לאחר שבועות שבהם נרשמו רק שיגורים בודדים בעיקר למרחב עוטף עזה, אמש הרחיבו ארגוני הטרור ברצועת עזה את טווח השיגורים עד לעיר אשדוד, לאשקלון ולשדרות. השיגורים יורטו על ידי מערכת כיפת ברזל ולא דווח על נפגעים או נזק כתוצאה מהירי, אך מדובר באיתות של המחבלים ברצועה לאחר תקופה שבה לא נרשם ירי שכזה לעבר דרום הארץ.
צה"ל דיווח שהשמיד את משגר הרקטות ממנו בוצעו השיגורים לכיוון אשדוד, באזור דיר אל-בלח שבמרכז הרצועה, בתוך מרחב הומניטרי. מטרות הותקפו גם במרחב ממנו בוצע השיגור לעבר שדרות. בסך הכל שוגרו אתמול כ-15 רקטות מרצועת עזה לאשדוד, לכיוון אשקלון ושדרות. השיגורים בוצעו על ידי חמאס והג'יהאד האיסלאמי, שנטלו אחריות, מאזורים שבהם צה"ל לא פעל עד היום או מאזורים שמהם הכוחות יצאו.
כמעט חצי שנה מפרוץ המלחמה, וארגוני הטרור מעזה מוכיחים שעוד יש להם יכולת שיגור רקטות, אם כי פחותה באופן דרמטי ממה שהיה להם עד למלחמה וכניסת כוחות צה"ל לרצועה, שתפסו והשמידו רקטות ומשגרים רבים, והשמידו אתרים מהם שוגרו רקטות. מעבר לפעילות של צה"ל, גם בארגוני הטרור מנהלים, עד כמה שהם מצליחים, "כלכלת חימושים" במלחמה הארוכה שהסוף שלה עדיין לא נראה באופק.
שיגור הרקטות לכיוון אשדוד בוצע ממתקן הומניטרי בדיר אל-בלח, אזור מחנות המרכז שבהם צה"ל כמעט ולא פעל. השיגורים לכיוון אשקלון ושדרות ובצעו מצפון הרצועה ומרכזה, ממקומות שבהם צה"ל תמרן ויצא. גורם צבאי בכיר המשרת בגזרת הדרום מעריך ש"האירועים האחרונים שקשורים למלחמה, בעזה ובעולם, עודדו אותם לבצע שיגורים. חמאס הצליחו לטעון מספר משגרים או לחבר אותם למערכת שיגור, וככה לבצע את הירי".
"פגענו קשה מאוד במרחבי השיגור ובלוגיסטיקה של מערכי הרקטות", הוסיף וטען הבכיר. "האחיזה שלנו בשטח, אוויר יבשה וים, מקשה מאוד על הפעילים להגיע למשגרים ולהפעיל אותם או למלא מחדש את המשגרים שכבר הופעלו, וזה מורגש".
בנוסף אמר אותו בכיר כמו גם אחרים איתם שוחחנו בתקופה האחרונה, שחמאס והג'יהאד האיסלאמי גם מנהלים את מה שמכונה "כלכלת חימושים". לדברי גורם בכיר בפיקוד הדרום: "יש להם הרבה פחות רקטות והם מבינים שזאת מלחמה ארוכה. אז הם משגרים באופן מחושב ומשאירים לעצמם רקטות. הירי נועד להמשיך בטרור נגד אזרחי ישראל, לפגוע במורל וגם להראות שהם עומדים על הרגליים אחרי חודשים ארוכים של מלחמה".
מה עושה צה"ל וכמה רקטות מעריכים שנותרו?
צה"ל מנסה לפגוע במרחבי השיגור, בעיקר באזורים בהם לא פעל וגם באלה שיצא מהם. מדובר בעיקר בתקיפות מהאוויר. אולם במקביל לזה על הקרקע, הכוחות פועלים במסגרת של הפשיטות לחשוף מסתורי רקטות ומשגרים, ובתחום הזה יש לא מעט הצלחות. ועדיין על פי הערכות, בעזה יש עוד מאגרי רקטות משמעותיים.
בכירים איתם שוחחנו בתקופה האחרונה מעריכים שלארגוני הטרור בעזה יש עוד כמה אלפים בודדים של רקטות. טרם המלחמה העריכו במערכת הביטחון שהחמאס והג'יהאד האיסלאמי הפלסטיני (גא"פ) החזיקו יחד בעזה בין 18 ל-20 אלף רקטות. אולם ככל שהמלחמה נמשכה, מפקדים רבים אותם פגשנו אמרו שייתכן ומדובר בהערכת חסר, והמספר האמיתי היה גבוה יותר.
מאז שוגרו כמעט 10,000 רקטות לכיוון ישראל ועוד אלפים נחשפו והושמדו על ידי צה"ל. מה שכאמור משאיר, על פי הערכת בכירים בפיקוד הדרום ואוגדת עזה, אלפי רקטות, רובן לטווחים קצרים. החלק העיקרי של המאגר הזה נמצא באזורים בהם צה"ל לא פעל. אולם כפי שניתן ללמוד מהחשיפות של צה"ל בתקופה האחרונה, גם באזורים בהם צה"ל פעל ופועל, עוד יש רקטות והמשימה להשמדת המערך הזה עוד ארוכה.