"תר"ש מעלות" של הרמטכ"ל הרצי הלוי: אתמול (שני) התקיים יום לפורום הבכיר של הצבא בנושא "האנשים בצה"ל", בו הרמטכ"ל רב-אלוף הרצי הלוי, הציג את התוכנית הרב-שנתית החדשה (תר"ש) – "מעלות" ולמעשה את היעדים העיקריים לקדנציה שלו.
הצגת התוכנית מגיעה אחרי שבחודש מאי האחרון הושג הסכם בין צה"ל למשרד האוצר, ותקציב בהיקף של 68 מיליארד שקלים. התר"ש, לפחות כפי שהוצג, לא כולל שינויים דרמטיים ונראה כי ישנה המשכיות לתוכניות של הרמטכ"לים הקודמים.
״מעלות״: זוהי התוכנית הרב-שנתית החדשה של צה״ל.
היום התקיים יום לפורום הבכיר של צה״ל בנושא ״האנשים בצה״ל״, הנושא הראשון בחשיבותו בתוכנית הרב שנתית החדשה ״מעלות״.
לכל הפרטים: https://t.co/rS7y3CMmgG
המאבק על אנשי הקבע
הסעיף הראשון כפי שפורסם על ידי דובר צה"ל, הוא "אנשים וצבא-חברה". למעשה, הרמטכ"ל הלוי החליט להילחם על מודל צבא העם ובנוסף, לפתור את משבר כוח האדם החמור בצבא, שמאבד כוח אדם איכותי לשוק האזרחי. אין ספק שמדובר ביעד חשוב ולמעשה, האיום הכי גדול על צה"ל. אולם זה גם היה היעד העיקרי של צה"ל ב-15 השנים האחרונות, והמצב רק החמיר.
כלל לא ברור כיצד הלוי יצליח לשמור על אנשי הקבע האיכותיים בצבא, למרות הסכמות תקדימיות שהצבא הגיע אליהן עם האוצר בדיונים על תקציב הביטחון. המצב החברתי כיום רק מחמיר את הבעיה של צה"ל ולכל זה יש להוסיף את מדיניות הממשלה, שבכוונתה להעביר חוקים שמוציאים באופן מוחלט מגזרים שלמים מנטל השירות. כאשר מוסיפים לזה קיצור של שירות החובה שרק יוסיף למחסור בחיילים, בעיקר בתפקידי לוחמה כמו גם ביחידות רבות, הרי שהדבר יהיה אתגר אדיר שצה"ל, נכון ל-15 השנים האחרונות, לא הצליח להתמודד איתו.
הנושא הבוער: השקעה ביבשה
הסעיף השני ביעדים העיקריים של התוכנית הוא "איראן ורב-זירתיות". גם במקרה הזה הרוב לא חדש: הכנת תוכניות לתקיפה באיראן הן עניין שמדווח עליו למעלה כבר למעלה מעשור. עשרות מיליארדי שקלים הושקעו בהכנות האלה, למרות שבשנים האחרונות התגבר הספק לגבי היכולת הישראלית לתקוף באיראן, לא רק בגלל מגבלות צבאיות, כי אם גם בגלל מגבלות מדיניות עולמיות.
נושא הרב-זירתיות מחייב השקעה אדירה גם בצבא היבשה, ולא ניתן לראות שינוי משמעותי בתחום הזה גם בתר"ש של הלוי. למרות זאת, מדובר בסעיף חשוב. זאת משום שהצבא מכיר בהצלחה האיראנית לשלב את כלל הזירות שמאיימות על ישראל ומתמודד עם האיום.
גם הסעיף העיקרי השלישי שהוצג לא מלמד על משהו חדש. "תמרון והגנת גבולות" נכתב ובהמשך גם, "צה"ל יפעל על מנת לאמן טוב יותר ולחזק את מוכנות התמרון תוך שיתוף פעולה רב-זרועי". סעיף זה חוזר על עצמו עם כל רמטכ"ל חדש, בשינוי ניסוח.
אבל, אם אכן יתמקדו בזה, הלוי יהיה חייב להשקיע מיליארדים בצבא היבשה ופעם אחת ולתמיד, להפוך את נושא הקרב המשולב – שילוב בין זרועות ויחידות מסוגים שונים - למשהו שהוא מעבר לסיסמה ריקה מתוכן. נכון להיום, צה"ל לא יודע להילחם באופן איכותי בקרב משולב ורב זרועי. כאשר מדברים על עולם המילואים המצב גרוע עוד יותר.
תרבות שחייבים לשנות
סעיף 4 שהוצג הוא אולי החשוב ביותר. "תרבות מבצעית וארגונית - צה"ל נדרש לחזק את הפיקוד הצעיר בצה"ל, להעצים בקרבו את תחושת האחריות ולפעול למצות את ההון האנושי". בנוסף: "התוכנית תעסוק בייעול המערכת הארגונית הצבאית על כלל מרכיביה".
בשנים האחרונות כתבנו ב- mako לא מעט על התרבות הארגונית הלקויה בצה"ל, טיוח, אי אמירת אמת, משמעת ורמת פיקוד נמוכה. זה אולי הסעיף החשוב ביותר בתר"ש של הלוי, שחייב לפתור את הרעה החולה שמשפיעה יותר מכל על יכולתו של הצבא.
מעל לכל חשוב לציין שתר"ש מעלות של הלוי יוצא לדרך כתוכנית צבאית עצמאית, בלי אסטרטגיה ארוכת טווח של ממשלת ישראל, פשוט משום שאין כזאת. הצבא מגדיר לעצמו את היעדים ועל בסיס זה בונה את התוכניות שלו למלחמה הבאה, לתקציב ולרכש. הבעיה היא שכלל לא בטוח שבמצב אמת, אותן תוכניות יאושרו על ידי הדרג המדיני ואז, צה"ל יאלץ לאלתר תוך כדי תנועה ולפעול בניגוד לתוכניות ולתורת הפעולה שלו, מה שעלול להתבטא בתוצאות.