צה"ל ספג בימים האחרונים אבדות כואבות בלחימה ברצועה. חלק מהחללים נפלו מאש כוחותינו, מה שמכונה "ירי דו-צדדי", בעיקר בין כוחות שריון וחי"ר. בצבא פועלים כדי לחקור את האירועים ולהימנע ממקרים דומים ככל האפשר. רשימת החללים המתארכת מלמדת על מורכבות הלחימה הגוברת, ככל שצה"ל מעמיק את הלחימה שלו לשטח הבנוי וההרוס, מול אחד ממערכי ההגנה העיקריים שחמאס בנה.
כמובן שכל חלל צה"ל הוא עולם ומלואו, אולם ביחס לסוג ועוצמת הלחימה ולסד"כ הכוחות ברצועה, היקף הנפגעים נמוך. בחמאס יודעים שאין להם אפשרות לעצור את צה"ל ומה שהם מנסים לעשות בשלב הזה, זה לנסות ולעכב את התקדמות הכוחות, תוך ניסיון לגרום לכמה שיותר אבדות בצד הישראלי.
חמאס והג'יהאד האיסלאמי הפלסטיני (גא"פ) בעזה רחוקים משבירה. גדודי המחבלים בצפון הרצועה עדיין מתפקדים, כשבאזורים הרחוקים יותר נמצאים עוד מחבלים רבים. לזה יש להוסיף את הערכת הצבא, שמרכזי הכובד של חמאס עברו למרכז ודרום רצועת עזה.
נכון לרגע זה צה"ל מתקדם על פי התוכנית האופרטיבית שבנה כאשר רוב חוליות המחבלים מושמדות עוד לפני שהם מצליחים לפגוע בכוחות או מיד אחרי שפתחו באש. שילוב הכוחות הלוחמים, חי"ר, שריון, הנדסה יחד עם מעטפת אש מהאוויר, מהים ושל התותחנים מהקרקע, באופן שצה"ל לא הפעיל עשרות שנים, מביאים להישגים מרשימים, ביחס לזירת הלחימה המורכבת, ולנטרול רוב היכולות והמתקפות של חמאס.
אמנם צה"ל מפעיל סד"כ משמעותי של שלוש אוגדות, אך זירת לחימה אורבנית עם בנייה מהצפופות בעולם, אתרי הרס רבים וק"מ של מנהרות, שואבת כוחות גדולים מאוד. סביבת הלחימה, הקרבות הקטנים הרבים והסד"כ (סדר כוחות) הגדול, זהו אתגר מבצעי ופיקודי מורכב מאוד, במיוחד כאשר המטרה לשמור על חיי הלוחמים והעובדה שבזירות הלחימה עשויים להיות מוחזקים החטופים.
סביבת הלחימה, המנהרות ואתרי ההרס לצד יכולת נ"ט ומרגמות שיש בידי חמאס, מביאים לכך שהם מצליחים לפגוע בכוחות המתמרנים. בסופו של דבר צריך לזכור שמדובר במלחמה, וגם כשעושים את הכל נכון, עדיין יהיו הרוגים ופצועים. במקרה של עזה, גם בשטחים שנכבשו ואפילו כאלה שטוהרו, עדיין יש חוליות מחבלים שמנהלות לוחמת גרילה ופוגעות בצה"ל.
אתגר נוסף לצה"ל הוא שמירה על המתח המבצעי והשגרה המבצעית. גורם צבאי סיפר שלא מעט נפגעים היו בגלל משמעת מבצעית לא מספיק גבוהה ושאננות. לדבריו, חמאס הצליח לזהות בכמה מקרים נקודת תורפה ולפגוע. עדויות שיצאו מהשטח מרמת הלוחם ועד טקסים ברמת הצבא, שנערכו בעומק רצועת עזה, מלמדים על כך שהמפקדים צריכים לבחון את הנושא ולתת את הדעת על שמירת המתח המבצעי והמשמעת.
בצבא מבינים שחמאס עדיין רחוק משבירה ושעדיין יש שטחים רבים שצריך לכבוש ולטהר. המחיר של זה יהיה לא פשוט. בצפון הרצועה צה"ל כיתר בחלק המזרחי של העיר עזה והרצועה את המחבלים, מה ששם אותם עם הגב לקיר והגביר את עוצמת הלחימה שלהם.
לצד זה, רבים בזרוע הצבאית של חמאס נדדו לדרום הרצועה, בחסות הפליטים שצה"ל אישר להם לעבור לאזור ההומניטרי. מרכז הכובד הצבאי עבר יחד איתם לדרום רצועת עזה, כשההערכה היא שגם בכירי ארגון הטרור נמצאים שם, על כל המשמעות של זה.