תנועת החות'ים אינה חדשה, ונלחמת לאורך העשורים האחרונים בתימן נגד כוחות הממשלה הרשמית המקומית ונגד כוחות הקואליציה הערבית בהובלת סעודיה. מאז הקמתה בתחילת שנות ה-2000 נתמכים החות'ים התימנים בידי משמרות המהפכה של איראן. ניכר כי בשנים האחרונות התעצם מאוד כוחם והם הצטיידו באמצעי לחימה מתקדמים במיוחד, כמו טילים המסוגלים לפגוע במטרות בישראל.
>> מהיר, מדויק וקשה יותר ליירוט: הטילים המתקדמים שהחות'ים יורים לאילת
לאורך השנים התרגלו החות'ים לקבל נשק ואמצעי לחימה רבים מאיראן וגם טילים בליסטיים שפותחו על אדמת סוריה. בשנים האחרונות ניכר כי הם הקימו קו ייצור מקומי לטילים, מל"טים וכלי נשק מתקדמים אחרים על אדמת תימן. באוגוסט 2022 דיווחו כלי תקשורת סעודיים על פיצוץ חריג באזור צנעא, ודווח כי מומחים איראניים ולוחמים חות'ים נהרגו. אחת ההערכות המרכזיות שעלתה בהקשר זה היא כי מדובר בניסיון כושל להרכיב ראש נפץ מתקדם על טיל בליסטי. בכל מקרה, הפיצוץ הזה מחזק את ההוכחה שהחות'ים בתימן מפעילים קו ייצור נשק עצמאי.
מרכז המידע למודיעין וטרור על שם אלוף מאיר עמית מציין כי בידי החות'ים טילים בליסטיים מסוג "קודס 2" ו"קודס 3", היעילים לטווחים של 2,000-1,300 ק"מ – ועלולים לפגוע ביעילות במטרות בישראל, הנמצאת במרחק של יותר מ-1,500 ק"מ מתימן.
החות'ים מחזיקים גם בארסנל גדול של כלי טיס בלתי מאוישים שעלולים להיות יעילים לטווחים של מדינת ישראל, כמו ה-Sammad-3, שיעיל לטווח של 2,000-1,500 ק"מ. המל"ט Sammad-4 יעיל לטווח של יותר מ-2,000 ק"מ, והמל"ט Waeid מגיע גם הוא לטווחים של 2,200-2,000 ק"מ.
בשנים האחרונות, מתקפותיהם של החות'ים על יעדים אסטרטגיים בסעודיה ובאיחוד האמירויות, לצד איומיהם על נתיבי סחר ימיים בין-לאומיים, העמידו אותם במרכז תשומת הלב העולמית. פעולות אלו לא רק הדגימו את יכולותיהם המבצעיות, אלא גם ביססו את מעמדם כשחקן אזורי רב-עוצמה, שלא ניתן להתעלם מנוכחותו או מהשפעתו.
התמיכה האיראנית בחות'ים הפכה את הזירה התימנית לחזית נוספת במאבק ההגמוניה האזורי בין איראן לסעודיה, ובהרחבה, בין הציר השיעי לסוני במזרח התיכון. עימות זה משקף את המורכבות הגיאופוליטית של האזור ואת השלכותיה המרחיקות לכת על היציבות האזורית והגלובלית.
חרף מאמצי תיווך בין-לאומיים נמרצים, פתרון מדיני לסכסוך נותר בגדר חזון רחוק. החות'ים מוסיפים לאחוז בעמדות כוח משמעותיות, הן בזירה המקומית והן בשיח האזורי, מה שמציב אתגרים מורכבים בפני כל ניסיון להשגת הסכמה כוללת.