שר החוץ האמריקני אנתוני בלינקן וראש ממשלת קטאר מוחמד בן עבד א-רחמן א-ת'אני קיימו מסיבת עיתונאים (רביעי) משותפת מדוחא. מדובר בהצהרה הרשמית הראשונה מאז העבירו ארגוני הטרור את סירובם למתווה עסקת החטופים שהוצג במועצת הביטחון של האו"ם.

בלינקן יישר קו עם ישראל ואמר: "העולם כולו עמד מאחורי ההצעה שביידן הציג לפני שבוע וחצי, כולל ישראל ומועצת הביטחון של האו"ם. חיכינו לתשובה אחת - תשובת חמאס. אמש קיבלנו אותה. חמאס הציע כמה שינויים להצעה שעל השולחן. שוחחנו עליהם אתמול וגם היום עם ראש הממשלה של קטר - עם חלק מהדברים ניתן לעבוד, וחלק לא".

בליקן וראש ממשלת קטר אל ת'אני בפגישה בדוחה (צילום: Reuters)
בליקן וראש ממשלת קטר אל ת'אני בפגישה בדוחא, היום | צילום: Reuters

"כרגע אנחנו עומדים במצב הזה - חמאס יכול היה לענות 'כן', במקום זאת חמאס חיכה שבועיים ואז הציע עוד שינויים. חלק מהם מעבר למה שהוא קיבל כבר בעבר", אמר בלינקן. "כתוצאה מכך המלחמה שחמאס התחיל ב-7 באוקטובר תמשך והסבל יימשך. ועדיין, בימים הקרובים אנחנו נמשיך כדי לנסות לסגור את ההסכם הזה כך שיתאים לאינטרסים הפלסטיניים, הישראליים ושל האזור כולו".

בלינקן הדגיש שישראל הסכימה להצעה שהוצגה: "כולנו מסכימים שההסכם צריך להיות לכלול את העקרונות שהצגנו". בתשובה לשאלה אם "ההצעה מתה", ענה: "במשא ומתן מגיעים לנקודה שבה אם צד אחד ממשיך לשנות את הדרישות שלו ולהעלות דרישות על מה שכבר הסכים - צריך לתהות אם הוא מגיע עם כוונות טובות או לא". 

לדבריו של בלינקן, הוא עדיין מאמין שניתן לגשר על הפערים. "ישראל קיבלה את ההסכם, חמאס לא", הבהיר שר החוץ האמריקני. "נעבוד על זה בבהילות ונראה אם ניתן לגשר על הפערים. ייתכן שחמאס ימשיך להגיד 'לא' ואז יהיה ברור לכל העולם שזו הבחירה שלהם, להמשיך במלחמה שהם פתחו בה".

ראש ממשלת קטאר מוחמד בן עבד א-רחמן אל-ת'אני (צילום: Reuters)
"שני הצדדים נדרשים לעשות ויתורים", ראש ממשלת קטאר | צילום: Reuters

ראש ממשלת קטאר מוחמד בן עבד א-רחמן א-ת'אני, פתח: "דנו עם בלינקן על התגובה שקיבלנו מהפלגים הפלסטיניים אתמול. שני הצדדים נדרשים לעשות ויתורים כדי להגיע להסכם ומחויבים לגשר על הפער ביניהם. המסר שלנו לכולם הוא שכל יום נוסף מביא לאובדן חדש של חיי אזרחים וחפים מפשע".

ברויטרס דווח כי בין היתר חמאס העביר לארה"ב דרישה להתחייבות אמריקנית להפסקת אש קבועה ברצועת עזה ולנסיגה של ישראל. לפי מקורות שצוטטו בדיווח, במוקד ה"הסתייגויות" של חמאס הטענה שאין מנגנוני ביטחון למעבר בין השלב הראשון והשני של העסקה.

דיפלומט אמריקני שצוטט ברויטרס מוקדם יותר אמר כי "ארה"ב ביקשה מתורכיה להעביר מסרים להנהגת חמאס סביב השיחות להפסקת אש עם ישראל". אמש עדכנו קטאר ומצרים שקיבלו מחמאס ומהג'יהאד האיסלאמי תשובה, ומהבית הלבן מסרו שייבחנו את המענה של ארגוני הטרור.