אחרי שראש הממשלה נתניהו הנחה את צה"ל להיערך לחלוקת סיוע הומניטרי ברצועת עזה במקום הארגונים הבינלאומיים, בצבא בוחנים את המשמעויות והאפשרויות לביצוע החלוקה על פי ההנחיה. בצה"ל מעולם לא תכננו לקבל את האחריות לפעולה מהסוג הזה, שתדרוש מהם משאבים רבים, כוחות ותקציב.

מעבר לזה, צה"ל דוחף לביטול ההנחיה, מתוך הבנה שהשיירות האלה יהיו פגיעות ללוחמת הגרילה של המחבלים ומעבר לזה, חמאס ימשיך לבזוז את הסיוע ממקומות אחרים. בצבא ובמערכת הביטחון כן ערים לעובדה ששיירות הסיוע ההומניטרי הפכו צינור חמצן לחמאס ולמחבלים. השבוע חשפנו כי השיירות משמשות את המחבלים להעברת מסרים בין חלקי רצועת עזה וגם ניוד של ציוד ומחבלים.

משמעות ההנחיה של ראש הממשלה לצה"ל, היא שאת הנהגים והמשאיות של שיירות הסיוע ההומניטרי, יחליפו כלי רכב ונהגים של צה"ל, או לכל הפחות משאיות ונהגים ישראלים. כל שינוי שאינו כזה לא יעמוד במטרת ההנחיה של ראש הממשלה לצבא, והמשמעות של זה היא שחמאס והג'יהאד האיסלאמי ינהלו, במסגרת לוחמת הגרילה שלהם בעזה, מתקפות נגד השיירות האיטיות והכבדות. בצבא מעריכים שחמאס יציב מארבים על הצירים ובעיקר מטעני חבלה.

עוד אומרים בצבא, שכלל לא בטוח שמהלך כזה ימנע את בזיזת הסיוע ההומניטרי על ידי חמאס. במערכת הביטחון אומרים שמחבלי חמאס פשוט יבזזו את הסיוע ממקומות אחרים, אליהם הסיוע יגיע, כולל ממשפחות עזתיות וארגוני הסיוע שמחלקים את המוצרים, באזורים ההומניטריים. כשזה המצב, לציבור הישראלי יהיה עוד יותר קשה לקבל נפגעים ישראלים כתוצאה מהפיגועים הצפויים נגד השיירות.

בימים האחרונים מתנהלים דיונים רבים במסגרת מערכת הביטחון כדי למצוא פתרון לאופן הכנסת המזון והדלק לרצועת עזה, בהוראת הקבינט. מדובר בלמעלה מ-200 משאיות שנושאות טונות של סיוע, שכאמור מגיע לחמאס, ששולט באזורים ההומניטריים ובאופן משמעותי יותר בצפון רצועת עזה. כבר תקופה ארוכה שבישראל "שוברים את הראש" כיצד למצוא דרכים עוקפות. כרגע ללא פתרון מעשי.

פעילות הכוחות במרחב (צילום: שי לוי)
מבט על ציר פילדלפי במסגרת סיור שערכנו | צילום: שי לוי

נכון להיום מי שמנהל את התחום הוא ראש מנהלת התיאום והקישור לעזה, אל"מ משה טטרו. בצה"ל חוששים שבהמשך האחריות תעבור להיות של המפקדים המתמרנים, שבגזרות שלהם יעברו השיירות לכיוון נקודת החלוקה, מה שיפגע בחלוקת הקשב שלהם ללחימה וגם, ידרוש פתיחה של תקנים לאיוש במפקדות הקדמיות ובחפ"קים שלהם.

זאת לצד ההחלטה לפתוח תפקיד חדש, ראש המאמץ ההומניטרי בעזה, שאותו יבצע אל"מ אלעד גורן, שיועלה לדרגת תא"ל. הוא יהיה אחראי על כל התיאום של הגעת הסיוע, השיירות והחלוקה כמו גם השיח מול הארגונים הבינלאומיים וצבאות זרים, שממשיכים לבצע הצנחות סיוע בעזה.

כבר חודשים שצה"ל מנסה לסכל את ההשתלטות של חמאס על הסיוע ההומניטרי. צה"ל סגר מעגלי אש עם כטב"מים על מחבלים שנצפו על הציר ההומניטרי, בנוסף הפעלו מארבים כולל של צלפים, שהביאו לחיסול של מחבלים רבים. כל זה לא הצליח לעצור את אותה השתלטות, שמסייעת לחמאס לבצר את שלטונו, למרות המכות הקשות שספג.

שיירה לרצועת עזה, הציר ההומניטרי (צילום: MENAHEM KAHANA/AFP via Getty Images)
שיירה לרצועת עזה, הציר ההומניטרי | צילום: MENAHEM KAHANA/AFP via Getty Images

כפי שחשפנו ביום שלישי השבוע, קצינים בצה"ל שמשרתים במפקדות הקדמיות של האוגדות וברצועת עזה עצמה, טוענים שהם מזהים שימוש של מחבלי החמאס והג'יהאד האיסלאמי באותן שיירות סיוע הומניטרי כדי להעביר "אמצעים, מחבלים ומסרים בין חלקי הרצועה". לטענת אותם קצינים, מדובר בתופעה שמתרחשת כבר תקופה.

משאיות הסיוע ההומניטרי נכנסות לרצועת עזה אחרי שהן עוברות בידוק ביטחוני, כדי לוודא שלא מבריחים דרכן אמל"ח. הבעיה, כפי שהסבירו אותם קצינים בשיחה עם mako, שהשימוש בהן למטרות טרור נעשה אחרי הבידוק, אז מעמיסים ומשנעים איתן אמל"ח, מחבלים ומסרים, בתוך הרצועה.

אין ספק שיש כאן בעיה קשה ומורכבת, בטח כשאותו סיוע משמש לבסוף נגד לוחמי צה"ל ברצועה. אבל לא בטוח שלצה"ל יש את הפתרון המבצעי, לנוכח העובדה שהקבינט וראש הממשלה מתעקשים על הסיוע, כחלק מיצירת האשראי הבינלאומי להמשך המלחמה.