שעות ספורות לאחר שנמצאה גופתו של שליח חב"ד לדובאי, הרב צבי קוגן ז"ל, משרד הפנים באמירויות הודיע כי עצר 3 חשודים. לפי איחוד האמירויות, החקירות הביאו למציאת גופת הנעדר, לזיהוי העבריינים ולמעצרם.
הרצח בוצע בצל המלחמה המתמשכת והאיום הגובר על קהילות יהודיות בעולם, ובמיוחד במדינות ערביות. דודו של צבי, אברהם, סיפר בשיחה שקיים עם N12 על האישיות יוצאת הדופן של אחיינו, על אהבתו לארץ ישראל ועל החששות שמלווים את החיים של היהודים בדובאי בתקופה זו.
"ביום שבת כשקיבלנו את הבשורה המרה, נאלצתי להיות המבשר על החדשות הקשות. צבי היה אדם ערכי. שילוב ייחודי של 'סייפא וספרא' - אדם שחי על פי ערכי התורה, אך גם פעל ללא לאות למען עם ישראל בכל העולם".
צבי, בן למשפחה חרדית, גדל על ברכי המסורת ולמד במוסדות חרדיים, אך כבר מגיל צעיר בחר לשלב בין אמונה עמוקה לבין עשייה משמעותית. הוא התגייס למסלול קרבי בחטיבת גבעתי, מסלול שאינו נפוץ בקרב המגזר החרדי. אברהם נזכר: "הייתי בטקס סיום המסלול שלו, כל החברים מהצבא לא הפסיקו להתרגש ממנו. זו הייתה תחילתה של דרך שבה הוא תרם את כל כולו למען עם ישראל".
לאחר שחרורו מצה"ל, פנה צבי לשליחות במסגרת תנועת חב"ד. הוא עבר במספר מוקדים ברחבי העולם עד שהתמקם בדובאי לפני כשלוש שנים, כשהיחסים בין ישראל לאיחוד האמירויות נרמלו. "כשהוא התחתן והחל את שליחותו בדובאי, הוא הרגיש בטוח יחסית, למרות האיומים שבאוויר", סיפר אברהם. "כל שיחה שלנו הייתה מלאה בעשייה – קבלת פנים לתיירים ישראלים, דאגה לחולים, וסיוע לקהילה המקומית".
השנה האחרונה הייתה מאתגרת במיוחד. המלחמה שפרצה ב-7 באוקטובר החזירה את צבי לזיכרונות מימי שירותו הקרבי. "ימים ספורים אחרי שהמלחמה החלה, הוא התקשר למפקד שלו מהצבא ואמר שהוא מוכן לחזור ולשרת. אבל באותה תקופה, הבלאגן היה גדול, ולא נמצא מי שיוכל לגבות אותו בעבודתו שם", ציין אברהם.
למרות המלחמה והמתיחות הגוברת עם איראן, צבי המשיך לפעול במסירות למען הקהילה היהודית בדובאי. "הוא היה סמל לאחדות," אמר אברהם. "בחתונה שלו ראיתי אנשים מכל הקצוות – חרדים, חילונים, דתיים לאומיים. כולם היו חברים שלו. זה המורשת שהוא השאיר אחריו: מסר של אחדות לעם מפולג".
עם המתיחות הגוברת באזור והאיום המתמיד מצד גורמים עוינים כמו איראן וחיזבאללה, החיים היהודיים בדובאי הפכו מאתגרים יותר ויותר. צבי ומשפחתו הקפידו על אמצעי זהירות. "הם הצניעו את הכיפות ועברו לחבוש כובעים אחרים" סיפר אברהם, "אבל מעבר לכך, הוא לא הראה חשש או פחד. כל מה שעניין אותו היה להמשיך לעשות טוב".
עם זאת, האירוע הטרגי שבו נרצח צבי, מדגיש את הסכנות האורבות ליהודים שחיים או שוהים במדינות ערביות, גם במקומות שבהם נראה כי היחסים עם ישראל נמצאים בשיאם. "זה היה אדם שהאמין בארץ ישראל, באחדות ישראל ובערכים האוניברסליים של עשיית טוב", מדגיש אברהם. "הרצח הזה הוא תזכורת כואבת לסיכון שמלווה את השליחים הללו, שעושים עבודת קודש בקהילות רחוקות".
"אני רוצה שעם ישראל יבין מי היה צבי", אמר אברהם בהתרגשות. "זה לא רק סיפור של אדם דתי, אלא של מישהו שהצליח לשלב בין אמונה, אהבת הארץ ושירות למען הזולת. הוא היה גשר בין קהלים שונים – חילונים, דתיים, ישראלים ותפוצות. הוא חי ופעל לאחדות העם".
הלווייתו של צבי תיערך בארץ במהלך הימים הקרובים. משפחתו מקווה שזכרו יישמר לא רק כאדם שהקדיש את חייו למען הקהילה היהודית, אלא גם כסמל לערכים של אחדות ואהבת ישראל.
"אני מבקש שעם ישראל ייחשף לסיפורו ויבין שאבד לנו אדם מיוחד במינו", סיכם אברהם. "מורשתו של צבי היא מסר של אהבה ואחדות – וזה מה שאנחנו צריכים היום יותר מהכול".
לאחר פענוח הרצח, משרד הפנים באמירויות הודיע: "עצרנו את הרוצחים של צבי קוגן שהחזיק באזרחות מולדבית ובאמצעותה נכנס לאיחוד האמירויות. לאחר שמשפחתו של הקורבן דיווחה על היעלמותו, הוקם צוות חיפוש וחקירה, והחקירות הביאו למציאת גופת הנעדר ולזיהוי העבריינים שנעצרו, ונקטנו את ההליכים המשפטיים הנדרשים. כל נסיבות האירוע יפורסמו לאחר השלמת החקירות".