ל מתכוון לטפל בכך ולפעול שם בעוצמה.

בצה"ל לא הופתעו מהשיגורים של הימים האחרונים, כשכמעט בכל יום ממשיכים לחשוף בעזה משגרי רקטות ומחרטות ייצור. ועדיין, המספרים המאוד נמוכים מעידים על גודל הפגיעה שהמערך הזה ספג מצה"ל במלחמה, כשגם במקרים של שיגורים, במיוחד רקטות גדולות ומשגרים רב-קניים, אלה מושמדים תוך זמן קצר מאוד.

ההערכה היא שרוב הרקטות והמשגרים של חמאס נמצאים באזורים שצה"ל לא פעל בהם, זה כולל את מרכז רצועת עזה וגם חלקים מח'אן יונס ורפיח. בנוסף, גם באזורים שבהם צה"ל כן פעל, נשארו משגרים ורקטות שלא התגלו על ידי הכוחות, וגם את אלה חמאס מפעיל כשהוא מצליח לשגר.

בחלק מהמקרים מדובר בירי מאורגן של רקטות, כמו למשל המטח לשפלה וזה של שלשום עם 15 רקטות, שבוצעו כנקמה על חיסול מוחמד דף ואיסמאעיל הנייה. שוב, מטחים שלקח להם יותר משבועיים להוציא בגלל יכולת נמוכה. ישנם מקרים שהרקטות משוגרות מאזורים שאליהם כוחות צה"ל מתקרבים במהלך מה שמוגדר כ"פשיטות", במטרה להשתמש בהן לפני שצה"ל יחשוף וישמיד את הרקטות ואת המשגרים.

החיסולים האיכותיים שישראל ביצעה בתקופה האחרונה יחד עם ההתקדמות של הכוחות ברפיח, בניית אזור החיץ ופשיטות גם בצפון הרצועה ובמרכזה, אל מול שיגורי הרקטות מלמדים יותר מכל עד כמה היכולת הזו של חמאס וגא"פ נפגעה קשה במהלך המלחמה.

רוב מרחבי השיגור של חמאס וגא"פ הושמדו על ידי צה"ל. גם במקרה של אלה שלא הושמדו, המחבלים שם מתקשים בשינוע של רקטות ממקומות המסתור וטעינה של המשגרים. זה קורה בגלל השליטה של צה"ל ברצועת עזה, בין השאר בגלל כיסוי מודיעיני של שב"כ, ששם לעצמו את התחום הזה כאחת מהמטרות, בזכות מערך תצפיות וכטב"מים, יחד עם מסק"רים ומטוסי קרב, שסוגרים מעגל מהיר על כל פעולה של המערך הזה.

בהמשך לזה, הערכה היא שמאות ואף אלפי מחבלים שהתמחו בירי רקטות נהרגו במלחמה. המחליפים שלהם מתקשים לבצע ירי, בטח ירי מדויק וכזה שלא יתגלה טרם הביצוע. גם מערך הפיקוד של חמאס, שנחשב יעד מרכזי במלחמה, נפגע קשה והדבר משפיע גם על היכולת של חמאס לשגר רקטות, בעיקר לטווחים שמעבר לעוטף עזה.

מחבלי מערך הרקטות של הארגון (צילום: תעמולת הג'יהאד האיסלאמי)
סרטון גא"פ מחודשים קודמים. המערך נפגע קשה אך מדי פעם מרים ראש | צילום: תעמולת הג'יהאד האיסלאמי

ועדיין, כפי שפתחנו, בעזה יש עוד הרבה רקטות והיכולת הזו לא הושמדה לחלוטין. גם כאשר מצבו של ארגון הטרור חמאס קשה מאוד אחרי 10 חודשי לחימה, הם עדיין מנהלים שם גם "כלכלת חימושים" - ניהול מלאי הרקטות ושאר אמצעי הלחימה שנשארו להם, בטח כשאין צפי ברור לסיום המלחמה. לכן גם בחודשים הקרובים וכל עוד המלחמה נמשכת, אזרחי ישראל צריכים להיות מודיעים לאיום הזה, שעדיין קיים, ולהתנהג בהתאם למדיניות וההנחיות של פיקוד העורף.