דיווחים ראשונים על כך שהצבא הרוסי משתמש במל"טים (מטוסים ללא טייס) מתוצרת איראנית באוקראינה. צוות חוקרים של "המכון לחקר המלחמה" ציטט את אולכסיי ארסטוביץ', יועץ בכיר לנשיא אוקראינה וולודימיר זלנסקי, שאמר כי איראן כבר מסרה 46 מטוסים ללא טייס לרוסיה ושהם כבר הבחינו בהם הלחימה באוקראינה.
על פי המכון, לפחות חלק מכלי הטיס הלא מאוישים שאיראן סיפקה לרוסיה הם מדגם "שאהד 129" ולטענתם, הצבא הרוסי השתמש בהם בניסיון לתקוף מערכות ניידות לשיגור רקטות מסוג "HIMARS". ככל הידוע, למרות השימוש הרב של האוקראינים במערכות האלה, אף אחת מהן לא נפגעה על ידי הרוסים.
חוקרי המכון מציינים בנוסף כי אם הדיווח האוקראיני נכון, הרי שמדובר בהתפתחות משמעותית ביחסי רוסיה-איראן, ששיתוף הפעולה הצבאי שלהן כבר התחיל להדאיג מדינות אחרות. בין השאר משום שאיראן מעוניינת לרכוש מהרוסים מטוסי קרב מתקדמים. דבר שהרוסים בלמו עד היום, וייתכן שאחרי המלחמה באוקראינה ואולי גם תוך כדי, עסקאות כאלה יצאו לפועל.
הדיווחים הקודמים והדאגה מהשת"פ
יש לציין כי בשני דיווחים שונים במהלך חודש יולי, היועץ לביטחון לאומי בארה"ב, ג'ייק סאליבן, הזהיר כי מוסקבה בוחנת רכישת מל"טים איראניים וקצינים רוסים כבר ביקרו בבסיס מל"טים בקשאן, איראן, כדי לבדוק את התאמת כלי הטיס למשימות הצפויות להם באוקראינה.
סאליבן אף יותר מרמז שצוותים של הרוסים כבר החלו לעבור הכשרה להפעלת כמה מכלי הטיס הלא מאוישים של איראן. הוא הוסיף שהשימוש בהם עלול להביא למותם של אזרחים אוקראינים רבים. יש להוסיף כי בסוף יולי אמר בכיר איראני, ששיתוף הפעולה הצבאי בין טהראן למוסקבה ישנה את הסדר העולמי, ואישר את בקשתה של רוסיה לקנות מל"טים איראניים.
בארה"ב לא מאשרים את הדיווחים על הפעלת הכטב"מים האיראנים באוקראינה. אולם מדווחים שצוותים איראנים הגיעו לרוסיה והם מאמנים שם צוותים רוסים שאמורים בהמשך לצאת ללחימה באוקראינה עם כלי הטיס מתוצרת איראן.
מוקדם יותר השנה חשף המודיעין העיראקי כי איראן הקימה בארצו רשת הברחת אמצעי לחימה לצבא הרוסי באוקראינה. הצבא הרוסי, על פי אותם דיווחים קודמים, כבר קיבל לידיו רקטות, טילים ואפילו מערכות נ"מ שהוטסו במטוסי תובלה, כולל כאלו המזוהים עם משמרות המהפכה של איראן.
על פי הפרסומים הזרים, מילציות פרו-איראניות בעיראק הבריחו חלק מהנשק האיראני שיועד לרוסיה. מדובר במטולי RPG, טילים נגד טנקים ומערכות לשיגור רקטות שכבר סופקו לצבא הרוסי. בנוסף נטען שהאיראנים העבירו לרוסים "Bavar-373", מערכת נ"מ איראנית דומה ל-S-300 הרוסית. עוד נטען, אם כי אין הוכחה לכך, שהמשטר בטהרן שלח חזרה לרוסיה סוללת טילי S-300 אותה קיבלו קודם לכן מהרוסים, כדי שזו תוצב באוקראינה ובתמורה תישלח סוללה אחרת במקומה, במועד לא ידוע.
עיקר הדרישה הרוסית מהאיראנים נוגעת לאספקת טילים נגד טנקים, רקטות ופגזים לטנקים, תותחים ומרגמות. נראה שהרוסים לא מצליחים לייצר אמל"ח בקצב הנדרש מהם, כשבין השאר הם סובלים מפגיעה קשה במחסני האמל"ח בשל תקיפות שמבצע צבא אוקראינה באש רקטות, טילים ומטוסי קרב, כמו גם מבצעי קומנדו.
הדיווחים על ציר הברחות הנשק האיראני-רוסי אמורים להדאיג גם את ישראל, של הנוכחות של הרוסים והאיראנים בסוריה. היחסים הביטחוניים שנראה כי רק הולכים ומתהדקים בין שתי המדינות, עלולים להביא לכך שהרוסים יגבירו את העזרה שלהם לאיראנים בסוריה ואף יפעלו לסכל שם תקיפות, המיוחסות לישראל.