דריכות מלאה בישראל לקראת המתקפה האיראנית שעל פי גורמים במערכת הביטחון, יכולה לקרות בכל רגע או בעוד ימים ואף מעבר לכך. בצה"ל מדווחים שהם ערוכים למתקפה האיראנית ובינתיים ממשיכים ללטש ולאשר את התוכניות. הרמטכ"ל, רא"ל הרצי הלוי, מבקר אישית במערכים השונים ולאחרונה הגיע גם לבסיס חיל האוויר תל נוף, שם אמר: "אנחנו נשדר מסר מאוד ברור לאויבים שלנו, מי שתקף אותנו, מי שבכל נאום מדבר על איך הוא משמיד את מדינת ישראל, אנחנו נפגע בו ואנחנו נמשיך להתחזק".

הביקור של רא"ל הלוי בבסיס תל נוף נעשה כחלק מאותן הכנות לתקיפה האיראנית. מערך ההגנה האווירית הרב-שכבתי של ישראל בנוי מסוללות כיפת ברזל, קלע דוד ומיירטי חיץ לסוגיהם השונים. הוא גם בנוי משכבה של מטוסי קרב, בהם טייסות ה-F-15 שבתל נוף שתפקידם יהיה ליירט כמה שיותר איומים במרחק ובמטרה למנוע את מהאיראנים להשיג הצפה של מערכי הגנה. היתרון של מטוסים אלו, הוא שהם יכולים לחכות לאיראנים בכל הגזרות, מתימן ועד עיראק ואיראן.

הרמטכ"ל הרצי הלוי בבסיס תל נוף (צילום: דובר צה"ל)
הרמטכ"ל הרצי הלוי בבסיס תל נוף | צילום: דובר צה"ל

ההערכה בישראל היא שהאיראנים ישגרו במסגרת התקיפה שלהם חימושים רבים, טילים בליסטיים, טילי שיוט וכטב"מים, במטרה לייצר "רוויה" במערך ההגנה האווירית, כלומר לשלוח כמות גדולה יותר מזו שמסוגלים ליירט. כדי למנוע את זה ובכלל, במטרה ליירט כמה שיותר איומים במרחק בטוח מישראל, מערך מטוסי הקרב של חיל האוויר, שהוא חלק מלא מההגנה האווירית הרב-שכבתית, יפעל יחד עם הקואליציה הבינלאומית.

למרות ההצלחה בסיכול המתקפה באפריל, אז מטוסי הקרב הצליחו ליירט עשרות רבות של כטב"מים וטילי שיוט, מדובר באתגר משמעותי לטייסי הקרב. דווקא העובדה שמדובר בכלי טיס קטנים ואיטיים, מקשה על היירוט שלהם, וזה עוד לפני שמדברים על החושך, הגובה הנמוך וזה שהשמיים מלאים בכלי טיס שונים, שצריך למנוע התנגשות ביניהם או פגיעה אחד בשני.

באפריל האחרון זה היה "מטווח תרנגולים" ואפילו נוצרה תחרות סמויה בין טייסות חיל האוויר, אותה ניצחה טייסת 201 שהפילה הכי הרבה חימושים איראנים. ההערכה היא שהפעם האתגר יהיה גדול יותר, גם בגלל כוונת האיראנים לשגר יותר חימושים.

מטוס חיל האוויר על הקרקע (צילום: דובר צה"ל)
חיל האוויר ביירוט המתקפה האיראנית | צילום: דובר צה"ל

מהמעט שמותר לספר ועל בסיס האירוע הקודם, השיטה ליירוט התקיפה האיראנית תתחיל במודיעין, גילוי ופריסה של המיירטים במסלולי המעוף של הכטב"מים וטילי השיוט. במקרה של טילים בליסטיים, מטוסי הקרב פחות רלוונטיים, ואלה ייורטו על ידי סוללות החץ.

האתגר הראשון בסיכול התקיפה יהיה הגילוי של מטח טילי השיוט ונחילי הכטב"מים. בלי גילוי לא יהיה יירוט. למרות שמדובר במאות כלים, העובדה שהם קטנים מאוד, איטיים וטסים נמוך הופכת את הגילוי לאתגר לא פשוט. גם בגלל תוואי השטח ומבנה כדור הארץ שפועל לטובת האיראנים.

חיל האוויר יתגבר על זה באמצעות שילוב של מערכות גילוי ביבשה, בים ובאוויר, יחד עם המערכים של שותפים שבברית ההגנה האווירית. האתגר השני זה כאמור הכמות שהאיראנים ישלחו כדי להרוות את מערך ההגנה האווירית. פעם קודמת שוגרו למעלה מ-300 חימושים, הערכה הפעם מדברת על מספר גדול יותר.

המל''ט (צילום: Fars News)
כטב"ם איראני מסוג "סמאד" | צילום: Fars News

מרגע שיש גילוי של המתקפה, מגיע התור של טייסי הקרב. מבני יירוט של מטוסי F-15, F-16 לסוגיהם השונים ומטוסי F-35 יעלו לאוויר כשהם חמושים בטילי אוויר-אוויר, בין השאר טילים כחול לבן מסוג "פיתון-4" ו"פיתון-5". בנוסף לזה גם טילים אמריקאים מסוג AIM-120 "אמראם".

מטוסי הקרב וטילי האוויר-אוויר הוכיחו יכולת יירוט באחוזים מאוד גבוהים, זה קורה בין השאר בגלל שהכלים האיראנים צריכים לעבור מסלול טיסה מאוד ארוך, בניגוד לאלה של חיזבאללה, שם זמן הגילוי והיירוט הרבה יותר קצר. כל מבנה שבו מטוסים חמושים במספר טילי אוויר-אוויר (מטוסי F-15 יכולים לשאת שמונה טילים כל אחד) יגן בגזרה שלו ויירט את האיומים. ברגע שהטילים יגמרו, המבנה יוחלף על ידי מבנה אחר.

כאן מגיע תפקידם החשוב של מטוסי ה-35-F, שבאפריל תיפקדו כסוג של "מנהלי לחימה" ולא הפילו אף איום איראני, וזה מה שיעשו גם הפעם. הם ידאגו דרך מערכות המחשוב שלהם, לגלות איומים ולשתף את המידע עם כל מי שבאוויר, להכווין את המבנים הרלוונטיים לאיום הייחוס המתאים, וגם שלא יהיה מצב שבו מספר מטוסים או מספר מבנים יתקפו את אותו כטב"ם ונחיל, מה שיהיה בזבוז אנרגיה.

מטוסי החמקן גם ישלבו את הבקרה, המודיעין ואמצעים ומערכים נוספים עם המבנים המיירטים ועם הפיקוד ומערך ההגנה בישראל, במטרה לייצר "תמונת עולם" כמה שיותר שלמה ומדויקת. ככל שמטוסי הקרב יירטו כמה שיותר כטב"מים וטילי שיוט, כך מה שסוללות הנ"מ יתמודדו איתו יהיה נמוך יותר וברף הספיקה שלהן. אבל שוב נזכיר, לעולם לא תהיה הגנה של מאה אחוזים וסביר שנראה פגיעות בישראל.

 

כל התוכן המתפרסם בכתבה עבר את אישור הצנזורה הצבאית.