תחקיר צה"ל על הכשלים החמורים שהתגלו במהלך הפיגוע בגבול מצרים, עורר הדים רבים בקרב מפקדים בצבא והורים ללוחמות ולוחמים בגדוד ברדלס.

התחקיר מעורר שאלות קשות מרמת החיילות דרך התצפיות ועד לפיקוד הבכיר ביותר. איך קורה שחיילת שומעת ירי, מזהה דמות בעמדה ליד ולא מדווחת. איך קורה שתצפיתנית סוגרת אירוע על דעת עצמה, בניגוד לכל הנהלים ומדוע לקח שעה ועשר דקות לזהות את המחבל ולמעלה משעה לחסל אותו. שאלה לא פחות חשובה, מדוע גדוד לוחם לא יכול להתמודד עם מחבל בודד בשטח מרוחק בלי מסוק ויחידות מובחרות.

חומרת הענישה והדרגים הבכירים אליהם התחקיר כיוון, מלמדים שצה"ל הפנים את חומרת האירוע. נזכיר שהפעם האחרונה שבה צה"ל הדיח מח"ט בגלל כשל של אירוע מבצעי, הייתה בשנת 2000 וזה אומר לא מעט. ראוי לציין לחיוב גם את הזמן המהיר שבו בוצע התחקיר והפרסום, מבלי לוותר על תחקיר עמוק ונוקב.

הרצי הלוי (צילום: דובר צה"ל)
המפקדים בזירת הפיגוע בגבול מצרים | צילום: דובר צה"ל

מנגד, גורמים בכירים בצבא אומרים שגם אחרי פרסום התחקיר נותרו עוד שאלות שאין עליהן תשובות. "בין הסיבות להדחה של מח"ט פארן יש את הפרשנות שהוא נתן לפקודה של מאו"ג 80, תכלס אי מילוי פקודה", אמר גורם צבאי ל-mako. הכוונה לפקודה של מפקד אוגדה 80 תא"ל איציק כהן, שבמשמרות הלילה יהיו בעמדות ארבעה לוחמים. למרות הפקודה, מפקד גדוד ברדלס סא"ל איוון קון, הציב שני חיילים בעמדות והיו מספר מקרים של חייל בודד.

"זה לא חדש שיש פער אדיר בין פקודה שיורדת מדרגים גבוהים לשטח", אמר על כך הגורם הצבאי. "היו מקרים שבהם הורדתי הנחייה לשטח ואז הלכתי לבדוק מה הגיע לקצה, לפעמים זה היה רחוק ממה שאני הורדתי". הגורם מדגיש כי "זה שהמאו"ג (מפקד האוגדה) הוריד פקודה ממש לא מנקה אותו מהאחריות לכשל. אם אתה מוריד פקודה שלא ניתן לבצע, אין פה כלום חוץ מכסת"ח אישי".

"אם לקון (מג"ד ברדלס) יש גזרה של משהו כמו 70 ק"מ וכמות משימות ששוחקת לו את המסגרת, זה אומר שנתת לו פקודה שלא מתחברת למציאות בשטח", המשיך והסביר הגורם את טיעוניו. אותו גורם גם הסביר מדוע הפיקוד בשטח פעל כפי שפעל: "אני לא מכיר מג"ד אחד בצה"ל שיגיד למפקד שלו את זה אני לא יכול לבצע. כן הוא ינסה לשנות, להתווכח אבל בסוף הוא יבצע. וזה מה שקרה כאן".

"עדיין מסכנים חיילים שלא לצורך"

אייל שגיא, אב ללוחמת בגדוד ברדלס וקצין קרבי בעברו אמר ל-mako בתגובה למסקנות התחקיר הצה"לי שפורסמו: "עושה רושם שצה"ל למרות התחקיר הלכאורה מעמיק, ממשיך בפעילות שמסכנת חיילים ללא צורך. לשלוח 4 חיילים ברכב ללא מיגון ובקטעים רבים גם ללא קשר, בקו גבול שמבוצע בו ירי כמעט מדי לילה ורק לפני מספר ימים איבדנו לוחמת ושני לוחמים, זו המשך ההפקרות", טען שגיא.

כוח בגזרה (צילום: MENAHEM KAHANA/AFP via Getty Images)
כוח צה"ל באזור גבול מצרים, ארכיון | צילום: MENAHEM KAHANA/AFP via Getty Images

מהתחקיר אנחנו למדים גם על המשמעת הנמוכה בצה"ל שפוגעת בכל שכבות הצבא, אימונים ומבצעי. כשלוחמים לא מדווחים על חשד ותצפיתנית סוגרת אירוע בלי לדווח ובניגוד לנהלים, זה עניין של משמעת נמוכה. כאשר מפקדים בהם גם בכירים רואים שלוחמים יוצאים להיתקלות ובכלל לאירוע בלי קסדה, זה מראה על משמעת נמוכה שגורמת לאבדות, בקרב ובאימון. יש לציין שצה"ל עורך בימים אלו תחקיר נוסף שבוחן את כל תפיסת הפעלה ב"גבולות שלום" עם מצרים וירדן ונהלים צפויים להשתנות בעקבותיו.


בנוגע לתחום הסיוע האווירי שבתחקיר הראשוני נטען כי התעכב והשפיע על ההיתקלות בה נפל סמ"ר אוהד דהן ז"ל, גורמים בצבא אומרים שבניגוד למה שפורסם, כלל לא עלתה דרישה למסוק, לפחות לא בשעות הראשונות של האירוע. בנוסף לזה נחשף בתחקיר של צה"ל שיחידה מיוחדת הגיע לשטח על גבי מסוק, אחרי שהכוחות בשטח חתרו למגע והרגו את המחבל.

קצין בכיר במילואים שיקש להישאר בעילום שם אמר על כך: "אם כל אירוע של גדוד חי"ר צריך לסגור עם מסוק וסיירת מטכ"ל אז אנחנו בבעיה. ברמת הגדוד והחטיבה יש סט כלים גדול מאוד. אירוע כזה אפשר לסגור עם קלעים, צלפים או טילים שזמינים ברמת הגדוד והחטיבה".

בגבול עזה (צילום: שי לוי)
"יש אמצעים שזמינים ברמת הגדוד" | צילום: שי לוי

הוא ממשיך ואומר משהו עליו כותב שורות אלה מתריע כבר תקופה ארוכה, "קל להתמקד בגדוד מעורב. בפועל זה גדול הרבה יותר. צה"ל פועל בדרך שגורמת לשחיקת גדודי החי"ר כולם ומוריד את הרמה והמורל. התרגלנו שלכל מעצר וסיכול של מחבל שולחים ימ"מ וסיירות, פעולות שבסט היכולות של כל גדוד חי"ר. זה נמשך שנים ואנחנו רואים שהדבר הזה משפיע גם מחוץ לגזרת איו"ש".