על רקע המשך הירי בזמן המשא ומתן להפסקת אש בלבנון, בישראל מעריכים שככל שנתקרב לרגע החתימה ועצירת הירי, כך יגביר חיזבאללה את השיגורים וינסה לצבור "הישגים" לפני סיום המלחמה בצפון. ביממות האחרונות היקף הירי התגבר מחדש והגיע שוב ל-100 עד 120 רקטות ביום, אחרי כמה ימים שבהם היה הנתון נמוך יותר.

בצה"ל אומרים שמדובר בדפוס פעולה של חיזבאללה לאורך כל המלחמה: כמה ימים שבהם מספר שיגורים נמוך יותר ואחריהם עלייה בירי. עוד אמרו שההערכה היא שחיזבאללה ישגר יותר רקטות לפני הפסקת האש, מה שמגביר את הסיכון לאזרחי ישראל.

מדובר בדפוס פעולה דומה לזה שהיה קודם להפסקת האש במלחמת לבנון השנייה וגם בסבבי הלחימה הרבים שהיו מול עזה. בעוד גם בישראל ממשיכים בלחימה ומשמידים כמה שיותר נכסי טרור לפני הפסקת אש, ככל שאכן יגיעו להסדר, ההבנה היא שגם חיזבאללה יתנהג באופן דומה וצפויים מטחי אש כבדים ביממות ובשעות האחרונות. בצה"ל עושים כל מאמץ לסכל ירי אך מוסיפים שעל אזרחי ישראל לשמור על ערנות ולהקפיד על הנחיות פיקוד העורף.

לפחות על פי דיווחים של כלי תקשורת זרים, ישנה התקדמות במשא ומתן להפסקת האש בצפון. גורמים המעורבים במשא ומתן אמרו שיש התקדמות והמצב נראה חיובי. בישראל מנגד, לא מתייחסים באופן רשמי למשא ומתן.

בנוסף, גורמים בישראל מצננים את הציפיות, כאשר לא ברור בשלב הזה אם חיזבאללה קיבל את הסעיף החשוב ביותר לישראל בהסכם הפסקת האש, חופש הפעולה של צה"ל מול הפרות ההסכם מצד חיזבאללה. בירושלים טוענים שלא תהיה התגמשות לגבי הסעיף הזה, שנחשב למורכב ביותר. אם כי לא ברור אם אומנם לא יהיו ויתורים בנושא הזה.

האמצעי יוצא הדופן שתפס הכוח המיוחד (צילום: דובר צה"ל)
צילום: דובר צה"ל

מהדלפות של טיוטת ההסכם עולה שחיזבאללה יסיג את כוחותיו מצפון לנהר הליטני ושצבא לבנון יפעל לפרק את תשתיות ארגון הטרור בדרום לבנון. סעיפים שדומים להחלטה 1701, שסיימה את מלחמת לבנון השנייה ב-2006. ישראל תשמור על חופש טיסה של חיל האוויר בלבנון ועל חופש פעולה מול הפרות של חיזבאללה. בנוסף, הצבא האמריקאי יסייע בפעולות המעקב אחרי קיום סעיפי ההסכם ופעילות חיזבאללה בלבנון.

לפחות על פי השליח האמריקאי הוכשטיין, "יש לנו הזדמנות אמיתית לסיום הסכסוך". יו"ר הפרלמנט הלבנוני, נביה ברי, אמר לרשת "סקיי ניוז" בערבית ש"האווירה סביב ביקור הוכשטיין חיובית ויש אופטימיות". כאמור בישראל לא אופטימיים לגבי חתימה בטווח הזמן בקרוב, בגלל המחלוקת על הסעיפים שמאפשרים לישראל לתקוף בלבנון במקרה של הפרות חיזבאללה. וגם בגלל שבלבנון נמצאים גורמים איראנים, שמנסים לסכל את עצירת המלחמה בצפון.